Mi się Skalar wydaje że cukier jest po to by dodac energii i żeby za bardzo nie opadł poziom cukru we krwi-żeby potem nie rzucic sie na jedzenie.Ale fakt normalnie powinno sie czerpac cuier z pożywienia i to nie cukier prosty tylko złożony..
[...] zbędnie cukrów przy slinie wcale nie trzeba dawać cukrów jak to nie którzy myślą po to bijemy przecież slin zeby sztucznie wytworzyć dobre srodowisko anaboliczne więc juz cukier prosty typu carbo i inne już nie potrzebny, cukier spowoduje tylko większy skok cukru i zaraz spadek lepiej zjeśc posiłek a nie zapijać gainerami, miedzy posiłkiem [...]
[...] jedz to co jest najbliżej natury czyli nieprzetwarzane, mąka z kótrej robi się chleb biały jest przetwarzana, wyczyszczona ze wszystkich wartości odżywczych i pozostaje sam cukier prosty, podobnie z płatkami kukuradzinymi. Podstawowa rzecz to przenieść się na chleb razowy, często piekaż dodaje do niego rózne nasionka, otręby itp. które posiadają [...]
podjadam, nie odkłada się w tłuszcz. Więc ta straszna fruktoza jako cukier prosty nie robi aż takich zniszczeń jak to wszędzie powtarzają. Oczywiście czym innym jest być na końcówce redu, gdzie liczy się każdy spożyty gram a czym innym robienie masy bez tracenia kratki na brzuchu, jest ok samopoczucie też lepsze
[...] wracajac do zwyklych bananow... w miare dojrzewania oporna skrobia staje sie "mniej oporna" a czesc z niej przeksztalca sie we fruktoze. fruktoza to oczywiscie cukier prosty (monosacharyd) tzw. cukier owocowy. nie mozna jednak stawiac znaku rownosci miedzy nim a glukoza. fruktoza jest wchlaniana w jelitach i po szybkim wchlanianiu [...]
Rafinowany cukier to sacharoza, czyli polaczone dwie czasteczki: fruktozy i glukozy. Rafinowany cukier jest produkowany z burakow cukrowych i trzciny cukrowej. Nie jest to czysto chemiczny twor, pochodzi z roslin. Nie zmienia to faktu, ze wszystkie monosacharydy i disacharydy sa pozadane w malych ilosciach. Nie ma znaczenia czy cukier ten bedzie [...]
Można pić mleko przed snem? (dolać do masy omletowej, ok 100 ml) Zdania są podzielone... Szukałem w wyszukiwarce, to niektórzy stwierdzali że laktoza to cukier prosty, a ja uczyłem się inaczej. Więc ta grupa ludzi mówiła kategorycznie NIE mleku przed snem. A laktoza CHYBA składa się z glukozy i galaktozy prawda? Więc jest to cukier złożony [...]
[...] dochodzili nawet pozasezonem do 145kg jak Fronaco Columbo , ile bym przy redukcji spalił mięśni i chodził bym jak bańka:) Dżem to może i fruktoza tak samo jak owoce, czyli cukier prosty. Kiedy robisz terning siłowy z mięśni zużywany jest cały glikogen który musisz jak najszybciej uzupełnić weglowodanami a że mięsnie po treningu są jak [...]
[...] i w wartościach? A swoją drogą - jak na razie nie biorę oliwy, ani omegi. I w sumie nie czuję różnicy. Jak to wygląda w praktyce? Jabłka to cukry proste. Cukier to również cukier prosty. Czy to to samo, jeśli chodzi o węglowodany proste? Zacząłem też dłużej spać. Równe 8h. Dbam o regeneracje. Ale tak na dobrą sprawę - masę będę robił gdzieś [...]
Cukier prosty to cukier pojedyńczy, bez połączeń z innymi cukrem/cukrami - glukoza/fruktoza Sacharoza (cukier stołowy) to cukier złożony, gdyż składa się z połączeń cząsteczek glukozy i fruktozy.
Mam pytanie dot słodzenia na redukcji. Czytałam tu i ówdzie, że docelowo to w ogóle najlepiej odzwyczaić się od słodyczy jako takich i od słodkiego smaku. No ale to już wyższa szkoła jazdy ;-) Ja tam praktycznie nic nie słodzę ale czasami lubię zrobić sobie placki otrębowe czy owsiane na śniadanie. Ostatnio opracowałam też rewelacyjny przepis na [...]
Wątpię żeby ktoś Ci udzielił jednoznacznej odpowiedzi. Słodziki mają tyle samo zwolenników co przeciwników. Miód to jak sama zauważyłaś zwykły cukier prosty, ale ma sporo innych wartych zauważenia substancji. Spójrzmy na to z tej strony że chcesz go dodawać do owsianki/placków to ile go tam dasz? Łyżeczka? Łyżka? Nie popadajmy w paranoję,przez 20g [...]
Nie rozumiem o co pytasz w sumie. To co podałeś to cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, Sacharoza jak każdy wie to nasz zwykły kochany przez nie których cukier buraczany czy trzcinowy ;p, fruktoza znajduje się z tego co pamiętam w owocach, a glukoza jest najłatwiej przyswajalne i najszybciej podnosi cukier we krwi, stąd [...]
Panowie a takie jedno zasadnicze pytanie, po treningu siłowym i aerobach walnąc jakieś jabłko/banana? czy wegiel prosty calkowicie odpada (teraz nie jem nic co ma cukier prosty)
[...] cukrową ale cukoowo/insulinową, która jest pomocna do oznaczenia insulinooporności (poczytaj o tym albo na YT masz sporo) W skrócie. Po podaniu glukozy prawidłowo byłoby cukier wzrasta-> insulina wzrasata i obniża go d właściwego pozimu transportując do komórek-> Insulina spada. Jeżeli insulina w tym momencie nieprawidłowo zostaje na wysokim [...]
Solaros kebab nie jest w gruncie rzeczy zły, masz tam mięso, buła(wiadomo że wyższe ig, no ale cukier prosty to nie jest)do tego warzywa no i tłusty trochę sos. Tak jak mówię, dramatu nie ma. Z tym że większość ludzi z moich obserwacji ma skłonności do słodyczy niż do czegoś konkretnego. Ja całe szczęście nie lubię słodyczy, ale jednak na biały [...]
[...] Nie no w bieganiu też nie ma zasad Ale jeśli spalamy ten tłuszczyk to tak samo jak z bieganiem czy jeżdzeniem na rowerku - odpowiednie tętno i odpowiednio długo. Laktoza to cukier mleczny i to cukier prosty (właściwie to dwucukier). A cukry proste na diecie redukcyjnej należy ograniczyć szczególnie wieczorem. Czyli wszystkie produkty pochodzenia [...]