[...] Bilirubina całkowita - 1.1 mg/dl (norma < 1.0) Z tego co googlowałem to jest to związane z wątrobą? Więc podam jeszcze ALT. ALT (GPT) - 29.6 U/l (norma <41) Druga rzecz to cholesterol, mieści się w normie, ale w górnej granicy. W rodzinie miałem zawał w wieku 35 lat, więc wole uważać. Profil lipidowy Cholesterol całkowity (jedn. tradyc.) - [...]
[...] na kierunku dietetyka i odżywianie na Uniwersytecie McGill'a w Montrealu. Uczono mnie o RDA (rekomendowana dzienna dawka – przyp. tłum.) piramidzie żywienia i o tym jak cholesterol i tłuszcze nasycone uśmiercają nas – innymi słowy nauczono mnie tego, czego chciało państwo, abym wiedziała i przekazywała dalej. To nie jest dobre rozwiązanie, [...]
Uwaga. Napisałbym że jest to pytanie ale nie dokonca. Otóz ostatnio na corocznych podstawowych badaniach krwi ktore robie mam podwyzszony cholesterol. Pol biedy zeby to był tylko HDL. Ale podwyzszone są wszystkie, dokladnie wyglada to tak - Cholesterol całkowity 6,36 mmol/l normy 3-5 mmol/l cholesterol HDL 1,52 mmol/l [...]
[...] tlenu. Ćwiczenia wpływają znacząco na normalizację lekko podwyższonego, lub zbyt niskiego ciśnienia krwi, spada zawartość tłuszczu we krwi, zwiększa się ilość " dobrego " cholesterolu, podczas gdy spada ilość „złego" cholesterol LDL. Polepsza się proces oddychania. Wzmacniają się mięśnie oddechowe, przez co oddech pogłębia się i organizm [...]
Począwszy od lat 60-tych tłuszcze nasycone są obwiniane za rozwój chorób układu krwionośnego poprzez wpływ na wzrost cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji LDL we krwi u ludzi je spożywających. Do dni dzisiejszych instytucje zalecają obniżenie zawartości tłuszczy nasyconych w diecie kosztem spożycia węglowodanów, które stanowią [...]
[...] Ich główne źródła to oliwa z oliwek i olej rzepakowy pozbawiony kwasu erukowego. Tu występuje odwrotny efekt - Zapobiegają miażdżycy i obniżają frakcję LDL (potocznie ‘złego cholesterolu’). Równocześnie podnoszą frakcję HDL (‘dobry cholesterol’) Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) a w szczególności NNKT (niezbędne nienasycone kwasy [...]
[...] Są bardzo odżywcze: 100 g dostarcza od 500 do 680 kalorii; mają 50 - 70 proc. tłuszczów. Przede wszystkim są to nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego" cholesterolu we krwi, dzięki czemu mogą je jeść zarówno osoby z zaburzeniami przemiany tłuszczowej, jak i przestrzegające diety przeciwmiażdżycowej. Ponadto dostarczają wielu [...]
[...] przed zakwaszeniem i uszkodzeniami. Stanowią dla nich rodzaj profilaktycznej zapory przed wyniszczającym działaniem potraw zakwaszających. To tylko w laboratoryjnym ujęciu, cholesterol znajdujący się w potrawach powoduje miażdżycę, chorobę wieńcową i zawały. Według ujęcia holistycznego (całościowego) cholesterol nie odgrywa prawie żadnej roli w [...]
Witam, Będzie to mój pierwszy „poważny" post na tym forum. Szukałem i nigdzie na forum nie mogłem znaleźć informacji nt. orientacyjnych wartości odżywczych jaj w zależności od ich wielkości. Postanowiłem napisać ten krótki art. dodatkowo zamieszczając w nim informację nt. oznaczenia jaj. Wartość odżywcza 100g „jajka" wg. USDA National Nutrient [...]
[...] dieta zbilansowana własna ok. 1700kcal, niskotłuszczowa Cel : redukcja długoterminowa - w dół 30kg Ograniczenia żywieniowe : brak Stan zdrowia : nadciśnienie, wysoki cholesterol, II stopień otyłości Preferowane formy aktywności fizycznej : basen, rower, tenis ziemny, tenis stołowy Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty : brak Czy [...]
Siema! Planuje na dniach rozpocząć kuracje testosteronem. Krótko o moim "doświadczeniu" z siłownią, suplami i przez co mam zje**** organizm i hormony: Aktualny wiek - 26 lat, budowa endo 14 lat - rozpoczęcie ćwiczeń (siłownia w domu), 15 lat - pierwszy kontakt ze spalaczami typu ECA, geranium itd. 16 lat - 1 rok przerwy od używek 17 lat - waga [...]
[...] jest głównym sprawcą ataków serca, udarów mózgu i innych zaburzeń układu krwionośnego. Cholesterol jest jednym z czynników prowadzących do tych zaburzeń. Ponieważ poziom cholesterolu we krwi zależy od ilości spożywanych kwasów nasyconych, zmniejszyć trzeba przede wszystkim spożycie produktów bogatych w te tłuszcze. A poza tym cholesterol [...]
[...] in obese patients following the administration for a period of twelve weeks. In this study sixty-three obese patients (body mass index > 30kg/m2) with a high glucose and cholesterol level were selected. Female: male ratio was 2:1. The fasting blood sugar, total cholesterol, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglycerides, Na+, K+, urea, uric [...]
[...] miejscach, różne w różnych sterydach, łańcuchy boczne. Tak wygląda cząsteczka sterydu = steroidu gdy do tych pierścieni przyłączy się łańcuch węglowy, powstaje cholesterol - budujący inne sterydy Witamina D, kwasy żółciowe, hormony płciowe, hormony kory nadnercza, są sterydami. Do tworzenia wszystkich konieczny [...]
[...] o wiele w lepszym stanie przez cały rok. Część z was może nie wiedzieć o tym, że androgeny brane nawet w małych dawkach, zmieniają nasz profil lipidowy. Poziom ldl (zły cholesterol) wzrasta, natomiast hdl (dobry cholesterol) spada. Ujmując to szczegółowo... poziom hdl spada o 40-70% w 2 tygodnie, a ldl wzrasta średnio o 36% w 4 tygodnie. [...]
[...] przed zakwaszeniem i uszkodzeniami. Stanowią dla nich rodzaj profilaktycznej zapory przed wyniszczającym działaniem potraw zakwaszających. To tylko w laboratoryjnym ujęciu, cholesterol znajdujący się w potrawach powoduje miażdżycę, chorobę wieńcową i zawały. Według ujęcia holistycznego (całościowego) cholesterol nie odgrywa prawie żadnej roli w [...]
Hej, Chciałem sobie zrobić pewien zestaw badań krwi. Mam 41. Nie mam konkretnego w tym celu. Po prostu chcę sprawdzić, czy podstawowe parametry trzymają się kupy. Dla kontekstu - nigdy w życiu nie badałem testosteronu, a wypadałoby... Powstaje teraz pytanie, jakie markery zbadać i wiem, że jest to temat rzeka. Żeby nie komplikować sprawy, [...]
[...] też dobrym źródłem choliny, której przypisano dobroczynny wpływ na pamięć, jak również luteiny oraz zeaksantynu, które mogą zapobiegać utracie wzroku. Fakt: jajka są pełne cholesterolu. Średniej wielkości jajko zawiera 212 miligramów tej substancji. To całkiem sporo, jak na jeden produkt. Pod tym względem, jaja może przewyższyć tylko potrawa, w [...]