[...] w tym nawet tych uważanych powszechnie za zdrowe (czyli np. z grupy omega-3). Jest to przecież pokarm wysokokaloryczny. Winne mogą być także węglowodany, szczególnie cukry proste i dwucukry, którymi nasycona jest wysokoprzetworzona żywność (np. napoje słodzone, słodycze, drobne przekąski, pokarmy fast food). W latach 70. niektórzy badacze [...]
[...] zaobserwowano, kompletnie różne reakcje organizmu w zależności od podaży węglowodanów, protein i tłuszczów w porcji. Jeden posiłek w większości składał się z polisacharydów: cukry proste i dwucukry stanowiły 42.3 g, polisacharydy 57.9 g. Protein było tylko 12 g (nazwijmy go „wysokowęglowodanowy”). Drugi zawierał 51.1 g węglowodanów + 12.6 g [...]
[...] naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 kJ/399 kcal, tłuszcz: 8,2 g; w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g, węglowodany: 59 g, w tym cukry: 43 g, błonnik: 6,5 g, białko: 4,1 g. Okaże się, iż 100 g tego „super produktu” ma aż 399 kcal. Innymi słowy dostarczasz w ten sposób bombę energetyczną. Dla niektórych [...]
Hipoglikemia, czyli spadek poziomu cukru we krwi poniżej normy, jest coraz częściej diagnozowanym problemem, dotykającym zarówno osoby z cukrzycą, jak i zdrowe. Dolegliwości hipoglikemii mogą być nieprzyjemne, a nawet niebezpieczne, dlatego istotne jest posiadanie wiedzy na temat sposobów radzenia sobie z nimi. Co jeszcze ma znaczenie? Warto [...]
W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu. Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
Dostarczanie nadmiaru kalorii nie pozostaje obojętne dla stanu zdrowia i osiągów sportowych. Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko [...]
[...] bezsprzecznie związany jest zwiększony obwód w pasie oraz podwyższone stężenie glukozy na czczo, a zwiększeniu tych parametrów sprzyjają typowe diety zachodnie, bogate w cukry proste, a ubogie w białko i zdrowe źródła tłuszczów. Czy spadek masy ciała ma znaczenie? Tak. W licznych badaniach stwierdzono, iż ograniczenie podaży kalorii pociąga [...]
Wielu młodzieńców ma swoich filmowych idoli i obraz TOP sylwetki, którą chcieliby osiągnąć w jak najkrótszym czasie. Dla niektórych wydaje się to nieosiągalne a inni Twierdzą, że rozwiązania są proste i dostępne dla każdego. W XXI wieku wiele mitów zdążono obalić, ale inne, liczne mają się dobrze. Oto przegląd tych ciekawszych z nich. [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
Przewlekły stan zapalny, który występuje w naszym organizmie, nie jest niczym dobrym i może prowadzić do licznych powikłań. Stany zapalne w organizmie mogą prowadzić nie tylko do chorób, złego samopoczucia czy pogorszenia naszego stanu zdrowia, ale również mają negatywny wpływ na naszą sylwetkę - prowadzą do otyłości. W poniższym artykule postaram [...]
[...] że łatwo pozyskać z niej naprawdę pokaźne ilości pełnowartościowego białka. Aby otrzymać białko z serwatki i oddzielić od niego niechciane składniki, czyli wspomniane cukry, tłuszcze i minerały, stosuje się metodę ultrafiltracji. To zaawansowany technologicznie proces, który pozwala na odseparowanie pełnowartościowych protein od [...]
Otyłość to przewlekły stan nadmiernej akumulacji tłuszczu w organizmie, wywołujący poważne problemy zdrowotne. Wśród tych problemów wymienia się najważniejsze śmiercionośne choroby obecnych czasów, czyli sercowo-naczyniowe i nowotworowe. Nadmierna masa ciała ma także negatywne skutki psychologiczne, takie jak depresja, czy niska odporność na [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
[...] Konkluzja: sprobuje unikac weglowodanow.... pierwszy tydzien bardzo ciezki, dookola kuszony kola, frytkami, ciasteczkami - nie wychodzi mi to do konca ale ograniczam cukry - nie ma wiekszych efektow. Spogladam w lustro i przygladam sie sobie i zadaje pytanie: "Co ty q.... z Siebie zrobiles?". Postanowilem radykalnie ze od tej pory [...]
[...] cukru w diecie czyni spustoszenie w metabolizmie poprzez nasilenie wydzielania insuliny i pobudzanie gromadzenia się tłuszczu. Jednak po treningu idealnie jest jeść właśnie cukry proste. Nie głodż się. - Jeśli sądzisz, że nie jedząc schudniesz, masz tylko częściowo rację. Na krótko masz rację w 100%. Jednakże po dłuższym czasie Twój [...]
[...] możemy kupić ponad 47 kilogramów ryżu. Nawet jedząc codziennie pół kilograma, starczy nam on na ponad 3 miesiące. Ryż jest więc prawie siedmiokrotnie tańszy niż syntetyczne cukry w gainerze! A ile razy zdrowszy? To niemierzalne Kilogram twarogu 9 zł / kg, ma on 18,7 g białka w 100 g. Za 190 zł możemy kupić sobie 21 kilogramów twarogu, a samego [...]
[...] złożone z węgla, tlenu i wodoru. Są one przekształcane w glukozę będącą dla organizmu istotnym źródłem energii, którą można szybko uruchomić. Węglowodany jednocząsteczkowe (cukry proste): — glukoza; można ją znaleźć w miodzie i owocach, — fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach, — galaktoza; znajduje się w mleku. Węglowodany [...]
[...] porach. VITARGO® - DŁUGOŁAŃCUCHOWE WĘGLOWODANYU ZŁOŻONE - STRZAŁ W DZIESIĄTKĘ! Przypomnijmy, że węglowodany możemy podzielić na następujące grupy: Ř Monosacharydy - cukry proste np.: glukoza, fruktoza, galaktoza; Ř Oligosacharydy - zawierające od 2 do 10 monosacharydów, najprostsze oligosacharydy to dwucukry np. sacharoza, maltoza, [...]
[...] dostarczają nam białka i wapnia. Niegroźne w rozsądnych ilościach są lody i ciastka, które zapewniają dużo energii, wapnia i fosforu, zapełniają też zapotrzebowanie na cukry. "Wrogami" na pewno są: żelki, cukierki i lizaki, które oprócz wartości energetycznych (czytaj: dużych ilości kalorii) nie gwarantują nic innego. Kiedy nachodzi nas [...]