[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
Odniosę się do Twojego wyobrażenia: postawię przed tobą miskę jagód (cukry proste) albo bagietkę lub kajzerkę (cukry złożone) - co wybierzesz? Co Twoim zdaniem będzie lepsze na redukcji i dlaczego? akurat dodawałem owoce tylko do placka owsianego/z mąki żytniej lub jogurtu naturalnego bo bałem się tych cukrów prostych :) ale jak piszesz, że można [...]
[...] też najkczęsciej domowy albo kubuśdla dzieci, zaleki, marsy.lody). Mam wieć dosc słodkiego smaku Największy problem ze słodzikami jest taki, że pobudzajate same receptory co cukry takie jah sacharaoz. Normalnie, jak człowiek wyklucza cukry tego typu z diety to ma szensę przestawićswoje recpetory tak by były wrazliwe - w sytuacji gdy sjesz [...]
[...] kumam dalej i nikt nie potrafi mi odpowiedzieć "dobre węgle" a banan to złe węgle?? czmeu? pod względem wartości odżywczych bije na głowe ryż. Czemu więc się ich boją? bo to cukry proste. Tylko tłumaczyłem jak to wygląda w przypadku owoców. Czemu glukoza ma indeks gliekmiczny 100 a a banan który "jest zły bo ma cukry proste" ma 59? pisałem o [...]
Zastanawiałeś się może, co takiego się dzieje po spożyciu owoców co utrudnia odchudzanie? Odniosę się do Twojego wyobrażenia: postawię przed tobą miskę jagód (cukry proste) albo bagietkę lub kajzerkę (cukry złożone) - co wybierzesz? Co Twoim zdaniem będzie lepsze na redukcji i dlaczego? Tutaj przykład ciekawego badania: dodanie 3 jabłek dziennie [...]
[...] podobnie. Generalnie badania pokazują, zę odpowiedźgliemicznas na węgle u sportowców jest inna niż o osób niewytrenowanych (niższa), poza tym nierzadko produkty zasobne w cukry proste są mniej glikemiczne niżte zawierajace cukry złożone. Ja np owoce jem rano, weikczó, we dnie, w nocy i uwazam że o każdej porzez sącornajmniej równie dobre jak [...]
tluszczu wyszlo z tego ladowania 50g tak jak ma byc a co do fruktozy to cukry proste wiec owoce odpadaja!Co jeszcze?cos wyrzucic z tego?czy moglo by byc? pozdro
[...] Niestety nie powinniesmy czerpac bialek z mleka i produktow mlecznych. Dlaczego? Dlatego ze produkty mleczne zawieraja znaczne ilosci laktozy (cukru prostego). Tego typu cukry, powiedzmy to wprost, sa bardzo wredne i caly nasz ciezki wysilek beda niweczyc. Gdyz cukry proste szybciej niz sam tluszcz odkladaja sie w postaci tluszcu zapasowego [...]
[...] znalazłem w sklepie nastepująca rzecz:"Orzeszki ziemne prazone bez tłuszczu i soli LIGHT" 100gram zawiera: 603 kcal białko-26 gram weglowodany-14 ( w tym cukry 3,5) Błonnik- 6,9 tłuszcze-50 gram ( nasycone -10 gram, jedno-nienasycone- 27 wielo-nienasycone-12 cholesterol -0,0 gram) Co o tym myslicie??????? W ciagu dnia [...]
jak junior26 - czyli sa bardziej przetworzone, pozatym poczytaj dokladnie napewno jest cos takiego: weglowodany, w tym cukry... wez no przepisz cala informacje
[...] Absolutnie to odrzucam. Wychodzi 18 porcji warzyw w tygodniu: 2 porcje w dni treningowe i 3 porcje w nietreningowe. tak nawiasem mowiac, 1/4 WW u Ciebie w diecie to cukry silnie przetworzone o wysokim IG. Widzac twoje zdjecie wydaje mi sie ze takie cukry Ci nie sluza, ale coz moge sie mylic. Cukry proste są głównie na treningu (napój [...]
[...] Otręby owsiane Wartość odżywcza w 100g produktu Wartość energetyczna 1584 kJ / 376 kcal Tłuszcz 7,0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g Węglowodany 55,7 g w tym cukry 1,5 g Błonnik 10,5 g Białko 17,3 g Sól 0,008 g Witaminy: Kwas Foliowy 51 µg (25,5%)* Kwas pantotenowy 1,4 mg (23,3%)* Składniki mineralne: Potas 565 mg [...]
[...] ważną czynność - praca mózgu. Mam za małą wiedzę by mieć pewność, że ten tekst ma sens ale już kilka osób mi mówiło o znaczeniu WW dla pracy mózgu. "Węglowodany, czyli cukry proste, a zwłaszcza glukoza to główne źródło energii dla naszego mózgu. Bardzo istotną kwestią jest, aby dostarczać organizmowi nie cukrów prostych, ale węglowodanów [...]
według dr Ellisa ciała ketonowe zadawalająco są w stanie zastąpić cukry? z własnych doświadczeń wiem, bez węglowodanów można żyć, tj. wytrzymać dzień, dwa przy 0 ich ilości, a nawet wiele tygodni, jednak w końcu nikłe ilości węglowodanów w diecie (np. jedynie w formie warzyw) i stały dopływ białka w skali miesięcy ostatecznie doprowadzą do spadku [...]
[...] za zamianę cukrów w tłuszcz zapasowy. I najpierw insulina będzie szukała właśnie cukrów do utylizacji. Skoro w ich towarzystwie trafią do krwi również kwasy tłuszczowe, to cukry - w odpowiedniej ilości pójdą na potrzeby energetyczne, a kwasy tłuszczowe zostaną skierowane do magazynu energii czyli tkanki tłuszczowej. Oczywiście nadwyżka cukrów [...]
Wstęp Węglowodany - (inaczej sacharydy lub potocznie cukry) to związki organiczne - wielowodorotlenowe alkohole składające się z węgla, wodoru i tlenu, w których stosunek wodoru do tlenu jest taki sam jak w wodzie (H2O), czyli 2:1. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, [...]
Choćby maltodekstryna, skrobia z dużą zawartością amylopektyny. Kiefer wspominał, że za odbudowę glikogenu wątrobowego odpowiada głównie fruktoza (sacharoza oczywiście też, wiadomo czemu), inne cukry mają mniejszy wpływ na to.
Dokładnie, węgle złożone zawarte w niektórych produktach (np: w białym ryżu, zwłaszcza krótkoziarnistym/kleistym) wchłaniają się ekstremalnie szybko (szybciej niż cukry proste w wielu "śmieciowych" produktach). Zmieniony przez - LukaszK w dniu 2014-10-03 20:05:12