[...] pizze przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu i odkładamy na kilka minut. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy i na wodzie dusimy szpinak z przyprawami. Jak ciasto napęcznieje posypujemy je mąką gryczaną i zagniatamy do momentu aż cała mąka zostanie "zabrana" przez ciasto. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Ciasto [...]
[...] na pizzę robimy zgodnie z instrukcja na opakowaniu - proszek rozrabiamy z wodą i zostawiamy na kilka minut. Po tym czasie dosypujemy mąkę orkiszową i ponownie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zostawiamy na 10 minut. Szparagi gotujemy. Jak dobrze przygotować szparagi? Odłamujemy zdrewniałą końcówkę. Jak złapiecie szparaga na końcu i [...]
W czasie weekendu chętniej sięgamy po alkohol, słodycze, niezdrowe przekąski i fast food. Stosunkowo często wybór pada na pizzę. Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez tego pieczonego w piecu, drożdżowego placka posmarowanego pomidorowym sosem i posypanego tartą mozzarellą. Jak dużo kalorii ma pizza i co w sobie kryje? Czy pizza może stanowić [...]
Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]
Często mówimy „jestem głodny jak wilk”, „byłam głodna i musiałam coś zjeść”. Co to znaczy być głodnym? Odpowiedź nie jest tak prosta, jak mogłoby się wydawać. Słownik określa głód jako silną potrzebę lub pragnienie jedzenia. Podsumowując Na co dzień wybieraj pełnowartościowe potrawy i jedz powoli. Naucz się doceniać naturalną słodycz świeżego [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
Wydaje się, że na temat odchudzania powiedziano już wszystko i każdy, kto choć trochę interesuje się tym zagadnieniem, wie, jak to zrobić zdrowo i skutecznie. Niestety na drodze staje wiele przeszkód, naszych słabości i pokus. Mimo że potrafimy ocenić sytuacje, to pokusa łatwej i "szybszej" drogi niejednokrotnie wyprowadza nas na manowce. Czego [...]
[...] bazylia przyprawy Jak wykonać: Mąkę, mleko, jajko i przyprawy miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Patelnię o średnicy około 25 cm nagrzewamy przez chwilę. Wlewamy ciasto i przy pomocy łyżki rozprowadzamy równo. Zmniejszamy nieco moc pod palnikiem. Ciasto rozsmarowujemy jeszcze chwilę do momentu, aż zaczną się tworzyć na powierzchni [...]
[...] ograniczac "zle" tluszcze, slodycze i zywnosc przetworzona. Mozna robic sobie tzw. dzien wolny od diety. ja np. robie tak w niedziele, kiedy pozwalam sobie na pizze , lody, ciasto i inne przyjemnosci, jednak w miare rozsadnie. Nalezy jesc ok. 20-30% bialek, 50-60% weglowodanow oraz ok. 15% tluszczow. jednak chodzi tutaj o kalorie (patrz wyzej) , [...]
[...] ograniczać "złe" tłuszcze, słodycze i żywność przetworzona. Można robić sobie tzw. dzień wolny od diety. ja np. robię tak w niedziele, kiedy pozwalam sobie na pizze , lody, ciasto i inne przyjemności, jednak w miarę rozsądnie. Należy jeść ok. 20-30% białek, 50-60% węglowodanów oraz ok. 15% tłuszczów. jednak chodzi tutaj o kalorie (patrz wyżej) , [...]
Na rozkaz wrzucam swój przepisik i daje gwarancję naprawdę świetnego doznania dla podniebienia:-)) Przy okazji może przekonam Was, że ciasto drożdżowe nie jest taki trudne do wykonania i otwiera przed nami wieeele manewrów do popisów w kuchni, ponieważ można zrobić z niego prawie wszystko, jak się okazało nawet grzybową hantelkę;-) Zacznijmy [...]
[...] Ja teraz robiłam z rybą. Łososia wrzucić na patelnię na mały ogień, otworzyć puszkę tuny, dorzucić do łosia na maksymalną gaz żeby odparował. W między czasie rozwałkować ciasto na książce od biologii (chodzi o okładkę, wtedy nie przykleja się i nie trzeba podsypywać mąką), wysmarować sosem i jak się mięso podsmaży, zmniejszyć ogień na [...]
[...] tłuszcze, słodycze i żywność przetworzoną. Można robić sobie tzw. dzień wolny od diety. Ja na przykład robię tak w sobotę lub niedzielę. Wtedy pozwalam sobie na pizzę, lody, ciasto i inne przyjemności. Oczywiście, wszystko w granicach rozsądku, na niedzielnym obiedzie u mamy już nie przesadzam. To by oznaczało, że każdy dyrygent w operze ma [...]
[...] musimy dodawać, ale ja w wypiekach bardzo lubię) Mąkę, białko, sól i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy rozstopione masło, śmietanę i spirytus i mieszamy na jednolite ciasto. Ja dodałem do ciasta jeszcze jedno jajko ale wyszło całkiem rzadkie i musiałem dodac jeszcze odżywki białkowej, ale przelałem na papier, łyżką rozprowadziłem i ciasto [...]
[...] musimy dodawać, ale ja w wypiekach bardzo lubię) Mąkę, białko, sól i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy rozstopione masło, śmietanę i spirytus i mieszamy na jednolite ciasto. Ja dodałem do ciasta jeszcze jedno jajko ale wyszło całkiem rzadkie i musiałem dodac jeszcze odżywki białkowej, ale przelałem na papier, łyżką rozprowadziłem i [...]
[...] ograniczać "złe" tłuszcze, słodycze i żywność przetworzona. Można robić sobie tzw. dzień wolny od diety. ja np. robię tak w niedziele, kiedy pozwalam sobie na pizze , lody, ciasto i inne przyjemności, jednak w miarę rozsądnie. Należy jeść ok. 20-30% białek, 50-60% węglowodanów oraz ok. 15% tłuszczów. jednak chodzi tutaj o kalorie (patrz wyżej) , [...]
[...] :) Wszystko czego potrzebujemy: ja zrobiłem wszystkie składniki wg przepisu, jedynie dodałem pare rzeczy od siebie, można zwiekszyć smiało ilość składników :) Składniki na ciasto: 1. Ser twarogowy 200g 2. Otręby owsiane 20g 3. mąka(użyłem graham)20g 4. Proszek do pieczenia 6-10g 5. 2-3 białka jaj Dodatki (wedle uznania): 1. Pierś z kurczaka 2. [...]
[...] sklepie. Nie wliczam białka z mąki z racji jego niskiej biodostępności. Baza pozostaje ta sama ale mięso i dodatki można dobierać według upodobań. Dla większej prostoty daję ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki: Baza: 75 gramów mąki chlebowej typ 750 - 257 kcal (12g białka) 100g jogurtu greckiego skyr - 64 kcal 12g białka 2 [...]