[...] ma co nawet. Carbo z lucyną chcę brać po treningu w celu uzupełnienia glikogenu w mięśniach, bo stosunkowo jak bym miał kupować np. glukoze to mnie wychodzi nawet drożej glukoza a tu mam trochę lucynki jeszcze do carbo. A białko chcę tylko w dni treningowe po treningu by szybko dostarczyć białka, nie ćwiczę w domu, więc zapewne nie wyrobię [...]
[...] wode (moja teściowa: jak można dawać wode, trzeba dawać herbatkę, koniecznie z cukrem }:-( I stwierdzam, że ludzie to jednak mają albo analfabetyzm wtórny, albo nie umieją logicznie myśleć, albo są tak podatni na reklamy. Patrzę kiedyś na herbatki owocowe dla niemowląt. Patrze skład, a tam 99% z hakiem glukoza. Koszt herbatki ponad 10 zł. :))
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
glukoza to cukier, także po prostu "wspomaga" transport, branie kreatyny z posiłkiem wyjdzie na to samo. Hmb sobie odpuść bo nie działa, bcaa jak najbardziej za
Wpadłem jeszcze na jeden pomysł. Czy nie lepszym pomysłem na okno anaboliczne będzie przyjęcie gainera + ok. 35 gr. glukozy a potem posiłek? W jakim celu ta glukoza? Daj gainera i tyle a pozniej posilek.
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
W jakim celu glukoza? Napisałem Ci - masz za mały staż na kreatyne, boostery NO. Chcesz to kup gainer'a i odżywkę bialkową. Te witaminy też mogą być. Skoro lubisz dbać o zdrowie to kup też Omega-3. Co do gainera : ActivLab - GAINBODY 30 MACHINE MAN - dobry ze względu na to, że ma 30g bialka na 100g czyli nie musisz już dorzucać nic do tego szejka. [...]
Zacznij od podstawowych badań lab z glukozą, jonogramem oraz TSH włącznie. Choć podejrzewam, że od intensywnej aktywności fizycznej, braków w diecie problem się pojawił.
[...] nie kupowałem i raczej nie będę ja znalazłem jedynie artykuł niedouczonego kulturychy, który myślał, że skoro organizm wykorzystuje bcaa na cele energetyczne to bcaa = glukoza. Typ niestety nie miał pojęcia o odpowiedzi hormonalnej na oba te związki ani o tym, jakie szlaki metaboliczne uruchamiają się u człowieka podczas intensywnej pracy [...]
Nie musisz mieszać z carbo czy glukozą, jak chcesz to jedynie po treniungu ale ok 100g węgli wywołuje dopiero odpowiedź insulinowa, najlepiej mieszać kreatyne z wpc i węglami, obszerny temat w dziale badania naukowe.
Ale samo carbo dziala dobrze na regeneracje i ma mnostwo witamin, ale pytanir jest takie czy weglowodany w nim zawarte sa pelnowartosciowe bo jest glukoza itp.
sama w sobie - nie bardziej niż glukoza czy skrobia, widziałem nawet badania w których jej dodatek wręcz ułatwiał redukcję tłuszczu. Pamiętać nalezy jednak, że to po prostu cukier.
[...] Jeśli chodzi o energię ze źródeł fosfogenowych to właśnie jej starcza na krótki okres wysiłku beztlenowego, a glikogenu starcza na okres z reguły długi - rezerwy cukrowe - czyli zmagazynowana glukoza - to właśnie glikogen. Jego ilość zależy od diety i wykorzystania go. Ogólnie temat z bardzo prostego zagadnienia uderzył w szczątkową biochemię :P
[...] do Ciebie pytanie: - czy fosforolityczne roszczepienie glikogenu nie jest bardziej korzystne energetycznie niż gdyby było to rozszczepienie hydrolityczne? Czy gdyby to była glukoza, a nie glukozo-1-fosforan, to przed wejsciem w glikolizę nie zabrałaby dodatkowo ATP (koszt fosforylacji)? - dlaczego piszesz tylko o ATP, a nie piszesz o UTP? - [...]
podbijam pytanie :czy moge po treningu zrobic mix glukoza mono bcaa gainer woda lub sok ? nie ma zadnych przeciwskazan zeby wszystko jednoczesnie spozyc bez odstepow czasowych
Większośc ćwiczących lubi zażerać się białkiem, równie dobrze mogli by jeść biały cukier - fizjologiczna od. organizmu na białko i cukier jest odminenna i raczej nie stosowałbym takich porównań. U Harpera pisza że 30-60g białka wystarczy każdem. W podręcznikach dla sportowców piszą że max to 1.7g na kg. A po glukogenezie w wątrobie i w nerkach, [...]
tego ze nie bedzie sie tak szybko wchalniała i powodowała tak duzego wyrzutu insy jak zwykla glukoza . choć stwierdzenie niskocukrzona jest nie precyzyjna nie daje sie porownac z np : zaiwiera 80%n bialka. wlasnie na tym polega kłopot ze nie ma zadnych wartosci liczbowych które okrelslyby stopien scukrzenia malto... dzieje sie tak dlatego ze tyle [...]