A ja mam pytanie odnośnie glutenu - bo jest to białko roslinne niskiej wartości - a jednak znajduje się wskładzie prolo - tak jest napisane na opakowaniu - " zawiera gluten pszeniczy". Czy nie obniża to jego wartości.
ANIMALPAK W tym tekście co wkeiłes mowa jest o glutenie przenicznym przecież, używanym do produkcji karmy dla zwierząt, jest tylko dorbna wzmianka o tym, że bialko przeniczne ktore ta chinska firma sprzedawała MOGŁO być używane w produkcji spożywczej... Tak na prawde to chyba tylko Trec ma w bialku którymś tam gluten przeniczny... ale nie wiem [...]
dzis układałam diete dla cukrzyka co ma nietolerancje laktozy i glutenu eh ciezka sprawa jesli chodz o gluten to ma dos ciężka sytuacje platki kukurydziane ryzowe ryz produkty straczkowe to podstawowe źródło ww nie moze kasz jęczmiennej grycznej itp zapomnijcie o chlebku pszennym czy żytnim jedynie bez glutenowe wchodzi w gre
prosze Was przestance juz z tym paskudnym tematem, celiakia (nie tolerancja glutenu) nie jest chorobą wywoływana przez żadne pasozyty, a jedynie przez brak enzymu w soku jelitowym trawiacego gluten. pozdr mc Zmieniony przez - marek.c w dniu 2008-05-04 16:43:48
Mieszanka Matrix Protein (koncentrat serwatki), koncentrat białka mleka, albumina jaja, hydrolizowany gluten pszenny <-- skład Martix'a 5.0 Moze i znawca nie jestem ale jakos ta mnogosc skladnikow mnie odstrasza w szczególnosci ten ostatni. Dzisiaj dwa wielkie powroty jeden do TSE :) Kolejny to powrót mojego kompa z serwisu mam nadzieje ze [...]
[...] wywalića w późniejszych posiłkach postaraj się o żytni razowy-ma mniej mąki pszennej, która jest niewskazana dla osób ze sklonnościami do tycia ze względu na obecny w niej gluten; daj jakieś tłuszcze do śniadania,np. orzechy 2 SNIADANIE 2 kromki Chleba mieszanego <słonecznikowy> //40gr/100kcal 2 // 2 // 18 2 plastry sera żółtego 30gram [...]
To proste Ostrowia to koncentrat białek serwatkowych,a Matrix oprócz tego zawiera albuminę jaj,koncentrat białek mleka i hydrolizowany gluten pszenny,poza tym jest o wiele smaczniejsze mam i Ostrowię,akurat owoce leśne też,nie ma porównania z Matrixem,radzę spróbowaćPoza tym gdy porówna się ceny to Matrix jest niewiele droższy...
[...] chocby chleba z tej mąki... spórz na opis aukcji.. Zastosowanie Polecana jest dla kulturysów ze wzgędu na duzą ilość Białka(budulec masy mieśniowej) dla osób uczulonych na gluten(mąka sojowa nie zawiera glutenu!) do wszelkiego rodzaju wypieków, zagęszczania zup i sosów, a także, wyrobu mleka i past sojowych. Należy pamiętać, że wypieki [...]
[...] w organizmie. Są doskonałą, pełnowartościową, pożywną, dietetyczną i niskokaloryczną przekąską. Stworzone nie tylko dla osób dbających o zdrowy styl odżywiania i figurę, lecz również idealne dla osób uczulonych na gluten. Wafle ryżowe nie zawierają glutenu i cholesterolu. jak widać nie wszzystkie wafle ryzowe sa robione tymi samymi metodami.
nie lepszy czy gorszy - różnicy nie zauważysz oba bardzo dobre matrix ma gluten, białko pszeniczne wiec z tego punktu można uznać ze to oszczędność producenta ale jest dobry i smakuje super kaizen to samo
Witam! Każdy człowiek jest inny, nie każdy może jeść mleko i nie każdy może jeść chleb (generalnie to o gluten chodzi). Co komu natura w enzymach trawiennych zostawiła do końca nie wiadomo. Nie wymagajmy aby osoba z niedoborem laktazy jadła mleko. A ja mleko lubię, a dla tych którzy chcą produkty fermentowane zawsze można je przerobić najogutr [...]
[...] przeze mnie nie pisalem tylko o l-glutaminie - ale o glutaminie w ogole (wszystkich formach, lacznie z peptydem i NAGiem). Peptyd glutaminy, czyli inaczej - hydrolizowany gluten pszenny dla mnie jest rownie nieskuteczny co zwykla glutamina co potwierdzają badania (chociazby: van Hall G, Saris WH, van de Schoor PA, Wagenmakers AJ.Department of [...]
na marginesie Table 2: BV of some common proteins Protein BV whey 100? egg 100 milk 93 rice 86 casein, fish and beef 75 corn 72 peanut flour 56 wheat gluten 44 Source: Normal and Therapeutic Nutrition, 17th ed. Corinne H. Robinson, Marilyn R. Lawler, Wanda L. Chenoweth, and Anne E. Garwick. Macmillan Publishing Company, 1986
A czytałeś dokładnie skład matrixa ze tak piszesz?? Jest tam gluten przenny jako żródło peptydu glutaminy. więc jest to minimalna zawartość. Zmieniony przez - wincol w dniu 2009-03-07 11:14:52
Martiann - informuję Cie - z tego co pamietam - nie pierwszy już raz, że hydrolizowany gluten, a koncentrat bialka pszenicznego to nie jest to samo. Pdobnie tez, ze peptydy glutaminy dodaje sie w symbolicznej ilosci, a koncentrat bialek pszenicznych maja juz znaczny udzial procentowy w skladzie bialka. Dla mnie na przyklad peptyd glutaminy to [...]
Co do diety to JESZCZE nie mam żadnej diety. Od ponad dwóch tygodni nie jem słodyczy ani fastfoodów, nie piję gazowanych napojów, piję dużo wody i soków, ze słodyczy ograniczam się do max jednej paczki ciastek owsianych firmy SAN na trzy-cztery dni, a potem będzie jeszcze mniej. Skład Skład: Płatki owsiane 38%, mąka przenna razowa 22%, cukier, [...]