[...] do nerek -> nerki są uszkadzane Żółć składa się w 89-97% z wody oraz elektrolitów i substancji organicznych, takich jak: kwasy żółciowe, bilirubina, cholesterol i fosfolipidy. Żółć stanowi drogę eliminacji cholesterolu, bilirubiny, ksenobiotyków (które nie są wystarczająco hydrofilne, raczej lipofilne). Jak leczono mężczyznę? [...]
[...] neuronów np. związanymi z różnorakimi chorobami oraz ekspozycją na szkodliwe czynniki. Estrogeny działają stabilizująco na błony komórkowe, oddziałując na fosfolipidy. Przyłączają się do receptora estrogenowego, przez co regulują ekspresję genów i obiektów molekularnych. Zalicza się do systemu nieenzymatycznego, który tworzą [...]
[...] na co wskazują badania. S-adenozylo-L-metioninę stosuje się raczej do leczenia marskości wątroby – alkoholowej i cholestazy ciężarnych, nie do uszkodzeń po SAA. Niezbędne fosfolipidy – wydają się mieć małe znaczenie dla leczenia uszkodzeń po SAA (essentiale forte i podobne). Wbrew obiegowym, błędnym opiniom nie mają też wpływu, jako „osłonki” [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
Z dietami bazującymi na dostarczaniu większości energii z tłuszczu jest związanych wiele kontrowersji. Niektórzy sugerują, iż powodują one miażdżycę, że konsumpcja cholesterolu zawartego w pożywieniu jest szkodliwa dla zdrowia, że wskutek stosowania tych diet wzrasta ilość LDL itd. Na chwilę obecną brak przekonujących dowodów na temat [...]
[...] do nerek -> nerki są uszkadzane. Żółć składa się w 89%-97% z wody oraz elektrolitów i substancji organicznych, takich jak kwasy żółciowe, bilirubina, cholesterol i fosfolipidy. Żółć stanowi drogę eliminacji cholesterolu, bilirubiny, ksenobiotyków (które nie są wystarczająco hydrofilne, raczej lipofilne). To może tłumaczyć jej szkodliwy [...]
Długość życia jest uwarunkowana rejonem świata, w którym mieszka dana osoba, skażeniem środowiska (powietrza, wody, gleby), nawykami żywieniowymi (stosowaną dietą), odziedziczonymi genami, trybem życia. Na pewne rzeczy mamy wpływ, na inne znikomy (np. polityka energetyczna państwa, wytwarzanie energii z węgla, co powoduje miliony przypadków [...]
[...] świetnie sprawdzi się w daniu curry. Jaja Jajo kurze to produkt niezwykle zasobny w składniki odżywcze. Co prawda dostarcza sporo tłuszczu, jednak znajdziemy tam takie fosfolipidy jak lecytyna, która korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową. Jajka to również cenne źródło pełnowartościowego białka. Co więcej, w jajkach znajduje się cholina, [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]
Chociaż wydawać by się mogło, że cholesterol jest substancją dobrze przebadaną, to jednak cały czas spotkać się można z błędnymi informacjami głoszonymi przez osoby bez odpowiedniej edukacji w kierunku żywności, żywienia i zdrowia. Dobrym na to przykładem jest przekonanie o tym, że sama zawartość cholesterolu w diecie jest jedynym czynnikiem [...]
[...] mniej długołańcuchowych kwasów omega-3, niż w oleju z ryb w podobnej dawce. Jego przewagą jest natomiast lepsza przyswajalność. Wynika to z tego, że olej z kryla zawiera fosfolipidy, ten sam rodzaj tłuszczu, który znajduje się w błonach komórkowych. Włączenie tego tłuszczu do diety teoretycznie ułatwia dotarcie do błon komórkowych. Kolejną [...]
Wiele jest ziół oraz substancji znanych już od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Niestety spora część z nich nie sprawdza się w pokładanych w nich nadziejach prozdrowotnych. Czy jednym z nich jest znany w wielu rejonach świata shilajit? Przeanalizujmy jego podstawowe właściwości i przeprowadzone w tym kierunku badania [...]
[...] układu trawiennego. W domowej apteczce powinieneś mieć pod ręką: apteczne PCT: clomid, HCG, jak i bloker estrogenów produkty wspomagające pracę wątroby: NAC, LIV 52, fosfolipidy sojowe suplementy wspierające pracę układu moczowego w tym prostaty: ekstrakty z żurawiny, palma sabałowa Na zagranicznych forach wyczytać można dodatkowo, aby [...]
Nie każdy sobie pewnie zdaje sprawę, że wątroba jest jednym z kluczowych organów w układzie trawiennym naszego organizmu. Przechodzi przez nią wszystko, co spożywamy, a ona sama ciężko pracuje i przeprowadza skomplikowane procesy mające kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia. Znajduje się w górnej, prawej części jamy brzusznej, pod prawym łukiem [...]
[...] trójglicerydów towarzyszą też inne patologie. Blaszka miażdżycowa zawiera głównie zwłóknione i zwapniałe komórki, komórki piankowate (z LDL), cholesterol, jego estry i fosfolipidy. Tak więc nic dziwnego, iż rozmaite tłuszcze mogą mieć wpływ na miażdżycę (gdy są dostarczane w nadmiarze i bez zbilansowania źródeł kwasów tłuszczowych). [...]
[...] W organizmie człowieka cholina bierze głównie udział jako prekursor dla takich neuroprzekaźników, jak: acetylocholina fosfatydylocholina. Wykazuje działanie również na fosfolipidy, które wpływają na budowę błon komórkowych, zwłaszcza tych otaczających komórkę nerwową, tworzących osłonkę mielinową, mającą kluczowe znaczenie w przewodnictwie [...]
w każdej lecytynie sojowej są fosfolipidy o takim samym stężeniu czyli np2400mg/1400 lecytyna/fosfolipidy ktoś wie? Czy to od czegos zalezne, a moze fosfolipidy to dodatek sam w sobie?
[...] w takim stopniu, jak przy treningu anaerobowym (patrz adnotacja do pkt.A). Możemy wypić odżywkę węglowodanową (carbo), by przyśpieszyć zamianę tłuszczu z wątroby w fosfolipidy, zapobiegając marskości wątroby. Po aerobach jemy zwykły posiłek węglowodanowo białkowy, można dać nawet tłuszcze (tylko nie nasycone). Taki posiłek może wyglądać [...]
[...] świetnie wpływa na przepływ żółci, to jednak nie regeneruje wątroby. Należy więc też zadbać o jej regenerację i wsparcie pracy. Do najpopularniejszych substancji należą: - fosfolipidy sojowe (Essentiale Forte, Esseliv itp.). Fosfolipidy po dostaniu się do organizmu wbudowują się w uszkodzone błony komórkowe i cytoplazmatyczne komórek wątroby [...]