Jeśli masz zespół jelita wrażliwego to ważna jest obserwacja organizmu i eliminowanie pokarmów, które Ci ewidentnie szkodzą. Jeśli w Twoim przypadku jest to gluten (a wg tego, co piszesz, tak jest), to warto jednak się tej diety bez glutenu i nabiału nadal trzymać.
No właśnie to nie jest wcale taka rzadkość ;p to jest jeden z najsilniejszych alergenów pokarmowych jak mleko, gluten, orzechy itd. Ja poczytałem o tym więcej, dopiero jak już mnie to spotkało ;p reakcja organizmu na prawdę dziwna, nie jak przy zwykłym zatruciu
ja to przez ten żołądek to nie mogę nawet na jedzenie patrzeć , samopoczucie do dupy , tylko nie wiem gdzie leży problem wiem , że co jakiś czas nie zawsze któryś składnik z diety mi szkodzi gluten nie wydaje mi się dziwne by to było , mleko odstawiłem tzn laktozę został twaróg ale nigdy mi on nie szkodził
[...] C Podsumowanie: Dzisiaj dużo luźniejszy dzień dałem sobie wolne przed nogami. Wszystko było dobrze dopóki nie zjadłem pieczywa pszennego. Chyba mam jakąś tam nietolerancję glutenu . Będę sprawdzał ale wcześniej myślałem , że to wina laktozy a jednak nie , problem zaczyna się po glutenie bądź warzywach co by było dziwne więc stawiam na gluten. [...]
[...] zaczynac.. wrzuc do tego 1 sobie owsianke z rodzynkami mozesz do tego dac to bialko i zalac mlekiem poza tym jak dla mnie to chleb w diecie odpada, niektore badania mowia ze gluten jest odpowiedzialny za otylosc brzuszna, a wlasnie w tym pszenny wystepuje. chleb jak juz to razowy no i bialka duzo za duzo podchodzi pod 3g/kg Zmieniony przez - gsmt [...]
A co tam sie dziejeze odstawiasz gluten i laktoze podaj no co Ci tam jest mordo ;) Na razie testuje jak smakują takie produkty niby chleb a bezglutenowy itd i jak cenowo wychodzi dieta taka bo w poniedziałek wyniki badań mam a specjaliste lekarza 3 wrzesnia
fatalny produkt...skład woła o pomstę do nieba :D cukier i margaryna 2 z 3 glownych skladnikow.... jak ludzie z nietolerancją na gluten mają się zdrowo odżywiać skoro ktoś oferuje im takie produkty a nieświadome osoby myślą że będzie im się żyło lepiej na czymś takim. no składowo dałem 2 tylko za to , że nie ma tam syropu fruktozowo-glukozowego [...]
[...] jem baaardzo rzadko (czyli jak juz kupie raz na x czasu to zjem a potem dlugo nie kupuje) , wase zytnia jem. Ogolnie wyszla mi alergia na pszenice jakies 2 lata temu, odstawilam caly gluten na pewien czas. Widze ze po glutenie mam wzdecia Itd dlatego dalej go unikam, ale nie mam restrykcyjnej diety bezglutenowej I czasem cos tam wpadnie.
Moj to dal tabsy i dod domu wyslal :D Przy PCOS wysilek fizyczny jest polecany, w racjonalnych ilosciach oczywiscie, ma on na celu poprawienie wrazliwosci insulinowej. Dietowo,nabial, gluten, straczki nie sa wskazane, nie wspominajac o przetworzonych produktach czy soji. sprobuj castaganus na bolesne @.
No wlasnie dlatego nie wiadomo ile czego tak naprawde, poprosimy o zrzut posilkow w dzien "niewyskokowy" :) Jelita to moze byc: gluten, nabial, albo razem, albo owoce, albo blonnik, gora orzechow, a przede wszystkim slabienka flora bakteryjna. Pamietaj, ze na problemy jelitowe pracuje sie dlugo to nie jest tak, ze jadlam to i to i bylo [...]
Czesc, przy Hashi to ten gluten bardzo niewskazany. Bardzo. Wiec moze pozegnaj sie z chlebem i daj lepsze zrodla wegli. Nabial tez nie jeest dobrym rozwiazaniem, a taki koktajl na pseudomleku jest bardzo niedoborowy. Ani w tym bialka ani tluszczu. Zmieniony przez - Tetiszeri w dniu 01/03/2016 09:44:09
[...] chleb domowy 150g+ser żółty 40g+pierś z kurczaka 50g+twaróg chudy 100g Suple: - kreatyna - Magnez - Wit. C - WPC - WIT. D3+K2 Koment: Spróbuję chyba wyłączyć na jakiś czas gluten , mały test bo po jakimś produkcie gorzej się czuję , jeżeli nie będzie zmiany to spróbuję z nabiałem całkowicie . Spróbowałem dzisiaj kaszę bulgur i powiem petarda [...]
[...] wystarczy kilka dni bez jakiegoś składnika. Możesz zjeść coś dzisiaj, a objawy nietolerancji mogą się ujawnić dopiero za 2-3 dni. W pierwszej kolejności zwróciłbym uwagę na gluten i nabiał, wyrzuciłbym je na co najmniej kilka tygodni. Podobnie zminimalizowanie cukru do praktycznie 0 i ogólnie zainteresowanie się dietą tłuszczową - ale bez [...]
[...] 2800 - 736- 828 = 1236 kalorii - 1236 : 4 = 309g 2) 2800 kalorii B - 30% - 840 kalorii - 210g WW - 50 % - 1400 kalorii - 350g T - 20 % - 560 kalorii - 62g Jak ograniczyć gluten i laktoze do minimum, bo mi średnio służą jakimi produktami można je zastąpić / nadrobić? Ewentualnie może spożywać je np co drugi trzeci dzień zamiennie? Zmieniony [...]
[...] 2800 - 736- 828 = 1236 kalorii - 1236 : 4 = 309g 2) 2800 kalorii B - 30% - 840 kalorii - 210g WW - 50 % - 1400 kalorii - 350g T - 20 % - 560 kalorii - 62g Jak ograniczyć gluten i laktoze do minimum, bo mi średnio służą jakimi produktami można je zastąpić / nadrobić? Ewentualnie może spożywać je np co drugi trzeci dzień zamiennie? Robiłeś [...]
Ja też zauważyłam, że co rusz, każdemu wręcz kto robi badania wychodzi nietolerancja średnio na co najmniej 2-3 składniki, gluten, jaja i laktoza. Jakie miałeś problemy dermatologiczne? Czy jakieś problemy typowo związane z układem pokarmowym, czyli wzdęcia, biegunki, gazy etc?