By Alexandra Bernardin
3/13/2013 4:00:52 PM
Dla wielu ludzi temat prawidłowego odżywiania się jest labiryntem złożonym ze sprzecznych teorii. Niskowęglowodanowa vs. wysokowęglowodanowa, niskotłuszczowa vs. wysokotłuszczowa, tłuszcze nienasycone vs. tłuszcze nasycone, organicznie vs. konwencjonalnie – lista robi się coraz dłuższa. Nawet eksperci nie zgadzają się między sobą. To prowadzi wielu do poddania się i jedzenia tego co im się żywnie podoba.
Otrzymałam swój dyplom na kierunku dietetyka i odżywianie na Uniwersytecie McGill'a w Montrealu. Uczono mnie o RDA (rekomendowana dzienna dawka – przyp. tłum.) piramidzie żywienia i o tym jak cholesterol i tłuszcze nasycone uśmiercają nas – innymi słowy nauczono mnie tego, czego chciało państwo, abym wiedziała i przekazywała dalej. To nie jest dobre rozwiązanie, ponieważ lobbiści mają ogromny wpływ na politykę rządu. Korporacje często wzmacniają swoje wpływy poprzez dofinansowywanie konkretnych badań naukowych. Koneksje z korporacjami prowadzą do odchyleń i przekręconych wyników. Przykładem jest produkcja oleju roślinnego (przede wszystkim kukurydzianego, sojowego i rzepakowego), która przynosi wielomilionowe zyski. Rolnicy otrzymują dopłaty z rządu za uprawę tych roślin, tak samo jak naukowcy za badania i marketing. Po przeciwnej stronie znajduje się branża produkująca olej kokosowy, która jest mała i nie ma ciała zarządzającego. Te małe przedsiębiorstwa, które w większości znajdują się w Azji gdzie większość kokosów jest hodowana, są tak biedne, że nie stać ich na finansowanie badań naukowych.
Podczas II-Wojny Światowej, kiedy import olejów kokosowego i palmowego został ograniczony, przemysł żywieniowy musiał znaleźć sposób na uzyskiwanie olejów, które były w stanie stałym w temperaturze pokojowej. Wtedy odkryto uwodornianie i potrzeba sprowadzania tłuszczy tropikalnych zniknęła. Jednak potrzeba było potwierdzenia naukowego, aby przekonać populację, że nienasycony tłuszcz roślinny jest lepszy od tropikalnej wersji tłuszczu nasyconego. W wielu badaniach porównywano efekty zdrowotne obu tych tłuszczów. Wyniki były mylące, ponieważ zestawiano ze sobą olej roślinny razem z uwodornionym olejem kokosowym. Problem polega na tym, że proces uwodorniania wytwarza tłuszcze trans, które powodują choroby serca. Te przekręcone wyniki dały argumenty przemysłowi, aby wyprzeć tropikalne tłuszcze.
Wracając do mnie – po zakończeniu studiów wiedziałam, że nie chcę pracować w szpitalach i klinikach. Trenowałam gimnastykę i po karierze zostałam trenerką, więc logicznym było ukończenie studiów kinezjologicznych. Z dwoma dyplomami w ręku, porwałam się na świat treningu personalnego i porad żywieniowych.
Po niedługim czasie poznałam swojego przyszłego męża, Stéphane Cazeault – obecnego dyrektora Poliquin Strength Institute (PSI) – który otworzył mi oczy na zupełnie nowy świat. Wprowadził mnie w metody
Poliquin'a, którymi się kierował od lat 90. Okazało się, że wiedza, którą posiadam, jest przestarzała i była daleka od przybliżenia mnie do celu, czyli osiągnięcia sukcesu w tej branży. Kontynuowałam swoją edukację biorąc udział w seminariach o odżywianiu, zdrowiu i treningu i czytałam masę książek.
Pomimo wielu ograniczeń, doceniam wiedze zdobytą na uczelni; nauczyła mnie myślenia analitycznego i podważania wszystkiego. Moja edukacja pomaga mi zrozumieć skomplikowane informacje i sprzeczne argumenty i wynieść z tego przemyślane wnioski. To oczywiste, że nie wszyscy mają taką możliwość i zdolności, właśnie dlatego robię to co robię: pomagam ludziom, moim klientom i czytelnikom podejmować świadome decyzje.
Zostawię was z praktycznymi radami, które pomogą wam podejmować lepsze decyzje odnośnie odżywiania. Oto 6 mitów żywieniowych:
Mit #1: Spożywanie pokarmów zawierających cholesterol, jak jaja, podwyższają poziom choesterolu we krwi.
Nieprawda. Cholesterol ulega autoregulacji, więc jeśli zjecie więcej cholesterolu w ciągu dnia, Wasze ciało wyprodukuje go mniej i tak samo w drugą stronę.
Mit #2: Wysoki cholesterol (LDL) zwiększa ryzyko zachorowania na choroby układu krwionośnego.
aby przeczytać ciąg dalszy artykułu zapraszam na: http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/985/Mity_Żywieniowe_Którym_Musicie_Przestać_Wierzyć.aspx?lang=PO