Jest to na pewno dobre rozwiązanie. Lepszy czy gorszy to ciężko stwierdzić. Ksylitol ma jeszcze kilka innych właściwości. Na pewno wszystkie wymienione przez Ciebie produkty są dobre.
Masz mnóstwo przepisów - notabene bardzo prostych w wykonaniu "fit ciasta i desery", do tego - gorzka czekolada, kakao, czy nawet jakiś słodzik (ksylitol, stevia) dodany do omleta osłodzi posiłek ;-)
jak ktoś ma pieniążków więcej to w ksylitol moze inwestowac http://www.sfd.pl/sklep/Z_pozostalych_firm..._SOLEIT_Ksylitol_-opis28142.html Jak wygląda smak, tak jak opisują producenci stevii "smakuje jak cukier" ?
Właśnie czysta 100% stewia (zmielone liście) są bezpieczne w przypadku chorób układu pokarmowego, w przeciwieństwie np. do większości cukrów alkoholowych jak ksylitol, erytrol, mannitol... stąd ja polecam właśnie stewię. Zmieniony przez - Arthass w dniu 2017-05-22 09:54:04
to są najczęściej stosowane celuloza mikrokrystaliczna (E 460) CMC (karboksymetyloceluloza E 466) PVP (poliwinylopirolidon E 1201) stearynian magnezu biel tytanowa węglan magnezu amorficzny dwutlenek krzemu (E 551) ksylitol
[...] Większość słodzików, szczególnie stewia, według mnie ma sztuczny smak, który wyczuwam i wręcz psuje mi to smak potraw. Jest to jednak kwestia indywidualna. Erytrytol i ksylitol smakują mi zdecydowanie najbardziej. Poza tym, mają one ciekawe właściwości zdrowotne. [...]
Nie wiem czy zjesz aż tyle, na poliole trzeba uważać mogą przeczyścić. No i zależy od tego co to jest ksylitol ma chyba ok 2.4 kcal na 1g a znowu erytrol ma 0 kcal gdyż nie jest metabolizowany
ja tam bym uważł na paczkę dziennie, bo poliole mogą przeczyścić. jakby z erytrytolem były to on nie jest metabolizowany i praktycznie można przyjąć 0 kcal tam chyba jest ok 0,2 kcal na 1 g, ksylitol już ma np 2.4 g na 1g.