[...] kometarz: unikamy w tym posilu tluszczu(zwalnia przyswajalnosc bialka) ,posilek zawiera zlozone ww o srednim ig i pelne bialko w sam raz aby imsulina zaczela pompowac aminokwasy do naszych miesni Kolacjia: Makrela z avocado i kasza kus kus i salatka wazywna no to rozmuie krzyknol edziu po posilku i zadowolony,pelen energi poszedl sie uczyc(jak [...]
[...] wewnętrzną błoną komórkową znajdują się receptory reagujące na l-katnitynę, otwierając odpowiednie kanały przez które l-karnityna przeprowadza do matriks związane z nią kwasy tłuszczowe, które zostają wykorzystane energetycznie, co pozytywnie wpływa na redukcję tkanki tłuszczowej oraz zapobiega jej ponownemu odkładaniu się. [...]
[...] To zapoczątkowuje sekwencje działań wewnątrz adipocytów , które zwiększają lipolizę. Proces Lipolizy. Lipoliza jest porecesem rozkładu trójglicerydów na glycerol i kwasy tłuszczowe. Proces ten jest zależy od enzymu zwanego hormonem wrażliwej lipazy (HSL). Aktywacja HSL jest ostatnim krokiem w łańcuchu reakcji wewnątrz komórkowych, jakie [...]
[...] tworzeniu membran i komórek, a także tkanek, zwłaszcza systemu nerwowego. W pokarmach zawierających tłuszcze znajduje się wiele różnych witamin (A, D, E, K) oraz podstawowe kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i kwas linolenowy). Tłuszcze przyczyniają się również do wydzielania różnych hormonów. Generalnie rzecz biorąc, spożywamy zbyt wiele złych [...]
[...] aktywacja kinazy mTOR sprzyja rozwojowi nowotworów. Skoro kinaza AMPK aktywowana jest przez tłuszcze, co w takim razie aktywuje kinazę mTOR? Kinazę mTOR aktywują aminokwasy i cukrowce. Jak w takim razie powinny wyglądać proporcja osoby, która chce zbudować masę mięśniową stosując zasady ŻO? Z moich osobistych doświadczeń, proporcja powinna [...]
[...] resztek. W pożywieniu równocześnie należy dostarczać organizmowi protein pochodzących z mięsa, ryb, drobiu, mleka, protein zawierających wszystkie kluczowe aminokwasy jak i protein o niepełnej równowadze aminokwasowej zawartych w orzechach i roślinach strączkowych. Przeciętnie potrzeba 2 g proteiny na 1 kg masy ciała dziennie, a w [...]
[...] resztek. W pożywieniu równocześnie należy dostarczać organizmowi protein pochodzących z mięsa, ryb, drobiu, mleka, protein zawierających wszystkie kluczowe aminokwasy jak i protein o niepełnej równowadze aminokwasowej zawartych w orzechach i roślinach strączkowych. Przeciętnie potrzeba 2 g proteiny na 1 kg masy ciała dziennie, a w [...]
[...] dawka 1 - 6 gram może zmniejszyć czas trwania i ostrości objawów przeziębienia u dorosłych. - Połączone z niskotłuszczową, bogatą w błonnik dietą i ćwiczeniami, kwasy tłuszczowe omega - 3 zawarte w tranie mogą być skutecznym sposobem na zmniejszenie ryzyka choroby układu krążenia. Robert Karubin (Buldog) ~~2 gramy [...]
[...] nie jest to jednak dobry przykład- na pewno nie pozostanie to obojętne dla zdrowia, już abstra***ąc od samych sterydów które brał ten człowiek). OMEGA-3 - prozdrowotne kwasy tłuszczowe, nie zaszkodzą - a mogą pomóc. Co to jest dieta? To plan posiłków, z uwzględnieniem potrzeb danej osoby (zapotrzebowanie kaloryczne, aktywność fizyczna, [...]
[...] pod względem słodkości 5% roztworowi cukrozy. Wiele innych nie cukrowych substancji chemicznym ma również słodki smak. Wśród nich na wyróżnienie zasługują niektóre aminokwasy (np. glicyna, alanina), czy niektóre peptydy. Jeden z dipeptydów, o handlowej nazwie aspartam, 200 razy słodszy od cukrozy, został wprowadzony do powszechnego użytku [...]
[...] (jejunum) i jelita krętego (ileum). W jelicie cienkim, mierzącym około 5 m, zachodzi końcowy rozkład i wchłanianie białek,węglowodanów i tłuszczów,gdzie glukoza i aminokwasy zostają wchłonięte przez kosmki jelita cienkiego do układu krwionośnego,glicerol i kwasy tłuszczowe by kolejno zostały wchłonięte przez kosmki jelita a dalej do układu [...]
Przedstawiam wam inforomacje o skladnikach odzywczcych. Mam nadzieję iż skończą się prozaiczne pytania typu: "Co to aminokwasy? Ile białka na kg. masy ciała, a ile węglowodanów, Co to za składnik w odżywce którą kupilem"? Zapraszam do czytania:) -------------------------------------------------- AMINOKWASY Aminokwasy to związki organiczne z [...]
[...] można kontrolować poziom insuliny we krwi, i zapobiegać nagłym atakom głodu pomiędzy posiłkami. Jeśli chodzi o tłuszcze, to dozwolone są jedynie te, które zawierają kwasy tłuszczowe nienasycone. W takie tłuszcze bogate są orzechy, migdały, awokado i oliwa z oliwek Inne tłuszcze, jak masło czy śmietana mogą być spożywane tylko w [...]
[...] energia uzyskana w ten sposób jest wynikiem rozbijania (niszczenia ) komórek lub tkanek. Nie trzeba dramatyzować jeżeli są to cukry, lub jeszcze lepiej tkanka tłuszczowa (kwasy tłuszczowe, trójglicerydy). Jest to zjawisko normalne. Lecz niedobrze zaczyna się dziać jeżeli do procesów energetycznych wykorzystywane są białka. Bo to one przecież [...]
[...] pozafiołkowe uintensywniają melanogenezę poprzez zmniejszenie ilości grup sulfhydrylowych, które hamują melanogenezę. Do syntezy melaniny potrzebne są między innymi aminokwasy: tryptofan fenyloalanina oraz tyrozyna. Skóra właściwa zbudowana jest z elastycznej, mocnej tkanki łącznej pochodzenia mezodermalnego. W skórze właściwej znajdują się [...]
[...] w komórkach tłuszczowych. 3. Gdy mijają godziny i insulina opada, tłuszcz zostaje uwolniony z komórek tłuszczowych. Skladowanie się tłuszczu to nieustający proces i kwasy tłuszczowe ciągle wchodzą i wychodzą z komórek tłuszczowych przez resztę dnia. Czysty wzrost lub spadek jest mniej lub bardziej podyktowany przez ilość wchłanianych i [...]
[...] w procesie glikolizy. AEROBY NA CZCZO CZY PO TRENINGU? do rozbudowania Anabolizm: patrz metabolizm. Alternacyjne ćwiczenie, alternacja patrz: bilateralne ćwiczenie Aminokwasy, patrz: białka Adipocyty- komórki tłuszczowe ACT- patrz systemy treningowe ALKOHOL, CZY MOGĘ PIĆ? Wszystko sprowadza się do ilości. Raz na jakiś czas w dnt 1-2 piwa [...]
[...] odżywcza warzyw i owoców Warzywa i owoce są dla człowieka żródłem cennych składników głównie takich jak: witaminy, sole mineralne, węglowodany (skrobia, błonnik, cukry), kwasyorganiczne, barwniki (chlorofil, karoten, flawiny, antocyjan) i bialko. Witaminy i sole mineralne należą do grupy składników regulujących, to znaczy takich, które [...]
[...] a dokładniej, tłuszczu nasyconego, z którego 98% stanowi kwas palmitynowy. Tak więc pomysł lekarzy, aby żyć na diecie bogatej w węglowodany złożone, a ubogiej w nasycone kwasy tłuszczowe, jest totalnym paradoksem, ponieważ taka dieta, to nic innego jak dieta bogata w glukozę, czyli po prostu w cukier, który organizm i tak przechowa w postaci [...]
[...] od pozostałych lipidów, ale podobnie jak wszystkie lipidy rozpuszczają się w rozpuszczalnikach tłuszczowych. Podstawowym składnikiem tłuszczów prostych i złożonych są kwasy tłuszczowe. W tłuszczach pożywienia najczęściej występują kwasy o parzystej liczbie atomów węgla ułożonych w łańcuchu prostym. Kwasy te mogą mieć tylko pojedyncze [...]