Methoxyisoflavone - dokładnie 5-metylo-7-metoksy-izoflawon, związek należący do falwonoidów, pozyskiwany z soi. Działaniem przypomina ipriflawon - syntetyczną pochodną izoflawonów, który wykorzystuje się do lecznia osteoporozy. Przypisuje mu się zdolność do hamawania aktywności kortyzolu, a tym samym silne promowanie procesów anabolicznych (takich [...]
Milk Protein Isolate (Milk) - proteiny wyizolowane z mleka w skład których wchodzą białka kazeinowe stanowiące około 80% frakcji białkowej oraz białka serwatkowe stanowiące 20%. W przeciwieństwie do dość pospolicie używanych w przemyśle spożywczym koncentratów białka mleka charakteryzują się wyższą procentową zawartością białka i trochę szybszym [...]
Monohydrat kreatyny (creatine monohydrate) - jest to klasyczna, najbardziej popularna na naszym rynku i najtańsza forma kreatyny stosowana w suplementacji sportowej. Monohydrat kreatyny to nic innego jak cząsteczka kreatyny połączona z cząsteczką wody w jedną molekułę. Chociaż wielokrotnie próbowano wypromować nowoczesne formy kreatyny [...]
Muira Puama – indiańska nazwa roślin z rodzaju Ptychopatelum, pochodzących z obszarów lasów deszczowych dorzecza Amazonki. Znana również pod nazwą „drewno potencji” (Potency Wood).Wykorzystywana w medycynie tradycyjnej jako preparat stymulujący, afrodyzjak i środek leczący zaburzenia seksualne. Poprawia także sprawność psychoemocjonalną. Stosuje [...]
Naringina (Naryngina) - substancja chemiczna pochodzenia naturalnego należąca do glikozydów flawonoidowych, występująca m.in. w grejpfrutach którym nadaje charakterystyczny, gorzkawy smak. Spożyta przez człowieka w organizmie metabolizowana jest do naryngeniny. Zapomocą swoich metabolitów działa antyoksydacyjne, obniża takżę poziom cholesterolu, a [...]
Naryngenina (5,7,4´-trihydroksyflawanon) to związek będący przedstawicielem flawonoidów, pod względem chemicznym stanowiący pochodną flawonu. Powszechnie występuje w grejpfrutach Citrus paradisi i jest odpowiedzialny za ich gorzki smak. Naryngenina wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, obniża poziom cholesterolu, poprawia ukrwienie tkanek, a [...]
Nova Scotia Dulse - Palmaria palmata zwana też sałatą morską. Jest to rodzaj czerwonej algi, który rośnie na północnych wybrzeży Atlantyku i Pacyfiku. W obszarach występowania ceniona jest ze względu na właściwości odżywcze i kulinarne. Jest znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych, a także błonnika i białka. Ze względu na bogactwo [...]
Oat Betaglucan - beta-glukan pochodzący z owsa, związek zaliczany do rozpuszczalnej frakcje błonnika, polisacharyd, będący prebiotykiem, czyli stanowiący pożywkę dla dobrotliwych bakterii naturalnie występujących w jelicie człowieka. Do innych właściwości beta-glukanu należy zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, odpowiednia jego [...]
Octacosanol - organiczny związek chemiczny należący do alkoholi alifatycznych naturalnie występujących w świecie roślinnym (Acacia , Trifolium , Pisum), gdzie współtworzy charakterystyczny woskowy film ochronny na powierzchni liści i zarodków. Przyjmowany drogą pokarmową przez człowieka wykazuje określone, korzystne właściwości. Posiada on [...]
Okra - (Abelmoschus esculentus) to roślina uprawna pochodząca z obszarów tropikalnych i subtropikalnych. Ceniona jest ze względu na owoce, które mają postać strąka i zawierają w śluzy, będące dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego. Okra stanowi także źródło wielu witamin (prowitamina A, C, kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (żelaza, [...]
1.Oktopamina - beta,4-dihydroksyfenetylamina jest organicznym związkiem chemiczny naturalnie występującym w owocach gorzkiej pomarańczy (Citrus Aurantium L). Oktopamina wpływa na układ adrenergiczny i dopaminergiczny. Zwiekszać może uwalanianie kwasów tłuszczowych z adopocytów. Zatem oktopaminie przypisuje się właściwości termogeniczne i działanie [...]
Olej lniany - Źródło cennego kwasu α-linolenowego (ALA, α-linolenic acid), należącego do grupy kwasów omega 3. Jest on prekursorem kwasu eikozapentaenowego (w skrócie EPA) oraz kwasu dekozaheksaenowego – DHA. Powyższe związki pełnią wielokierunkowe funkcje w organizmie, ze względu na to że wchodzą w skład tkanek, komórek oraz stanowią substraty do [...]
Olej sojowy - pozyskiwany jest z soi (Glycine max). Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu linolowego, oleinowego oraz kwasu a-linolenowego,). W niewielkich ilościach zawiera także nasycone kwasy tłuszczowe. Olej sojowy ceniony jest za zawartość beta-sitosterolu, który pomaga regulować gospodarkę lipidową organizmu. Stanowi także [...]
Olej słonecznikowy - pozyskiwany z nasion słonecznika (Helianthus annuus) , stanowi źrodło przede wszystkim kwasów tłuszczowych z grupy omega 6 (kwasu linolowego), a także omega 9 (kwasu oleinowego). Jest również źródłem lecytyny, karotenoidów, wosków oraz znacznych ilości witaminy E. Korzystnie wpływa na wygląd skóry, pod warunkiem zachowania [...]
Olej z dyni - pozyskiwany jest z nasion, posdiada ciemnobrązowy kolor oraz intensywny orzechowy smak. Stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowch (kwasu linolowego, oleinowego, linolenowego, i innych). Dodatkwo jest także źródłem witamin, składników mineralnych i fitosteroli. Pomaga hamowac konwersję testosteronu w DHT, polecany jest nie tylko [...]
Olej z kokosa - pozyskiwany jest z dojrzałych owoców palmy kokosowej (Cocos nucifera), charakteryzuje się dużą stabilnością i odpornością na jełczenie. Stanowi źródło kwasu tłuszczowych o średniej długości łańcucha (MCT), które ze względu na budowę chemiczną wykazują właściwości inne niż długołańcuchowe kwasy tłuszczowe dominujące w żywności. MCT [...]
Olej z ogórecznika - to olej, który pozyskiwany jest z nasion Oleum Boraginis. Stanowi źródło kwasu gammalinolenowego (GLA) oraz innych kwasów tłuszczowych (palmitynowego, stearynowego, oleinowego, linolowego,erukowego. Posiada właściwości przeciwzapalne i łagodzi obajwy alergii, korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca oraz układu krwionośnego, [...]
Olej z pierwiosnka - (Oleum Primulae veris L.), stanowi źrodło przede wszystkim kwasu gamma linolenowego oraz kwasu linolowego, które należą do tzw. kwasów omega6. Pod warunkiem zachowania w diecie odpowiedniej proporcji pomiędzy kwasami tłuszczowymi omega 3 i omega3, olej z pierwiosnka wspomaga i normalizuje procesy przemiany materii, pozytywnie [...]
Omega 3 (n-3)- grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy trzecim od końca atomie węgla. Stanowią istotny składnik błon komórkowych, są prekursorami i wpływają na aktywność ważnych biologicznie związków - eikozanoidów . Wyróżniamy: kwas alfa linolenowy, krótkołańcuchowy [...]
Omega 6 - grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych, u których ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym umieszczone jest przy szóstym od końca atomie węgla. Stanowią istotny składnik błon komórkowych oraz prekursory prostaglandyn. . Wyróżniamy:kwas linolowy (LA - najobficiej występujący n-6 w produktach pochodzenia roślinnego), kwas [...]