[...] Z uwagi na krótki kontakt w jamie ustnej wchłaniają się na ogół niewielkie ilości związków. W żołądku związki chemiczne mieszają się z pokarmem, kwasami żołądkowymi, enzymami trawiennymi i bakteriami. Każdy z tych czynników biotycznych może zmienić toksyczność wprowadzonego związku chemicznego bądź wskutek modyfikacji związku, bądź też [...]
[...] tylko i wyłącznie przez ATP. Każdy system dostarczania energii ostatecznie produkuje ATP, które podczas skurczu mięśnia rozpada się do ADP + fosforu i energii, z pomocą enzymu ATPazy. Zasoby ATP w mięśniach wystarczają na ok 6 sekund pracy, później muszą zostać odtworzone. Tutaj z pomocą przychodzi fosforan kreatyny (CP) zgromadzony w [...]
[...] wędruje w różne części organizmu i oddziałuje na wiele tkanek. Między innymi hormon ten chętnie podejmowany jest przez komórki gruczołu krokowego. Zawierają one specjalny enzym (5-alfa-reduktazę) który zamienia testosteron w bardziej aktywną jego formę tzw. dehydrotestosteron (DHT), będący najsilniejszym androgenem. Powstały DHT wiąże się ze [...]
[...] A naturalny alkaloid z Huperzia Serrata, roślin chińskim. Jest ono stosowane od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia otępienia starczego.Huperzine A-hamuje enzym acetylocholinesterazy który rozkłada acetylocholinę, neuroprzekaźnik który ma zasadnicze znaczenie dla optymalnych funkcji poznawczych. Ilość dostępna acetylocholiny w [...]
[...] suplementancji. Nawet najszybsze białko musi ulec strawieniu przed wniknięciem do krwiobiegu. Szybkie białka stają się jeszcze szybsze jeśli zażywasz je w towarzystwie enzymów proteolitycznych z ananasa i papai, a właśnie takie enzymy stanowią mieszankę asymilacyjną preparatu Creasteron. Dodatkowo w celu poprawienia trawienia i wchłaniania [...]
[...] proporcje spożywania Omega-6 w stosunku do Omega-3 jest podstawowym czynnikiem obniżającym poziom o-3 w organizmie. Dlaczego? Bo zarówno O-3 jak i O-6 obsługuje ten sam enzym , umożliwiający konwersje kwasów do postaci właściwej organizmowi. Reasumując dieta każdego człowieka powinna być bogata w Omega-3 i proporcjonalnie dobrane ilości [...]
[...] proporcje spożywania Omega-6 w stosunku do Omega-3 jest podstawowym czynnikiem obniżającym poziom o-3 w organizmie. Dlaczego? Bo zarówno O-3 jak i O-6 obsługuje ten sam enzym , umożliwiający konwersje kwasów do postaci właściwej organizmowi. Reasumując dieta każdego człowieka powinna być bogata w Omega-3 i proporcjonalnie dobrane ilości [...]
[...] z systemem immunologicznym natomiast powodowana jest dzięki nie trawieniu/absorbcji specyficznej żywności lub składnika żywności. Np.ludzie z nietolerancją laktozy nie mają enzymu laktazy która trawi cukier i laktozę w mleku. Jest to jedna z najbardziej popularnych nietolerancji pojawiających sie u około 50% nastolatków populacji ludzkiej. [...]
[...] się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organizmie przy pomocy enzymu - podpuszczki, a cukier mleczny dzięki enzymowi - laktazie. Dziecko 1 - 2 letnie ma już paznokcie i włosy i jego zapotrzebowanie na kazeinę jest bardzo niewielkie. Od [...]
[...] poza mięśniowymi, aktywny androgen to DHT. Testosteron w tym przypadku działa zwyczajnie jak prohormon, który jest przekształcany w aktywny androgen DHT dzięki działaniu enzymu 5-alfa-reduktazy (5-AR). 5-AR jest silnie skoncentrowany w większości obszarów ciała (zależnych od działania androgenów),w zasadzie wszędzie poza mięśniami [...]
[...] chemiczne magnezu i cynku czyli składników mineralnych, które bezpośrednio są wykorzystywane przez organizm do produkcji i działania testosteronu oraz pobudzenia maszynerii enzymatycznej syntezy białek komórkowych. Każdy Createston dostarcza doskonale bioprzyswajalne cytryniany magnezu i cynku, natomiast CP został wzmocniony przez [...]
[...] CLA, które prowadzą do wzrostu beztłuszczowej masy ciała:Korzyści płynące z suplementacji CLA: I. Ogranicza kumulowanie tkanki tłuszczowej poprzez hamowanie działania enzymu - lipazy lipoproteinowej, który jest odpowiedzialny za transport składników niezbędnych do jej syntezy (kwasy tłuszczowe, glicerol). W tym momencie się zatrzymam i [...]
[...] tylko i wyłącznie przez ATP. Każdy system dostarczania energii ostatecznie produkuje ATP, które podczas skurczu mięśnia rozpada się do ADP + fosforu i energii, z pomocą enzymu ATPazy. Zasoby ATP w mięśniach wystarczają na ok 6 sekund pracy, później muszą zostać odtworzone. Tutaj z pomocą przychodzi fosforan kreatyny (CP) zgromadzony w [...]
[...] do odkładania tkanki tłuszczowej. Nie jest. Ciało jest mądrzejsze od nas i ma wiele sposobów na to, aby utrzymać tłuszczyk, nawet jeżeli insuliny jest mało. Np, jest enzym zwany HSL. HSL pomaga rozkładać tłuszcz, insulina hamuje działanie HSL i w ten sposób hamuje rozpad komórek tłuszczowych. Jest to jeden z powodów, dla których ludzie [...]
[...] wstrzymał odkładanie tłuszczu w komórkach zwanych preadipocytami, które później przemieniają się w właściwe komórki tłuszczowe i przyczyniają się do otyłości. Lek aktywuje enzym zwany AMPK, będący ważną substancją kontrolną metabolizmu. Metformin zdaje się zapobiegać odkładaniu tłuszczu poprzez ograniczenie jego akumulacji w preadipocytach. Tu [...]
[...] tym samym mięśniu znajdują się włókna obu rodzajów, dlatego też ich procentowa zawartość ma istotny wpływ na egzekwowany w sensie „pożądany" skurcz. Włókna „FT"- zawierające enzym ATP-azę w większej ilości od „ST", są zdolne do wywołania rozpadu adezynotrójfosfornów do ADP i AMP, co za tym idzie, do wytworzenia dużej ilości energii do skurczu. We [...]
[...] modyfikacji ulegnie jedynie czas trawienia, który będzie dłuższy z racji zwiększenia rozmiaru cząsteczek, ponieważ zwiększy się sumaryczna powierzchnia dla działania enzymów proteolitycznych. Zmianie ulegną także właściwości funkcjonalne tych połączeń (żelowanie, emulgowanie, pienistość), które z punktu widzenia wartości odżywczej [...]
[...] aktywną formą testosteronu, który wpływa na wiele aspektów męskiego zachowania- od pociągu seksualnego do agresywności. Przemiana z testosteronu w DHT odbywa się za pomocą enzymu nazywanego 5-alfa- reduktaza (5ar). Ten enzym jest produkowany w prostacie, poszczególnych gruczołach nadnercza jak i w skórze głowy (scalp). Działanie DHT powoduje [...]
[...] się tłuszczu. Warto nadmienić celem ciekawostki (gdyż wiemy ze głodzenie się nie da nam upragnionego efektu), że podczas prowadzonych badań, stwierdzono zwiększoną aktywność enzymu liazy HMG-CoA, ale nie sugerowały one aby enzym ten ograniczał szybkość ketogenezy. Aminokwasami wyizolowanymi (tzw całodziennymi) można zyskać czas dostarczania [...]
[...] in an increased deposition of fat-free mass and an accompanying increase in strength. Muscle proteolysis was also decreased with HMB, accompanied by lower plasma levels of enzymes indicating muscle damage and an average 50% decrease in plasma essential amino acid levels. Furthermore, BCAA supplementation (76% leucine) in combination with [...]