[...] sporego wyrzutu insuliny , mimo gdy jest to makaron razowy , maka z pszenicy razowa czy cokolwiek o niskim ig z pszenicy. co o tym sadzisz ? warto jesc makaron razowy ? moze ci doktorzy maja jakas nagonke na pszenice i to chwyt marketingowy ? PS: gluten w zbozach tak samo , dodam tylko Zmieniony przez - Streetz Killer w dniu 2015-09-13 22:51:00
1. Gluten - czy powinny go unikać także osoby zdrowe (nie mające problemu z jego tolerancją). 2. Przywiązanie do detali w komponowaniu diety, czy dokładność jest istotna? (ważenie/mierzenie składników co do grama i przełożenie tego na ilość kcal która musimy dostarczyć). Zmieniony przez - __Logan__ w dniu 2015-09-27 11:01:11
[...] pewnego czasu z każdej strony strzaszy się nas żywnością. Popularyzacji ulegają teorie (i autorzy), którzy straszą jedzeniem, a to fatem, a to weglami, a to nabiałem, a to glutenem, a to łączeniem produktów ze sobą, a to margaryną, a to cholesterolem, a to fruktozą, a to solą, a to łososiem, a to pangą, a to mlekiem, etc... Nie dajmy się [...]
[...] to swego rodzaju gra intelektualna, ale jakby tak potraktować to na serio... Anraz - no ale skąd wtedy węgle w diecie? %-) Z ziemniaków oraz pseudo zbóż niezawierzających glutenu czyli głównie kaszy gryczanej oraz amarantusa i komosy ryżowej. Może też z manioku ;) No i jeżeli problemem faktycznie jest gluten to z samych zbóż kukurydza, ryż czy [...]
Obecnie i tak najgorszy jest gluten - nie ważne czy ktoś jest uczulony czy nie i tak powoduje dziury w mózgu. Z tym, że tu jest ta sama zasada co z dietami - jak ktoś posiedzi w "tym" 5-10 lat to zauważy, że wychodzi dieta cud/"straszny" składnik a za chwiłe wymyślą co innego i tak cały czas.
[...] gryza kajzerki, ktory rzekomo ma byc przyrostem tkanki tluszczowej. Ja bym tu bardziej obstawiala zwykle zatrzymanie wody po spozyciu produktu, ktory moze byc nietolerowany (gluten pszenny/drozdze). To samo z kwestia cheat daya - wzrost wagi o 2kg dzien po nie oznacza, ze z dnia na dzien przybralismy 2kg tluszczu a wg p. Iwony tak sie dzieje. [...]
[...] elity dietetycznej jest bardzo mało takich osób co stale biorą udział w dyskusji i nie stronią od niej. Mauricza np lubię i widzę że gość ma wiedzę, ale jednak dyskusji o glutenie nie poprowadzisz z nim. Ja domyślam się, o co mu chodzi - że np gluten jest też często w otoczeniu innych niezdrowych składników itp. ale o otwartej dyskusji nie ma [...]
Dremor - dziękuję :-) a chyyba jednak niechęc niektórych przynajmniej specjalistów do glutenu wynika z tego, że zakładają iż sam gluten źle wpływa na nasz organizm, a nie składniki mu towarzyszące ;-) filmik nagram
[...] czasie na topie. Było więc 1800 było 1600 i było 1400 kcal z różnymi proporcjami B/WW/T. Teraz za sugestią dziewczyn jestem na poziomie 1700kcal, 120-130 węgli i odstawiłam gluten. Okazało się, że muszę nieźle się nagimnastykować, żeby pochłonąć tyle kalorii z uwzględnieniem właściwych proporcji. Gluten mnie dobił - siedzę i czytam jak mam się [...]
[...] Ale za nim wroci to sie pociesze ta waga. --------------------------------------------------------------------- Kaszmirko masz racje, ze trudny czas przede mna z unikaniem glutenu. Jeszcze wpada mi ten gluten do miski ale w co raz mniejszych ilosciach Ucze sie go zastepowac czyms innym. Jak musze gotowac tez swojemu kochanie to tym bardziej [...]
[...] do klatki 50 kg x 20 6. Wycisk hantli na barki,siedząc 2 x 15 kg x 15 7. Zginanie nóg leżąc 25 kg x 15 8. brzuszek A w internecie i na forum nadal p******enie jakie to zboża/gluten/pszenica są złe. tylko w świecie rzetelnej nauki spokój. Cóż widocznie Adwentyści i mieszkańcy Okinawy (w takiej kolejności najdłużej żyjące geograficznie grupy ludzi) [...]
Poniżej informacja od Działu Badawczo-Rozwojowego OLIMP-LABS: Do Pana mumin222 - Produkt Mega Strong Protein nie zawiera 15g glutenu jak Pan błędnie pisze w swoim poście: „wiec w 100 gr jest prawie 15 gr bezuzytecznego glutenu? wpisywanie w taki sposob: kwas glutaminowy/ l-glutamina to wprowadzanie ludzi w blad bo to nie ma ze soba [...]
[...] co. Opuchnięta jestem czy co? Micha z dzisiaj i na jutro-pewnie opyerdol dostanę, ale zasłużyłam , to proszę o chłostę. Obli, chciałabym spróbować wyeliminować całkowicie gluten. Wzdęcia dalej mnie przesladują, że nie wytrzymuję-jak już mi skurcze zelżą, oddaję gazy niesamowicie waniające (przepraszam osoby bardziej wrażliwe), ale jest to dla [...]
tyle, ze przez tak jalowe jedzenie mozna sie nabawic nietolerancji :P i potem ktos ma 'uczulenie na gluten, laktoze itp' a gdy stopniowo doda ono znika :P no, ale jego sprawa jak mu smakuje , forme robi jak widac dobra
[...] do czasu poleci bo lubię ;p Więc kwestie warzyw ogarnąłem. Co do owoców to też różne lecą więc tej monotonii nie ma :) A nigdy nie pisałem też że makaron mi szkodzi czy gluten czy coś tam. Wiem że twaróg mi nie służy więc nie leci. I właśnie to ostatnie zdanie mi się podoba, na scenie też nikt nie zapytaj "jak" czy jak Borecki na leysach z [...]
Szacun za ryz z kura na sniadanko heh. A platkow nie jadasz bo nie lubisz? Tak z ciekawosci pytanko Wcześniej stwierdziłem kiedyś że wywalę cały gluten z szamy więc wtedy owsiane wyleciały :P i tak jakoś zostało, za to jaglane jakoś mi nie podchodzą za bardzo a też chcę w tych posiłkach mieć jak najmniej fatu :P A gdybym z owsianych miał tam 160g [...]
[...] złe. ;-) I tak np. złe mogą być: - węgle (wiele osób sprawdza co jest LC i to uznaje za dobre i wskazane), - tłuszcz (j/w, jak coś jest low fat to dla wielu osób jest OK), - gluten (glutenfree? - świetnie, mozna jeść) - pokarmy zwierzęce (onli vege), - dodatki do żywności "E" (jak będziecie jesć nieprzetwrzoną żywnosc - to wszystko będzie OK), - [...]
[...] można byłoby zrobić rozsądne IIFYM z kazdej diety (choć oczywiście jest wiele diet których idea jest inna niż idea IIFYM, bo jeśli jakaś dieta zakłada że szkodzi nam np. gluten, to zamiana kaszy gryczanej na jęczmienną nie będzie zgodna z jej założeniami. Niektóre diety koncentrują się bardziej na jakościowym doborze pokarmów inne stawiają na [...]