Wplatanie krótkiego okresu deficytu kalorycznego podczas budowania masy mięśniowej jest pomysłem, który dość rzadko jest wykorzystywany w cyklach masowych. Zazwyczaj osoby trenujące nie korzystają z rozwiązania tego typu, gdyż nie wiedzą o jego potencjalnych skutkach pozytywnych czy też nie wiedzą, jak skutecznie przeprowadzić tego typu strategię. [...]
[...] nóg daje kompletny wygląd sylwetki, pozwalając cieszyć się tym, że nikt nie zarzuci nam nietrenowania dolnych partii mięśniowych. Poza tym sam wygląd naszego ciała będzie dużo bardziej masywny i kompletny. Co do samej ilości białka, ważne jest również timing jego spożycia, gdzie newralgiczny okres występuje w okresie potreningowym. Warto [...]
Często się zdarza, że osoby ćwiczące ograniczają swoje treningi do maszyn cardio lub do strefy wolnych cieżarów, koncentrując się wyłącznie na dźwiganiu. Rzadziej zobaczyć można bywalców odwiedzających obie strefy. Zwykle też większe oblężenie mają maszyny do wykonywania aerobów oraz zajęcia grupowe, które opierają się na podobnym systemie pracy [...]
[...] ma na motywację i koncentrację. Trening siłowy wymaga zastosowania odpowiedniej progresji, co stanowi wyzwanie dla mięśni i układu nerwowego. Jak chcesz włożyć wystarczająco dużo wysiłku, aby rozwinąć mięśnie, skoro jesteś zmęczony brakiem snu? Dodatkowo zmęczenie zwiększa ryzyko odniesienia kontuzji. Chociaż żadne badanie nie dotyczyło [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Jednostka chorobowa, jaką jest zespół metaboliczny, dotyka coraz większej liczby ludzi w Europie i USA. Śmiejemy się z Amerykanów, a konsekwentnie nadrabiamy braki względem zachodniego świata, często powielając najgorsze wzorce żywieniowe. Skutkiem jest pojawienie się otyłości, upośledzonej tolerancji glukozy, insulinooporności (braku wrażliwości [...]
[...] jakości dodatki np. chuda wędlina, mozzarella i oczywiście warzywa. Tutaj świetnie sprawdzą się kiełki, roszponka, rukola, sałata, papryka czy ogórek, ponieważ nie mają zbyt dużo soku, który by zmienił konsystencję pieczywa, jak to może być w przypadku pomidora. A jeśli potrzebujesz bardziej sycącej kanapki, wówczas możesz ją zrobić z ugotowanym [...]
[...] Ser mozzarella jest świetnym produktem, który posiada wszechstronne zastosowanie nie tylko w kuchni. Warto wprowadzić go do naszej diety, w szczególności dlatego, że jest dużo zdrowszym zamiennikiem dla serów żółtych. Mała dawka sera mozzarella raz na jakiś czas na pewno nam nie zaszkodzi, a może mieć naprawdę prozdrowotny wpływ. Należy jednak [...]
[...] Wada? Nadal musisz śledzić, ile kalorii spożywasz. Dobra rada To przede wszystkim węglowodany podnoszą poziom leptyny. Nie osiągniesz takich samych korzyści, jeśli spożyjesz dużo tłustych pokarmów. Podsumowując Bez względu na to, jakie podejście podejmiesz, zaplanuj swój cheat/ refeed day. Dobrym pomysłem jest zrobienia takiego ładowania w dniu [...]
Początek diety redukcyjnej jest z reguły bardzo trudnym okresem. Nasz organizm, nieustannie przypomina, że otrzymuje zbyt mało jedzenia. Oczywiście jest to rzecz bardzo arbitralna, gdyż mózg zaczyna odbierać ten czas jako okres głodu, czyli zagrożenia dla egzystencji organizmu. I dzieje się to nawet w przypadku, gdy redukcja spożywanych kalorii [...]
Większość modnych diet jest „skuteczna”, tj. przynosi wyraźny spadek masy ciała. Skąd więc ta ironia? Bo ocenianie samego spadku masy ciała jest bezsensowne. Może się okazać, iż z tych 5, 10 czy 15 kg większość stanowi masa mięśni, a wcale nie tkanka tłuszczowa. Jak uniknąć efektu jojo? Aby utrzymać masę ciała po redukcji, należy… odchudzać się [...]
Największym zagrożeniem dla współczesnego człowieka wcale nie jest epidemia koronawirusa SARS-CoV-2, bo ona nie zabiła jeszcze tylu ludzi co np. epidemia grypy hiszpanki. Tam szacuje się, iż zmarło 30-50 x więcej osób, niż podczas obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc [...]
Wzrost spożycia pokarmów wysoko przetwarzanych, który zawierają dużo fruktozy (cukru, syropu glukozowo-fruktozowego itd.), ma szczególne znaczenie u dzieci i młodzieży, ponieważ osoby w tym wieku dostarczają coraz więcej nadmiarowej energii i coraz częściej zapadają na zespół metaboliczny. Zresztą problemem nie jest tylko jedzenie słodkich [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
Czy masz wrażenie, że cały czas jesteś głodny? Niby zjadłeś posiłek, ale chwila moment i znowu szukasz jakiejś przekąski. Co sprawia, że masz taki apetyt? Co wpływa na to, że Twoje ciało domaga się nadprogramowego jedzenia? Czytaj dalej, żeby dowiedzieć się więcej i móc przeciwdziałać skutkom podjadania, chroniąc tym swoje zdrowie i sylwetkę. [...]
[...] komórki jest zmniejszony z powodu upośledzenia funkcji transportera GLUT-4, a w konsekwencji produkcja glikogenu jest zmniejszona (w okresie bezruchu mięśnie nie zużywają dużo glukozy). Brak transportu glukozy powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi, co jest bardzo poważnym zagrożeniem (cukier w nadmiarze jest w stanie zniszczyć wszystkie [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Wiele osób uważa, iż tuczą ziemniaki. Ziemniaki wcale nie dostarczają dużo kcal. W 100 g gotowanych ziemniaków jest: 62 kcal, 0.2 g tłuszczu, 1.8 g białka, 17 g węglowodanów (różni autorzy podają różne dane, więc należy wziąć poprawkę, szczególnie jeśli chodzi o ilość węglowodanów). Dla porównania: 100 g ryżu brązowego (gotowanego) ma 28.4 g [...]
[...] rekompozycja sylwetki jest łatwa do osiągnięcia? Jakich efektów możemy się spodziewać? Osobom z nadwagą polecam wykonanie dobrej redukcji. W przypadku odchudzania efekty są dużo szybsze do zaobserwowania, a zmiana sylwetki jeszcze mocniej będzie nakręcać nas do dalszej pracy i treningu. O czym należy pamiętać podczas rekompozycji sylwetki? [...]
Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]