[...] - glukozy, fruktozy i złożonych dwucukrów - sacharozy, czyli zwyczajnego cukru i wsadu owocowego. Na naszym rynku powszechna jest sprzedaż jogurtów, kefirów, serków, gdzie w 1/4 - 1/3 objętości jest cukier otrzymywany z celulozy (błonnika) o nazwie karboksymetyloceluloza, dwukarboksymetyloceluloza, hydroksymetyloceluloza. W celu [...]
[...] do niemowlat zdrowych rodziców. Jeśli obydwoje z rodziców są atopowi to ryzyko wzrasta od czterech do sześciu razy. W przypadku gdy dziecko jest urodzone w rodzinie gdzie bliscy krewni cierpią na alergię, odstawiamy karmienie pierdsią od 4-6 miesiecy dla bezpieczeństwa dziecka. Co to jest wstrząs anafilaktyczny? Wstrząs [...]
[...] unikać kuchni góralskiej. Zatem co jeść podczas górskich wypadów? Po raz kolejny można sięgnąć po potrawy grillowane, są one dostępne także w barach szybkiej obsługi, gdzie można znaleźć kanapki z kawałkami grillowanej piersi kurczaka, podane ze świeżymi warzywami i oliwą z oliwek, czy naturalnym jogurtem. Można także skosztować [...]
1. Co to jest trądzik? Trądzik jest chorobą skóry, której często towarzyszy stan zapalny. Dotyczy prawie wszystkich począwszy od 12-13, aż do 20-25 roku życia. Powstają wtedy zmiany zapalne - "pryszcze" (zaczerwienione i bolesne przy dotyku) oraz niezapalne (zaskórniki) - "wągry" (niebolesne, jasne bądź ciemne punkty). Trądzik może występować nie [...]
[...] jeść kilka razy w tygodniu, 2 razy w tygodniu poleca się zastąpienie mięsa tłustymi rybami morskimi i raz w tygodniu daniem z nasion roślin strączkowych. W krajach, gdzie występuje mało chorób na tle miażdżycy, jak choroba niedokrwienna serca i zawały serca, mięso przygotowuje się na olejach roślinnych, dzięki czemu unika się dużego [...]
[...] zostanie użyta do celów energetycznych, jednak gdy jest jej za dużo, organizm szczęśliwy z nadwyżki energii postanawia odłożyć ją na zapas. Glukoza wędruje wtedy do wątroby, gdzie zostaje przekształcona w cukier złożony zwany glikogenem. W normalnych warunkach jest on magazynowany w wątrobie, mięśniach oraz w niektórych narządach w ilości okolo [...]
[...] B oraz kwasów tłuszczowych. Zawiera także fitoestrogen, który reguluje poziom hormonów produkowanych przez przysadkę mózgową . Okazuje się, że mieszkańcy krajów Wschodu, gdzie soja jest podstawą codziennego menu znacznie rzadziej chorują na raka. SZPARAGI - CHIŃSKI LEK Te delikatne warzywa były od wieków stosowane w medycynie wschodniej. [...]
[...] już jest zawarty w tych produktach. Ostatecznie smalec nie jest bezpośrednio szkodliwy, ale przy dużej podaży pożywienia, po prostu warto organizm odciążać trawiennie tam, gdzie można. ► Spotkałem się ze skrajnymi opiniami na temat nasyconych/nienasyconych. Jedni radzą te pierwsze ograniczać do minimum (głównie artykuły kulturystyczne) inni je [...]
[...] zoltko było półpłynne, gdyż wtedy zoltko jaj nie traci swoich dobroczynnych wartości. 334mcg kwasu foliowego wjeżdża u mnie na śniadanie z samych zoltek jaj co drugi dzień, gdzie dzienny RWS to 200mcg. Wątróbka drobiowa ma 590mcg/100g i też dlatego ją jem w ilości 1kg miesięcznie. Jeżeli chodzi o minerały. Miedź - jem tą wątróbkę drobiową 1kg [...]
W tym tygodniu małe podsumowanie dziennika Kończę niestety ćwiczyć, pozostają mi tylko spacery i rozciąganie Mam unikać zarówno hiperglikemii jak i hipoglikemi. Generalnie mam 2 tygodnie na dietę cukrzycową i ustabilizowanie cukru a jak się nie uda to insulina Dzisiaj małe podsumowanie na temat odżywiania w ciąży. Może jakiejś ciężarnej się przyda [...]