i na początek chciałam polecić książkę Dieta bez mleka i glutenu Barbary Kuligowskiej-Dudek - książkę polecam tym, którzy zaczynają podejrzewać, że ich dolegliwości zdrowotne mogą wskazywać na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe - autorka w bardzo przystępny sposób tłumaczy jaki wpływ na nasze zdrowie może mieć gluten, mleko, jaja i inne [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Pytanie jeszcze odnosnie chleba - od tego roku nie jqdlem ani razu pieczywa. Po prostu chialem zobaczyc czy mam nadwtazliwosc na pszenice (nie gluten). Po 4 miechach zauwazylem wieksza energie, brak stanow depresyjnych i zapchanego nosa. Dzis zamierzam kupic chleb zytni, sprawdzic czy to rzeczywiscie odstawienie pszenicy spowodowalo lepsze [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Jak dla mnie obydwie opcje są dość średnie jako stały element diety nabiał + gluten... Odrazu uprzedzam, nie jestem jakimś maniakiem i psychofanem, poprostu osobiście nie wrzucam specjalnie do diety %-)
Ale o czym teraz mowisz a raczej o kim bo sie juz pogubilem. Nie przytocze Ci teraz dokladnie jakie spustoszenie robi gluten poniewaz zagadnienie jest tak skomplikowane, ze czasem nawet sluchajac go nie bardzo czaje o czym mowi %-) ale znajde to szkolenie, obejrze jeszcze raz i Ci powiem slowo w slowo :-)
Dokładnie, to nie weglowodany są złe, tylko ich nieumiejetne wykorzystanie. W nadmiarze szkodzi wszystko, nawet woda. Tak samo nieumiejetnie przeprowadzona dieta wysoko tłuszczowa, opierająca się w większości o np. maslo orzechowe, mogłaby wyrządzić więcej biedy niż korzyści. Nie popadajcie ze skrajności w skrajność :-) . Gluten to temat rzeka i [...]
Stosowana przez Ciebie dieta nie była absolutnie dobra do opisywanych przez Ciebie okoliczności. Dlatego wstrzymałabym się na Twoim miejscu z wyciąganiem daleko idących wniosków na temat węgli ogółem. 400-500g dziennie węgli przy zbyt wysokim BF, to niestety BARDZO dużo i może wystarczyłoby ograniczyć to do 250-350g na dzień, dobierając je z [...]
Nie bede podawal konkretnych preparatow bo kazdy je znajdzie teraz moze dla siebie. Gluten zawiewraja glownie zboza zyto, jeczmien, pszenica. Dla jasnosci glutenu nie ma kreatyna.
[...] miałem wczoraj świąteczny klimat. Oczywiście świat Wielkanocnych :D zwłaszcza w nocy. co może być przyczyną? Tym bardziej że nie było tu nic, co by miało laktoze, czy gluten (no może masło, albo czekolada, ale masło jadłem przedwczoraj i nie było źle, a czekolade na sam wieczór, a wzdęcia i tragiczne wiatry były już w trakcie treningu)... [...]
[...] produktów w diecie. 300 g czekolady? :-) . Ogólnie kompletnie źle to zrobiłeś. Raz, że dawkę z 10x mniejszą trzeba było wrzucić, a dwa, że produkty wprowadzać pojedynczo. Czyli zacząć np. od cukru, za 10 dni mleko, za kolejne 10 gluten. Po 300 g to u osób bez skłonności może jakieś drobne prychole wyrzucić ;-) . Nasilenie nawet do 2 tygodni.
Ze względu na to, że nie zapowiada się na otwarcie siłowni dodaje trening na nogi. Musze je zaatakować bo czuje, że będzie lipa. A: Podciąganie podchwyt 4x8-10 z obciążeniem pompki 4x15 (guma) OHP 4x10 (guma) pompki V na barki 3x10 rozpiętki 3x10 (guma) dipy 3x10 unoszenie nóg 3x10 B: Przysiad 4x20 ( z gumami ) MC 4x20 na prostych nogach ( z [...]
[...] które można sobie spokojnie i z powodzeniem dodawać do swojej codziennej diety ;) dobre wybory żywieniowe to podstawa, ja osobiście niby nie jadam ale podopiecznym polecam i nie widzę w tym nic złego jeżeli wybierają dobry jakościowo i nie mają np uczulenia na gluten itp. Przede wszystkim musisz dobrze się czuć po produktach które zjadasz ;)
Wiesz nie produkt a dawka czyni trucizną :P We wszystkim znajdziesz coś złego w ryżu metale ciężkie W tuńczyku rtęć w szpinaku szczawiany w orzechach kwas fitynowy w owsianych gluten (ale to bardziej jak ktoś uczulony to samo w nabiale laktoza) Woda w nadmiarze też szkodzi jak i w niedoborze tak można wymieniac bez końca :D
[...] Czujesz się wzdęty? Z produktów które mogą działać wzdymająco z tych wyżej wymienionych przez Ciebie bedą to: cebula, fasola czerwona oraz placek tortilli(z uwagi na gluten, jak nie tolerujesz), może tez być to jogurt(z uwagi na laktozę, jak masz nie tolerancję) :) Z przypraw także wyżej wymieniona juz cebula i czosnek działają [...]
Witam. Przez kilka lat, za granicą nie jadłem w ogóle mąki, pieczywa, ciast. Zawsze ryż, kaszę, mięso, nabiał. Wróciłem i widzę, że mam na coś alergię. Ostatnio robiłem gulasz, po którym siedziało mnie ciało. Dziś zjadłem pierogi i to samo. Co może być powodem? Mąka? Gluten? Dodam, że jem tortille, pizzę i zero problemu. Kiedyś tego nie miałem i [...]
[...] zupę jarzynową (starcza na 2 dni). Po surowych warzywach w większej ilości mam problemy jelitowe, wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, zwłaszcza po kapustnych. Mam uczulenie na gluten, na diecie zupełnie bezglutenowej przymierałam głodem, ale udało mi się obniżyć przeciwciała do zera ograniczeniem glutenu - stąd jem mało pieczywa. Z suplementów [...]
Co to właściwie jest gluten? Jaka jest różnica między celiakią, alergią na gluten a nadwrażliwością? Jaki jest wspólny mianownik „leczący” te przypadłości? Jakie produkty są dozwolone, niedozwolone na diecie bezglutenowej? Dlaczego wykluczamy gluten w chorobach autoimmunologicznych? Na te i inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym [...]
[...] zjadlam reszte posilku bez obaw, ze zwrócę. Pytanie: Gdzies w dzienniku Hashimotki, chyba czastki widzialam platki owsiane, a do tej pory bylam przekonana, ze tam jest gluten. Kupilam platki owsiane gorskie... i mam watpliwosci, czy mogę je jeść, bo mają gluten owsiany. Czytalam cos takiego: "Owies w diecie bezglutenowej jest polecany [...]
[...] zasadzie unikać, ale czasem można np. wypić kakao). 6) Gdzies w dzienniku Hashimotki, chyba czastki widzialam platki owsiane, a do tej pory bylam przekonana, ze tam jest gluten. Kupilam platki owsiane gorskie... i mam watpliwosci, czy mogę je jeść, bo mają gluten owsiany. Czytalam cos takiego: "Owies w diecie bezglutenowej jest polecany [...]
okey, tylko jaki jest sens robienia nagonki na gluten, gdzie w momencie gdy ludzie to łykną to cały przemysł np. zbóż powinien legnąć w gruzach...? przecież to nikomu na rękę. z drugiej strony jednak mają możliwość wypuszczania produktów typu "gluten free", aczkolwiek jakoś nie zauważyłem w świecie na co dzień, by tych produktów było zatrzęsienie [...]