[...] masy...a w brzuch też nie szło, bo też kontroluję... Jeżeli chodzi o ostatni miesiąć to wygląda to tak, że zmieniona dieta- 3300 KCAL (ta jako ostatnia w temacie) + kreatyna,glukoza + bcaa gforce...i tak 2 razy dziennie te odżywki(DT- 30 min. przed i po treningu, DNT- rano na czczo i wieczorem przed snem)Wynik - zadowalający:) choć trochę dziwny, [...]
[...] bardzo przydatna. Z tego co wyczytałem i pamiętam, ale była to lektura pobieżna i dawno temu, maltodekstryny dodawane do carbo/gainerów mają podobny szlak metaboliczny jak glukoza, co znaczy, że może być- po treningu oczywiście, w innych porach odpada (no chyba, że los Cię obdarzył cudowną gospodarką hormonalną). Dekstroza zebrała trochę [...]
[...] neuroprzekaźników potrzebny jest pełny aminogram + tłuszcze. Dodatkowo niemożliwym jest stosować IF przy sportach wytrzymałościowych, gdzie substratem energetycznym jest glukoza i jej pochodne, a i wątpię czy przy 2-3 godzinnych sesjach treningowych podanie 30 gram węgli 2 godziny przed treningiem zablokuje spalanie tłuszczu... 3. Jest wersja [...]
[...] tym samym czasie wzrost spozycia tluszczu a tym samym wzrost AMPK sutkuje namnazaniem mitochńdriow,poziom cuku moze dobic do 140mg/dl. Adaptacja trwa roznie zaleznie od wieku. Na diecie tluszczowej to tluszcz jest zrodlem energi a nie glukoza. Tak trudno to zrozumiec osobom jadajacym weglowodany?! Zmieniony przez - Evo w dniu 2012-04-18 22:03:31
[...] nawet tuz przed pijesz shake wegle + carbo/czy owoc lub nie koniecznie - imo trening o bcaa bcaa przed + bcaa podczas ale natychmiast po ladujesz shake bialko + carbo/glukoza czy co tam masz lub ladujesz shake bialko + owoce -> rodzynki/banan/pomarancze najlepiej mix - czy takie jakie Ci podchodza najlepiej albo shake bialkowy + lod [...]
[...] okolotreningowej, zwłaszcza w kontekście poprawy zdolności wysiłkowych i usprawnienia regeneracji i odnowy rezerw energetycznych. Przyjęło się w obiegowym ujęciu, że aby glukoza mogła dostać się do komórek mięśniowych konieczna jest obecność hormonu – insuliny. Faktycznie insulina inicjuję kaskadę reakcji, które w efekcie doprowadzają do [...]
[...] obecności w mące cedrowej witamin grupy B i C. Węglowodany zawarte w mące cedrowej to polisacharydy (skrobia, błonnik, pentozany, dekstryny) i rozpuszczalne w wodzie cukry (glukoza, fruktoza, sacharoza i rafinoza). Odnotowano dużą zawartość glukozy oraz niewielką zawartość fruktozy i sacharozy. Istnieją też dane o wysokiej zawartości sacharozy. [...]
[...] substancje budują i zasilają ciało, jest takie. Spożyty pokarm rozkładany jest (np. przez płyny trawienne i enzymy) na substancje prostsze (głównie związki chemiczne, np. glukoza, aminokwasy). Te z kolei ciało używa do syntezy (budowy) tego, co potrzebuje i do uzyskania energii życiowej (np. na poruszanie się, myślenie i ogrzewanie ciała). [...]
[...] substancje budują i zasilają ciało, jest takie. Spożyty pokarm rozkładany jest (np. przez płyny trawienne i enzymy) na substancje prostsze (głównie związki chemiczne, np. glukoza, aminokwasy). Te z kolei ciało używa do syntezy (budowy) tego, co potrzebuje i do uzyskania energii życiowej (np. na poruszanie się, myślenie i ogrzewanie ciała). [...]
Witam, mam 25 lat, 175cm wzrostu, 78kg wagi. Do ok. 20 roku życia zawsze byłem chudy i bardzo drobnej budowy, potem zacząłem trochę przybierać, i mimo tych 78kg wyglądam dosyć grubo, jakbym ważył sporo więcej (otłuszczona twarz, brzuch). Od ok. 7 lat prowadzę raczej siedząco-leżący tryb życia (praca siedząca). Odżywiam się niezdrowo (tzn. co jakiś [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] – cukrów prostych. Po zjedzeniu węglowodanów oczyszczonych poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta, gdyż cukry te są trawione bardzo szybko i prawie natychmiast jako glukoza dostają się do krwiobiegu. Jeśli ten cukier nie zostanie natychmiast spalony w trakcie wysiłku fizycznego, organizm wytworzy dużą ilość insuliny (co znacznie obciąża [...]
[...] wzdęć. W obrębie owoców szczególnie problematyczne mogą być właśnie jabłka, ale też np: gruszki i mango, bo zawierają znaczną nadwyżkę fruktozy w stosunku do glukozy (glukoza ułatwia wchłanianie fruktozy). Jabłka dodatkowo też zawierają sorbitol. Także decyzje odnośnie ilości konsumowanej fruktozy i ich źródeł należy uzależniać nie tylko [...]
[...] 1. Potreningowo lepiej przyjmować w celach antykatabolicznych i w celu uzupełnieniu glikogenu banany czy miód? Podobno sama fruktoza nie sprawdza się tak dobrze jak glukoza w tych przypadkach( trochę średnio widzę 60g WW potreningowych w postaci miodu, chyba że rozpuszczone w wodzie. Chociaż...może to być smaczne) Dobrym rozwiązaniem [...]
Witam. We wszelkich źródłach informacji wyczytałem, że biała piana w moczu świadczy o obecności białka. Ale czy ta piana tylko "może" świadczyć o obecności białka, czy "musi" o tym świadczyć? 1. Otóż od pewnego czasu mój mocz się pieni (kilka miesięcy). Ale dopiero kilka dni temu przypadkiem wyczytałem, że to może być białkomocz. Wcześniej piany w [...]
[...] z węglowodanów. Pierwszym i zarazem najważniejszym powodem użycia węglowodanów jest to, że pomagają one zahamować katabolizm (utratę) mięśni podczas np.: stresu, gdy glukoza staje się głównym źródłem energii. Powstrzymanie katabolizmu może wystąpić za pośrednictwem różnych mechanizmów. Gdy organizm posiada mało energii, może próbować [...]
hehehe to wiadomo ze glikogen miesniowy jest uzywany tam gdzie jest - ale jest glikogen watrobowy,jest bialko ktore jemy - wiec aminokwasy z ktorych ma powstac ta glukoza niekoniecznie bedzie z naszych miesni (!) z reszta aminokwasy w procesie glukoneogenezy nie sa jedynym i na pewnie nie najwazniejszym substratem jest mleczam jest glicerol Źródla [...]
[...] 250 ml za 1gr ^^ 7.Gazeta MD za 1gr^^ postanowilem jednak odpuscic bcaa uns'a(nie pasowala mi przesylka i allegro.pl). cena i tak ok. 1. carbo(55% maltodekstryny, 35% glukoza) z leucyna 10g/100g. wiec bede bral wraz z bcaa przed treningiem jakies 50g 2.bcaa mala pucha bo i tak starczy na 25porcji, a wiecej nie potrzebuje. sklad ma po [...]
[...] krwinki czerwone "preferują" glukozę, to inne narządy niekoniecznie. I tak preferowanym źródłem energii dla ludzkiego organizmu są -ATP,związki fosforowe ;następnie -ketony -WKT, a na końcu -glukoza (niechętnie wychwytywana przez tkanki ludzkie). Tak "rodzi się" oporność na węglowodany... ;) Zmieniony przez - Evo w dniu 2012-05-11 17:56:45
Evo - niegdzie nie powiedziałem, że wszystkie tkanki i narządy preferuję glukoze niezależnie od sytuacji, są takie któe wręcz wolą ciała ketonowe (mięsień sercowy). Jednak jakiś dziwny jest ten Twój system rankingowy gdzie pojawiają się tak substraty jak i produkty i to w takim zestawieniu (glukoza, ATP, zwiazki fosforowe etc...).