[...] z diety produktów wysokoprzetworzonych. Jeśli nie potrafisz ich zidentyfikować, popatrz na skład produktu. Nienaturalnie długa lista składników zawierająca różnego rodzaju cukry (np. miód, cukier - sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy), tłuszcze, dodatki, świadczy o tym, iż jest to produkt, który nie nadaje się dla ludzi, którzy cenią zdrowie. [...]
[...] odkładanie się tkanki tłuszczowej, zmiany w wątrobie (szczególnie cechuje to fruktozę), insulinooporność, nadciśnienie, cukrzycę i nowotwory. Szczególnie kiepskim wyborem są cukry o szybkiej kinetyce, które zostały spopularyzowane w postaci słodzonych napojów, słodzonych płatków kukurydzianych, mlecznych napojów, jogurtów, batoników, czekolad, [...]
Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który obfituje w pomarańczowych i żółtych owocach oraz warzywach. Oczywiście istnieją również inne jej źródła, jak choćby wątróbka czy warzywa liściaste. Witamina A może pomóc w utrzymaniu lepszej kondycji skóry, jak i ogólnego stanu zdrowia, poprzez ograniczenie szkód wyrządzanych przez wolne [...]
[...] zaleca marynowanie mięsa i ryb przez co najmniej 30 minut przed grillowaniem, ponieważ może to obniżyć powstawanie HCA. Uważaj jednak na gotowe marynaty, które zawierają cukry, dużą ilość soli i sztuczne składniki. Najlepiej zrobić własne, proste marynaty z olejem, winem lub sokiem z cytryny oraz wybranymi ziołami i przyprawami. Rozważ inne [...]
Słyszałeś kiedyś o takim skrócie jak WHR? Jest to stosunek obwodu talii do bioder. Mówi on wiele o Twoim zdrowiu i ryzyku chorób, takich jak cukrzyca typu 2, niewydolność serca, nadciśnienia tętniczego, a nawet nowotworów. Okazuje się, że jest to istotniejszy wskaźnik, niż popularny wskaźnik masy ciała BMI. W przypadku BMI mamy do czynienia ze [...]
[...] winogronowym jest w stanie zrównoważyć negatywne oddziaływanie fruktozy na wątrobę (stłuszczenie), zaburzenia glikemii, glukozy na otłuszczenie organizmu, indukowanie przez cukry o szybkiej kinetyce stanu zapalnego, sprzyjanie cukrzycy, chorobom sercowo-naczyniowym i kancerogenezie. Wydaje się, że o wiele lepszym wyborem mimo wszystko są [...]
[...] fakt może mieć duże znaczenie praktyczne, biorąc pod uwagę, iż większość ludzi bezkrytycznie sięga po rakotwórczy alkohol, odżywia się w sposób, który jest zachętą dla raka (cukry proste, produkty w rodzaju mleka nadmiernie stymulujące wyrzut insuliny i pobudzenie osi insulina-IGF-1). Jak działa zielona herbata? Istnieje wiele teorii na temat [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
Coraz częściej czytamy informacje, które wskazują na to, że wykorzystanie zbyt dużej ilości czasu w pozycji siedzącej zagraża Twojej sylwetce. Konsekwencje dotyczą nie tylko tego, jak układać się będzie Twoje ciało np. w chodzie, czy podczas treningu, ale i wpływać będzie na Twoje zdrowie. Podsumowanie Pozycja siedząca wykazuje szereg negatywnych [...]
[...] wiele kolejnych opracowań z tej dziedziny. Resweratrol, a stężenie insulinopodobnego czynnika wzrostu Według jednej z częściej wysuwanych teorii, diety zachodnie bogate w cukry proste, niezdrowe tłuszcze (mało kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-9, bardzo dużo kwasów omega-6), produkty mleczne, dostarczające małą ilość warzyw i owoców, [...]
Najczęściej alarm związany z płaskim brzuchem uruchamia się, gdy zbliża się ważne wydarzenie w naszym życiu i chcemy po prostu dobrze wyglądać. Niestety zazwyczaj budzimy się z decyzją zmian sylwetki za późno i szukamy wtedy "oryginalnych" rozwiązań, które nie zawsze idą w parze ze skutecznością i zdrowiem. Czy można uzyskać płaski brzuch w [...]
[...] dodatkiem do naszej diety. Szczególnie w obecnych czasach, gdy z każdej strony atakowani jesteśmy produktami z ogromną ilością cukrów prostych, a nasze dzieci narzucane mają reklamy różnego rodzaju słodyczy, jako zdrowych i pożywnych. Warto przemyśleć nasze odżywianie i zastąpić cukry proste na tyle, na ile jesteśmy w stanie. Artykuł sponsorowany
Wielokrotnie powtarzamy, że nasze mięśnie nie rosną podczas wysiłku, a ich wzrost następuje podczas odpoczynku. Jednak rzadko kiedy zauważyć można tendencję do tego, że ktoś z pytających osób chce zwiększyć ilość dni odpoczynku kosztem dni treningowych. Zazwyczaj tendencja dotyczy tego, aby trenować jak najczęściej i jak najciężej, co zaczyna [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
[...] często znajdujemy się w trudnej sytuacji, którą jest jedzenie na mieście. Dbając o naszą sylwetkę i zdrowie, to normalne, że staramy się unikać tłustych, obfitujących w cukry czy chemię, kalorycznych, bezwartościowych posiłków. Niestety w dzisiejszych czasach większość restauracji oferuje nam właśnie tego typu dania. To samo tyczy się [...]
Z pewnością każdy z nas przeżył taki dzień, że w pewnym momencie przyszła ochota na jakąś przekąskę. Drugie śniadanie zjedzone, do obiadu jeszcze trochę czasu, no ale pojawił się mały głód i dobrze byłoby coś wrzucić na "ruszt". Automat z przekąskami zdaje się wołać Twoje imię? Piekarnia ze świeżymi drożdżówkami rozsiewa zapach, które nęci Twoje [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
Białko jest podstawowym budulcem organizmu. Potrzebne jest do regeneracji oraz regulacji procesów życiowych. Spożywanie odpowiedniej ilości białka może przyczynić się, w zależności od celów, do lepszego wyglądu naszej sylwetki. Każdy sportowiec wie, że nie zbuduje masy mięśniowej, jeśli nie dostarczy organizmowi niezbędnych aminokwasów. Kulki [...]