„Zakwasy” są najbardziej zmitologizowanym elementem treningu siłowego, choć nie tylko. Mogą pojawić się po podbiegach, interwałach, treningu plyometrycznym (np. skokach). Nawet zwykłe bieganie i marsze z obciążeniem mogą prowadzić do powstania DOMS (np. przy dużej objętości treningu aerobowego lub po długim okresie bezczynności). Jeśli chodzi o [...]
Mikrourazy mięśniowe są powszechnie i błędnie nazywane zakwasami. W rzeczywistości, powstający w trakcie pracy beztlenowej kwas mlekowy nie powoduje bólu mięśni szkieletowych. Dlaczego? Gdyż nawet po najcięższej sesji siłowej mleczany są usuwane z mięśni często już w ciągu 1 godziny, w wyjątkowych wypadkach dla osób podejmujących skrajne treningi [...]
[...] trójboista, kulturysta, silaczą, oraz lakkoatleta) 3: przyspieszona regeneracja organizmu (po ciezkich cwiczeniach organizm ma uszkodzone komorki do ktorych dostaje sie kwas mlekowy tzw zakwasy bialko przyspiesza regeneracje co znaczy ze odbudowywuje zniszczone podczas treningu komorki miesniowe na wieksze i silniejsze) 4: uzupelnie [...]
[...] Aeroby wysiłek, podczas którego organizm pozyskuje energię (atp) z procesów tlenowych w mitochondriach. Substratami mogą być tłuszcze (WKT, które zamianie w aktywny kwas tłuszczowych przechodzą przez proces beta-oksydacji, w której powstaje acetyloCoA wchodzące w cykl Krebsa i zredukowane nukleotydy wchodzące w cyl łańcucha oddechowego) [...]
Troche teori na poczatek DOMS (ang. Delayed onset muscle soreness) - opóźniona bolesność mięśni szkieletowych. Czyli tak zwane 'zakwasy' - ktore tak naprawde z zakwasami maja mało wspolnego! Mówiąc zakwasy mamy na myśli kwas mlekowy zalegający w naszych mięśniach, jako sprawcę nieznośnego bólu. Jednakże według biochemii sprawa wygląda inaczej. [...]
[...] węglowodany dostarczają energii do pracy. Źródłem jest tu glikogen mięśniowy i wątrobowy, a także glukoza krążąca we krwi. W wysiłkach poniżej progu tlenowego (bez udziału kwasu mlekowego) glikogen rozbijany jest do pirogronianu. Ten w mitochondriach zamieniany jest na ATP, a także wędruje do wątroby gdzie ponownie konwertowany jest do glukozy [...]
[...] węglowodany dostarczają energii do pracy. Źródłem jest tu glikogen mięśniowy i wątrobowy, a także glukoza krążąca we krwi. W wysiłkach poniżej progu tlenowego (bez udziału kwasu mlekowego) glikogen rozbijany jest do pirogronianu. Ten w mitochondriach zamieniany jest na ATP, a także wędruje do wątroby gdzie ponownie konwertowany jest do glukozy [...]
[...] kulturystów. IGF-1 w postaci syntetycznej nie jest stały. Zbytni hałas, potrząsanie ampułką i nagłe wahania ciepła mogą zmienić to w nic innego poza skupiskiem drogich aminokwasów. Wyobraź sobie kawałek sznurka zwiniętego w specyficzny kształt i trzymanego w tym kształcie przez kilka włókien. Tak właśnie wygląda sekwencja aminokwasów w GH lub [...]
Tego jeszcze nie wiedzieliście o aminokwasach BCAA Co można jeszcze napisać o aminokwasach rozgałęzionych BCAA? Z pewnością taka myśl przeszła Wam przez głowę patrząc na tytuł tego artykułu. Jednak skoro zdecydowaliście się przeglądnąć jego treść to oznacza, ze nadal intrygują Was nowe doniesienia o najpopularniejszym sportowym dopalaczu [...]
Myśle ze każdy, kto czesto odwiedza siłownie,ma problem z zakwasami. Zakwasy w medycynie sportowej to uszkodzenie tkanki mięsniowej spowodowane nadmiernym obciązeniem podczas wysiłku fizycznego.Bol pojawia sie od zazwyczaj od 24 do 72 godzin po cięzkim wysiłku. Powstawanie zakwasów jest uzależnione od rodzaju wykonywanych ćwiczeń.Gdy [...]
[...] wytwarzania produktów fermentowanych przenoszono z pokolenia na pokolenie. Mimo, że znajomość produkcji mlecznych napojów fermentowanych polegającej przede wszystkich na ukwaszeniu mleka była znana od tysiącleci, to wiedza z zakresu mikrobiologicznych i biochemicznych przemian zachodzących podczas fermentacji powstała w ostatnich [...]
Zakwasy w medycynie sportowej to nazwa uszkodzeń tkanki mięśniowej wynikających z nadmiernego obciążenia. Przez wiele lat bóle mięśni pojawiające się zwykle następnego dnia po intensywnym wysiłku wiązano niesłusznie z zakwaszeniem mięśni kwasem mlekowym powstałym na skutek glikolizy beztlenowej. Teoria ta jest obecnie podważana. Kwas mlekowy jest [...]
[...] powtórzeń Podstawowo, podczas cyklu 15 powtórzenia powinieneś zacząś wolno i stopniowo do meomentu palenia w mięśniach. Mianowicie chodzi o to aby wytworzyć w mięśniu kwas mlekowy ( zakwasy dla młodych jedi ). Podczas cyklu 10 ruchy powinieneś wykonywać wolniej kiedy cięzar jest dość lekki. Dzięki temu będzie CI trudniej wykonać [...]
[...] potrzebuje Wasz organizm. Do następnej serii ćwiczeń lub następnego ćwiczenia nie przystępujta przed uregulowaniem oddechu. No, o tym to każdy z Was zapomina. Pamiętajcie zakwasy biorą się z tego że mięsień nie ma dostępu do tlenu, w związku z czym energię musi pobierać z reakcji węgla z wodą (chyba, nie linczujcie mnie jeśli się pomyliłem). [...]
[...] spróbujmy z naukowego punktu widzenia spojrzeć na prawdziwość słów mistrza. Źródłem bólu objawiającego się jeszcze na długo po treningu siłowym jest powszechnie znany kwas mlekowy, czy da się go jednak uniknąć? 1 Źródła energii i metabolizm. Skurcz mięśnia wymaga dopływu energii i dlatego mięśnie można nazwać „maszyną do [...]
[...] roku jestem po 2 cyklach PH jak i 2 cyklach na ssa. Do tego jade soebie na odzywkach caly czas. Moj trening to 4 dni w tygodniu nidziela, poniedzialek, sroda i czwartek. Zakwasy mialem na poczatku a raczej mikorourazy miesni spowodowane treningami. Lecz to co mam teraz mnie przeraza. otoz mam zakwasy na calym ciele nogi rece brzuch, przedramie [...]
[...] myślałem, że po jakimś czasu ćwiczeń liczba tych powtórzeń ulegnie zmianie i się zwiększy, lecz tak nie było. Po prostu wyglądało to tak, trening, obolałe plecy, zakwasy 2 dni po ćwiczeniach i plecki rosły ładnie, ale dalej musiałem się podciągać z tym śmiesznym taboretem pod nogami. Po pewnym czasie troszke czytałem jak zwiększyć siłe [...]
[...] pożywienia nie oznacza że wszystkie składniki zostaną wykorzystane. 6. Nieprawidłowa dieta - do regeneracji potrzebne są olbrzymie ilości energii i budulca czyli aminokwasów. Nieprawidłowa dieta uniemożliwi skuteczną regenerację. 7. Zakwasy - powstają na skutek rozpadu węglowodanów w mięśniach. Efektem jest kwas mlekowy zalegający w [...]
Panowie... Dajcie porade na taką sytuację: w sobote 26-07 bylem na silowni po 1,5 roku przerwy. Trening trwał 2,5 godz i "robiłem" klatke i biceps... ogolnie jedno: zakwasy. Problem: 2 dni po treningu (napisze wprost) lewy cycek jest 2 razy taki jak prawy... o co chodzi? czy to kwas mlekowy = zakwasy... troche to smiesznie wygl@da i w ogole to [...]