Cześć dziewczyny Macie jakieś doświadczenia z użytkowania szybkowaru? Siostra mi bardzo zachwala że gołąbki w 20 minut, gulasz 30... Nieźle by to było. Nie próbowałam nigdy takich potraw i lekko sceptycznie podchodzę do np rosołu w 30 min. Coś wiecie? Pozdrawiam
Hubert: trafiłam bez skóry %-) Z Australijskich specjałów jadłam jeszcze gulasz z kangura - paskudny i włóknisty, nie szło przerzuć i strusia emu - i ten o dziwo, mimo że to drób (duży bo duży, ale drób %-)) smakował wyśmienicie, szczególnie na surowo %-)
Właśnie na szybko obliczyłam że spory placek z 200g ziemniaków i 2 jajek smażony bez tłuszczu to 321 kcal 22 g białka 15 g tłuszczu 25 g węglowodanów, do tego ja bym dała gulasz na wierz i jedzenie jak na uczcie ;-)
ja robie gulasz z żołądków, obgotowuję, dodaje przesmażoną cebulkę z pieczarkami, warzywa wdle uznania (marchew, pitruszka, seler, papryka) i przyprawy :-) i mniam :-)
hmmm na steki to polędwica, rozbratel, rostbef albo ligawa, na gulasz - łopatka, udziec, pręga, karkówka, szponder niedawno przerabiałam części wołowiny :-)
Proponuję gulasz po austriacku. Kilo cebuli na kilo mięcha. Cebulę zeszklić, dorzucić mięso i gotować do miękkości mięsa i rozpadnięcia się cebuli (cebula robi za zagęstnik, ewentualnie można dorzucić zmiksowane warzywa rosołowe). Pod koniec dać sproszkowanej papryki i doprawić sola i pieprzem. Pyszności!
Ja sobie ugotowałam gulasz schabowy. Wyszedł mega. :-D Kupiłam 1,3kg schabu i jak wycięłam tłuszcz i kawałki mięsa, które by mi nie odpowiadały to zostało 1,1kg. Podczas przyrządzania chłopak mi czytał jakie choroby wywołuje jedzenie wieprzowiny itp. %-)