Aminogen - kompleks enzymów proteolitycznych naturalnego pochodzenia wspomagająca trawienie białek i co za tym idzie przyswajanie aminokwasów. Aminogen to opatentowana mieszanka proteaz przewodu pokarmowego pozyskanych od grzybów z rodzaju workowców Aspergillus niger i Aspergillus oryzae. Wg właściciela patentu ten kompleks enzymatyczny może [...]
Aminokwasy endogenne – tzw. aminokwasy nie niezbędne, czyli takie które są syntetyzowane w wystarczających ilościach przez organizm ludzki. Należą do tej grupy: alanina, cysteina, glicyna, kwas asparaginowy/asparagina, kwas glutaminowy/glutamina, prolina i tyrozyna. Ich naturalnym źródłem jest żywność, a także odżywki białkowe i preparaty [...]
Artichoke extract – wyciąg z karczocha, byliny pochodzącej z obszarów śródziemnomorskich, który jest źródłem następujących związków aktywnych: kwasy kawoilochinowe ( w tym kwas chlorogenowy, neochlorogenowy, cynaryna i inne); seskwiterpeny (np. cynaropikryna); glikozydy seskwiterpenowe: flawonoidy. Wyciąg z karczocha posiada wszechstronne [...]
Ashwagandha (Wythania somnifera / Indian ginseng) – inaczej witania ospała, roślina z rodziny psiankowatych, stosowana w tradycyjnej medycynie wschodniej, jako środek wzmacniający, dodający siły witalnych poprawiający kondycję psychofizyczną i jako afrodyzjak. Korzeń tej rośliny jest źródłem wielu bio-aktywnych związków takich jak glikozydy, [...]
Asparaganian magnezu - organiczna forma magnezu (chelat kwasu asparaginowego i magnezu), charakteryzująca się niską masą cząsteczkową, wysoką stabilnością i przyswajalnością. Magnez jest jednym z najważniejszych kationów wewnątrzkomórkowych w ustroju, magazynowany jest przede wszystkim w kościach, a także w tkankach miękkich oraz w niewielkich [...]
Asparagina – amid kwasu asparaginowego, charakteryzujący się podobnymi właściwościami. Aminokwas endogenny, czyli może być syntetyzowany w organizmie ludzkim. Bierze udział bezpośrednio bądź za sprawą metabolitów w wielu procesach fizjologicznych, uczestniczy m.in. w przemianach energetycznych, syntezie puryn i mocznika, pełni też funkcje [...]
Aspartam (E951) – syntetyczna substancja słodząca, ester metylowy l-asparagino-l-fenyloalaniny. Ma postać białego proszku o słabej rozpuszczalności w wodzie. Słodyczą około 150 - 200-krotnie przewyższa sacharozę. Kaloryczność wynosi 4kcal / 1g, przy czym stosowany jest w tak niskich dawkach, że nie ma wpływu na całkowitą kaloryczność produktu. [...]
Astragalus - znany pod polską nazwą traganek, jest rośliną należącą do rodziny motylkowatych (Fabaceae). Pochodzi z Chin, gdzie roślina ta powszechnie stosowana była w tradycyjnej medycynie ludowej. Stanowi cenne źródło wielu substancji odżywczych, takich jak: triterpeny (astragalozydy), flawonoidy, glikozydy i inne. Przypisuje się astragalusowi [...]
Astragin - opatentowana formuła, której zadaniem jest zwiększenie przyswajalności składników odżywczych (aminokwasów, glukozy, witamin i innych). Uwrażliwa tkanki na działanie insuliny (wpływa na insulinowrażliwość), pomaga obniżać poziom cukru we krwi. Według niektórych źródeł zwiększa zapasy glikogenu po wysiłku nawet do 60 %. Zawiera w składzie [...]
Avena sativa - wkstrakt z owsa zwyczajnego, jest źródłem bioaktywnych związków z grupy flawonoidów, flawonów, i flawonolignanów. Niektóre źródła sugerują, że bioaktywne składniki ekstraktu wpływają korzystnie na poziom hormonów płciowych, zwiększając między innymi poziom wolnego testosteronu u mężczyzn, co może mieć szczególne znaczenie dla [...]
Bacopa monnieri – (bakopa drobnolistna) to roślina należąca do rodziny Scrophulariacea, pochodząca z rejonów tropikalnej Australii, Azji i Ameryki. Zawiera szereg substancji czynnych, do najbardziej dla niej charakterystycznych należą: bakozyd ( A i B), monnieryna, hersaponina, należące do alkaloidów herpestyna oraz brahmina, a także mannitol, [...]
Bamboo powder (as Phyllostachys heterocycla) - bambus Phyllostachys heterocycla), a właściwie Phyllostachys edulis. Ekstrakt z tej rośliny jest bogaty w naturalne przeciwutleniacze takie jak kwas chlorogenowy (3 jego aktywne biologicznie izomery), który wykazuje aktywność antyoksydacyjną oraz wpływa hamująco na wchłanianie glukozy z przewodu [...]
Barley grass - sproszkowane pędy zielonego jęczmienia, poddane procesowi liofilizacji. Stanowi źródło dobrej jakości składników odżywczych, takich jak: witaminy, składniki mineralne, aminokwasy czy inne związki będące naturalnymi przeciwutleniaczmi. Barley grass zawiera sporą dawkę substancji o działaniu alkalizujących - wg niektórych źródeł [...]
Bauhinia Purpurea L. (Leaf And Pod)(Standardized For Bauhnia-Statins 1-4) - roślina pochodząca z Dalekiego Wschodu, stosowana od wieków w tradycyjnej medycynie ludowej. Uważa się, że sprzyja procesom redukcji tkanki tłuszczowej, poprzez stymulowanie tarczycy do zwiększonej syntezy T3 i T4. Korzystnie przy tym wpływa na samopoczucie, a także pomaga [...]
BCAA - 3 aminokwasy egzogenne: leucyna, walina i izoleucyna, których cechą wspólną jest specyficzna budowa (rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny) oraz podobny metabolizm (zachodzący głownie w tkance mięśniowej) . Naturalnie występują w żywności zasobnej w białko, dobrym ich źródłem są np. proteiny mleczne, czy wołowina. Aminokwasy rozgałęzione [...]
Bee polen - pyłek kwiatowy (męskie gamety produkowane przez kwiaty), który zbierany jest przez pszczoły i stanowi dla nich pokarm oraz jest prekursorem miodu. Jest bogaty w składniki odżywcze - aminokwasy, węglowodany, składniki mineralne oraz niewielkie ilości kwasów tłuszczowych. Posiada właściwości antyoksydacyjne, wspomaga odporność organizmu, [...]
Bergamotton - pomarańcza bergamotka to podgatunek pomarańczy gorzkiej. Jest źródłem flawonoidów (flawanonów i flawonów), takich jak np.: bergamotyna, neohesperydyna, naringenina i inne. Roślina ta posiada właściwości antyutleniające, korzystnie wpływa na profil lipidowy krwi. Poprawia nastrój, zapobiega depresjom, poprawia krążenie, a także [...]
Beta-ekdyson / ekdysteron (ecdysterone) – związek steroidowy z grupry ekdysteroidów, występujących w przyrodzie i pełniących ważne fizjologicznie role w organizmach owadów (zooekdysteroidy) i roślin (fitoekdysteroidy). W żywności dość dobrym źródłem w/w jest np. szpinak. Ekdysteron korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi oraz na profil [...]
Beta-sitosterol - jest organiczny związek chemiczny należący do fitosteroli, budową chemiczną przypominający cholesterol. Jego naturalnym źródłem pokarmowym są rozmaite pokarmy pochodzenia roślinnego. Ze względu na specyficzne właściwości beta-sitosterol znalazł swoje miejsce w suplementacji i wzbogacaniu żywności. Sterol ten przyjmowany w [...]
Betaina –( N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG) – metylowa pochodna aminokwasu glicyny, pełni rolę dostarczyciela grup metylowych podczas reakcji przekształcania homocysteiny w metioninę. Obecna w pokarmach pochodzenia roślinnego. Powstawać może z choliny w wątrobie i nerkach przy udziale enzymów dehydrogenazy cholinowej oraz dehydrogenazęy aldehydu [...]