[...] pozytywnie wpływa na odchudzanie z brzucha i nóg. Niewątpliwą korzyścią dla osób, które liczą kalorie, jest to, że spożycie białka serwatkowego przed posiłkiem o wysokim indeksie glikemicznym reguluje poziom glukozy w krwioobiegu, co może zapobiegać nagłym wyrzutom insuliny, które są wyjątkowo niepożądane przez osoby odchudzające się. Dużo [...]
[...] produkty -wysokie IG = złe produkty Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. I to się zgadza. Warto pamiętać, że [...]
[...] szybko mogą być przetworzone na paliwo a są też takie z których "uwalnianie" energii przebiega stopniowo i wolniej. Aby lepiej to zrozumiec musimy zapoznać się z tak zwanym indeksem glikemicznym.Kilka (kilkanaście) lat temu panował pogląd , że za to jak szybko organizm może wytworzyć energie z danego typu węglowodanów odpowiedzialny był ich [...]
[...] żeby otrzymać dodatkową energię, której potrzebuje. Skąd wiadomo jak długo będzie trawiony posiłek który zamierzamy zjeść ? O szybkości trawienia węglowodanów mówi tzw. indeks glikemiczny. Im jest on niższy tym dane węglowodany trawione są wolniej. Indeks glikemiczny mówi o tym jak bardzo wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu danego [...]
[...] szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń nie jest do końca uzasadnione. [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Jako pierwszy posłużył się tym terminem dr P.A. Crapo w 1976 roku. Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające miejsce po spożyciu danego [...]
[...] MONTIGNACA, ostatnio uważna za jedna z lepszych i bardziej skutecznych diet dla ludzi chcących zrzucić zbędne kilogramy i nie tylko. Szczególną uwagę zwraca się w niej na indeks glikemiczny, czyli poziom cukru we krwi po spożytym pokarmie. Wyklucza się w niej spożywanie cukrów, ogranicza spożywanie soli. Spożywanie produktów o jak najniższym [...]
[...] powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów (indeks glikemiczny), w tym przede wszystkim słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru. Ogranicza się również tłuszcze, natomiast zwiększa się ilość białka w [...]
[...] powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów (indeks glikemiczny), w tym przede wszystkim słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru. Ogranicza się również tłuszcze, natomiast zwiększa się ilość białka w [...]
[...] kupić zwykłe mleko UHT odtłuszczone 0,5%.] NIepolecam mleka w proszku z wlasnego doswiadczenia :) Tyje sie tak jak mowil Quart a i problemy z zoladkiem po nim mialem. ] indeks glikemiczny ma niski, ale w takiej ilości w jakiej występuje w mleku w proszku może się przyczynić do tycia http://www.sfd.pl/temat84124/ ja już nie wiem co mam myśleć [...]
[...] wydaje że większość osób na forum przesadza z dietą. Moim zdaniem do przyrostu masy potrzebna jest tylko odpowiednia ilość białka i kalorie. I coś mi sie wydaje że ten cały indeks glikemiczny to tylko kwestia psychiki. Tak samo te niezdrowe tłuszcze. Od wielu lat twierdzono że jajka są złe a teraz co? Moim zdaniem produkty pochodzenia [...]
50g w 100g to nie jest dla Ciebie duzo? to ze sie nie otlusciles od tej laktozy o niczym nie swiadczy. dla zmaxymalizowania efektow treningu cukry proste spozywamy jedynie tuz po zakonczeniu treningu. w innych okolicznosciach, energie czerpiemy z weglowodanow zlozonych i tluszczow.
>indeks glikemiczny ma niski, ale w takiej ilości w jakiej występuje w >mleku w proszku może się przyczynić do tycia Jesli o to chodzi to nie tyle ilosc laktozy (nie ma jej w koncu az tak duzo, bialko/wegle to srednio 37%/50%) ile ilosc spozywanego mleka moze sprzyjac otylosci. Ale w koncu wszystko w nadmiarze sprzyja otylosci. Mleko nie [...]
[...] przez nas skrobi. Tak więc biała mąka i wyroby z niej otrzymywane (pieczywo białe, ciastka, herbatniki) są źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów) i wysokiego indeksu glikemicznego. W dalszej konsekwencji organizm potrzebuje witamin i soli mineralnych do rozkładu i przyswojenia, czerpiąc je z zapasów naszego organizmu. Najlepszym [...]
[...] szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń nie jest do końca uzasadnione. [...]
[...] przez nas skrobi. Tak więc biała mąka i wyroby z niej otrzymywane (pieczywo białe, ciastka, herbatniki) są źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów) i wysokiego indeksu glikemicznego. W dalszej konsekwencji organizm potrzebuje witamin i soli mineralnych do rozkładu i przyswojenia, czerpiąc je z zapasów naszego organizmu. [...]