[...] poziom glukozy we krwi nie jest niczym dziwnym. Ja uważam wręcz odwrotnie: jesli w wypadku diety niskoweglowodanowej, ketogennej czy IF obserwujemy systematyczne zwiekszanie się poziomu glukozy we krwi - to sygnał że osiągamy patologiczna insulinooporność. A, pierwszy link nie działa ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-26 00:56:25
[...] (opis, a tabela) Fajnym przykładem jest też extensor izolat: http://www.sfd.pl/Extensor_izolat_97%25_warto_-t737089.html - niby 97% białka, ale w praktyce - wliczając około 4 - 6% wilgotności, niewielkie ilości tłuszczu i popiołu wątpię czy białka jest tam więcej niż 90g/100g produktu. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-26 13:57:38
[...] nabawić się niedobrorów? Trzeba byłoby przeanalizować Twój jadłospis pod względem podaży wszystkich niezbędnych składników, sprawdzić czy nie ma niedoborów. Jesli chodzi o kwestię "optymalizacji" diety - to warzywa są źrodłem rozmaitych bioaktywnych związków, i szkoda że ich nie dostarczasz Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-26 14:21:25
Nie bardzo wiem jak w/w rozumieć. Nie mam dostępu do pełnej wersji. Słodziki były podawane - jak dobrze zrozumiałem z abstraktu - z dodatkiem odpowiednio 290kcal w wypadku aspartamu i stevii i 493kcal w wypadku sacharozy. W jaki sposób więc ocenić czy sam - np aspartam - wpływa na wyrzut insuliny ? Czy to nie jest przypadkiem to badanie: [...]
[...] że był to stek bzdur, no ale badanie poszło w świat i jest teraz arugementem przeciwko stosowaniu witamin. Nota bene na podstawie tego badania też jest artykuł autorstwa faftaq (?) na portalu potreningu. http://www.sfd.pl/Eksperci%3A_nadu%C5%BCywanie_suplement%C3%B3w_witaminowych_zwi%C4%99ksza_ryzyko_zgonu-t830240.html Zmieniony przez - [...]
[...] i przyczynowo-skutkowe dociekania można wykazać słabe strony dla każdej próby wyciągania jednoznacznych wniosków ujętych w trybie "szkodzi/pomaga". Z resztą jako ciekawostka dodam, że pojawiła się kolejna kontr-kontr-publikacja mająca obalić poprzedniej i wybronić założenia tej pierwszej... ;-) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-28 14:48:05
[...] to, czy przyjmowanie suplementów je zawierających będzie korzystne dla naszego zdrowia - czy też niekorzystne. W praktyce widać jednak, że często suplementy są przecenianym, a konwencjonalna żywności - niedocenianym źródłem przeciwutleniaczy, czy generalnie: witamin i składników mineralnych. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-28 14:57:53
Tylko, że z tego co pamiętam będą przepisy, mówiące o tym, że dietetyk tylko po szkole medycznej ma prawo nazywać się dietetykiem, faftaq by mógł coś więcej powiedzieć, bo bodajże od niego to słyszałem. No i niestety pakując na siłowni i jedząc jak "piszą w internecie" ma się ch** nie praktykę, bo ta "patologia" ma przełożenie może na 5-10% osób [...]
Tylko pytanie co znaczy nadmiar? Dla Ciebie faftaq zapewne 200% zalecanego RDA już będzie niebezpieczne dla zdrowia, bo wszak rekomendacje są naukowe, a dla mnie nie. Jak pisałem tutaj wielokrotnie od kilku lat nie schodzę poniżej 1000 mg wit. C dziennie i dla mnie to dawka minimalna która może pozytywnie oddziaływać na organizm, do tego inne [...]
Tylko pytanie co znaczy nadmiar? Dla Ciebie faftaq zapewne 200% zalecanego RDA już będzie niebezpieczne dla zdrowia, bo wszak rekomendacje są naukowe. - co to za idiotyczne stwierdzenie dotyczące mojej osoby? %-) przyjmowane RDA często ma spore ograniczenia i w świecie nauki - podlega regularnej krytyce i polemikom. Wystarczy poczytać choćby [...]
Chyba niesłusznie zakładasz, że fakt iż biorę pod uwagę możliwość,że starasz się być zabawny oznacza, że Twój dowcip faktycznie mnie śmieszy.%) To nie są jednak rozważania na tę okazję, więc skończ proszę spam. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-01-29 21:45:35
Wpadł mi w ręce e-learningowy poradnik ze złotymi dietami i innymi informacjami między innymi o odżywnianiu... Nię będę kopiował w oryginale bo mnie dopadną "ACTA" ;) Przeczytajcie i ciekaw jestem jak tam Wasze doświadczenie, moze jakieś badanka potwierdzające te porady, negujące lub inne mile widziane. >>> fragment z poradnika >>> Źródła białek [...]
[...] jest oznaczane w badaniu hemoglobiny glikowanej. O ile wzrost insulinooporności w wypadku KD przy zachowaniu właściwego poziomu glukozy nie stanowi w moim przekonaniu problemu, to jednak fakt, że przy KD dochodzi do podwyższenia poziomu glukozy we krwi pozostaje co najmniej niejednoznaczny. Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-02-02 02:16:15
[...] i migadłów). Nawet masło jadamy to samo. %) Temat glukoneogenezy z KT jak potencjalna możliwość - bardzo ciekawy. Nie mam teraz czasu by poświęcić mu więcej uwagi i włączyć się do dyskusji, (siedzę akurat nad przeciwutleniaczami) będę jednak śledził, a po weekendzie usiądę nad tą publikacją) Zmieniony przez - faftaq w dniu 2012-02-02 16:03:15
Poza tym nie jest to jedyny eksperyment w którym wykazano niekorzystne konsekwencjie niedostatecznej podaży NNKT Zgadzasz się z tym zapotrzebowaniu na antyoksydanty antyoksydanty- przy wysokim spożyciu nienasyconych kwasów tłuszczowych jest ono 10-100 większe niż przy spożyciu tłuszczów zwierzęcych. Ponadto źródłem biologicznie aktywnych [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
I. ODŻYWIANIE 1. Rola diety w osiąganiu celu. Poradnik początkującego sportowca by faftaq http://www.sfd.pl/Rola_diety_w_osi%C4%85ganiu_celu._Poradnik_pocz%C4%85tkuj%C4%85cego_sportowca-t815982.html 2. Plan: masa. Jak zabrać się z układanie diety ukierunkowanej na przyrost mięśni by faftaq [...]