[...] niż gotowane, lepiej gotowane niż smażone) 2. wybierać produkty o wysokiej zawartości błonnika (chleb razowy, płatki zbożowe, warzywa) 3. unikać węglowodanów prostych (cukier, glukoza, fruktoza czyli wszystko co słodkie) 4. zapewnić wystarczającą ilość tłuszczu, częsty błąd to eliminacja tłuszczów 5. starać się zastępować tłuszcze zwierzęce [...]
[...] tłuszczowej. Jak to działa? Najistotniejszy sposób, w jaki gromadzony jest tłuszcz zapasowy, to przemiana nadmiaru cukrów w tłuszcz. Dlaczego? Glukoza, czyli najważniejszy cukier prosty jest źródłem energii dla większości tkanek i narządów naszych organizmów - a więc jest elementem warunkującym równowage organizmu. Jeśli zabraknie glukozy, [...]
[...] jest to dla niego sygnał, że ma go więcej, niż w danej chwili potrzebuje. Ponieważ nie jest on spalany, kumuluje się we krwi.. Wtedy wydzielana jest insulina, która ma ten cukier zabrać i przechować. A jak ona go przechowuje? (Ktoś z widowni zasugerował glikogen)...Glikogen? Ile glikogenu przechowujemy? Czy wiecie, ile glikogenu znajduje się w [...]
[...] dwóch tygodni jeżeli nie podda się temu zabiegowi. Nie był w stanie przejść z samochodu do biura bez uczucia silnego bólu w klatce piersiowej. Brał 102 jednostki insuliny, a cukier we krwi miał powyżej 300. Brał także osiem różnych leków na inne schorzenia. Jednak pierwszy zabieg wszczepienia by-pasów był dla niego tak przykrym doświadczeniem, że [...]
[...] jest to dla niego sygnał, że ma go więcej, niż w danej chwili potrzebuje. Ponieważ nie jest on spalany, kumuluje się we krwi... Wtedy wydzielana jest insulina, która ma ten cukier zabrać i przechować. A jak ona go przechowuje? (Ktoś z widowni zasugerował glikogen)... Glikogen? Ile glikogenu przechowujemy? Czy wiecie, ile glikogenu znajduje się w [...]
[...] i już praktycznie po godzinie 19 nie jem nic, (kiedyś było różnie dlatego tłuszcz rósł w siłę, teraz trzeba to zmienić) ewentualnie kawałek jakiegoś owoca (wiem, ze prosty cukier ale jednak lepiej to, a głodu nie czuć i witaminki). Widzę po sobie bardzo pozytywne rezultaty minęło już trochę więcej jak 3 miesiące, wracam powoli do tej siły co [...]
[...] ze mam 26 lat. -czt to jest duzo czy malo bo ostatnio mam problemy z erekcja. prosze o odpowiedz na moj e-mail. co moze byc przyczyna zaznaczam ze jestem zdrowy czyli cukier, cisnienie, jestem wysportowany. a czy to moze byc przysadka mozgpwa ( zablokowana ) jesli mozecie mi odpowiedziec na to pytanie. bow moim miescie lekarze to sa do [...]
[...] lub różowym. Surowcem jest ziele , które w swoim składzie zawiera kwasy triterpenowe ( azjatykowy, 6 - hydroksyajatykowy i betulinowy ) oraz ich estry, związki flawonoidowe, cukier, substancje gorzkie ( walerian ), kwasy , kamforę oraz olejki eteryczne. W olejku występują : waleriana, cyneol i niezidentyfikowane octany terpenów. Wąkrotka [...]
[...] roślinne. Nie należy natomiast jeśc pieczywa, produktów zbożowych,owoców, warzyw zawierających skrobię, chudego nabiału i kofeiny. Bardzo mocno zabronione są wszelkie cukier, miód, słodycze i dżemy. Po 2 tygodniach przechodzimy do kolejnego etapu. Etap drugi: tzw. kontynuacja utraty wagi Potczas tego etapu jemy więcej warzywi owoców, nie [...]
[...] LUB EWOLUCYJNA Ta dieta oparta jest na przekonaniu, że wiele dzisiejszych chorób jest w częsci spowodowanych przez rafinowane węglowodany (kasze, ryż itp.),przetworzony cukier, czy też konsumowany przez nas nabiał. Z drugiej strony nasi prehistoryczni przodkowie należeli do kultury zbieracko-łowieckiej, jedli mięso, jeżeli było dostępne i [...]
[...] LUB EWOLUCYJNA Ta dieta oparta jest na przekonaniu, że wiele dzisiejszych chorób jest w częsci spowodowanych przez rafinowane węglowodany (kasze, ryż itp.),przetworzony cukier, czy też konsumowany przez nas nabiał. Z drugiej strony nasi prehistoryczni przodkowie należeli do kultury zbieracko-łowieckiej, jedli mięso, jeżeli było dostępne i [...]
[...] LUB EWOLUCYJNA Ta dieta oparta jest na przekonaniu, że wiele dzisiejszych chorób jest w częsci spowodowanych przez rafinowane węglowodany (kasze, ryż itp.),przetworzony cukier, czy też konsumowany przez nas nabiał. Z drugiej strony nasi prehistoryczni przodkowie należeli do kultury zbieracko-łowieckiej, jedli mięso, jeżeli było dostępne i [...]
[...] rozbite, co ułatwia i przyśpiesza ich trawienie i wchłanianie). Białka serwatki w naturalnej postaci mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby nie tolerujące laktozy (cukier mleczny) i uczulone na mleko. Fizjologiczna nietolerancja laktozy dotyczy około 30% populacji i objawia się zaburzeniami przewodu pokarmowego po spożyciu mleka [...]
[...] udomowili zwierzęta mleczne i od ponad 10 000 lat pija ich mleko i wyroby mleczne. Wśród osobników rasy kaukaskiej, także w Polsce, odsetek osób dorosłych nietolerujących cukier mleczny jest spory bo sięga aż 20-25%. Czyli z jednej strony mamy cudowne paliwo dla mięśni jakim jest białko serwatkowe a z drugiej strony duża część populacji [...]
[...] to jest słodycz? 2 Jaka jest różnica pomiędzy sacharozą, dekstrozą, cukrem i sacharozą? 3 Jaka jest różnica między cukrem z buraków cukrowych i trzciny cukrowej? 4 Dlaczego cukier jest używany w artykułach żywnościowych? 5 W jaki sposób cukier wpływa na ludzki organizm? 6 Czy miód nie jest zdrowszy od cukru? 7 Czy zdrowa dieta może zawierać [...]
[...] (wykazują właściwości podobne do monosacharydów). Zazwyczaj w ich składzie znajdziemy maltodekstryny, dekstrozę, fruktozę, syrop glukozowy. Dekstroza to nic innego jak cukier prosty - glukoza, a tajemniczo brzmiąca maltodekstryna to po prostu skrobia poddana wstępnemu rozkładowi (ze skrobi pod wpływem amylazy ślinowej powstaje maltoza i [...]
[...] wieprzowe/drobiowe, jaja kurze wraz żółtkami, oraz na ser biały najlepiej w ostatnim posiłku. Przy schodzeniu do niższego %bf eliminuje się nabiał w diecie ze względu na cukier mleczny który w nich jest zawart (laktoza). Laktoza wpływa na wzrost wydzielania prolaktyny, która wzmaga odkładanie się tkanki tłuszczowej. Jednak jeżeli osoba [...]
[...] można stosować to : pływanie, marszobieg, bieganie, jazda na rowerze, taniec, jazda na rolkach itd. Wybór należy do Ciebie G- jak glikogen Mówiąc najkrócej: Wielocukier zapasowy. Występuje w wątrobie oraz w mięśniach. . Pod wpływem trzustkowego hormonu glukagonu glikogen rozkładany jest do glukozy . Glikogen mięśniowy jest źródłem [...]
[...] ją znaleźć w miodzie i owocach, — fruktoza; znajduje się również w miodzie i owocach, — galaktoza; znajduje się w mleku. Węglowodany dwucząsteczkowe (dwucukry): — sacharoza (cukier biały - ekstrakt z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej), złożona z glukozy i fruktozy, — laktoza (tworzą ją glukoza i galaktoza) jest węglowodanem znajdującym się w [...]