Kilka dni temu oglądalem program, w którym to pewna pani doktor, specjalistka od zywienia i diet, powiedziała ze dorosły cżłowiek powinien jesc max 2-3 jajka na tydzien. Jezeli bedzie spozywał wiecej, to podniesie mu sie ponad norme cholesterol itdi ni epoleca nikimu wiekszej daweczki jajek
Jajka i mleko. Ile czego można/powinno się jeść. Czytam że zaleca się 1/3 jajka dziennie ze względu na cholesterol a qazar pisze że je 7 Podobnie z mlekiem - dostarcza wapnia do orgaznimu a są opinie że wypłukuje go z kości. Czy są jednoznaczne zdania na ten temat ? ( pytanie głownie do elity SFD )
[...] razy większa efektywność i bezpośredni wpływ na zwiększenie naturalnej produkcji testosteronu nie starczyło) jest to że jest bezpieczniejszy. Nie tylko dlatego że obniża zły cholesterol ale także ponieważ nie ma takich skutków ubocznych jak Clomid. Clomid powoduje większy trądzik, ale to głównie z powodu 3-4 razy większych dawek. Ale także ma [...]
nie ma takiego czegos jak zdrowy cholesterol,sa zdrowe tluszcze ,a co do jaek to spraw juz bardzo prosta,jedz ile chcesz w granicy rozsadku,ja jem 40 jaj tygodniowo
apropos jaj a dokładniej żółtek : podobno zawierają dużo cholesterolu więc ile max można jeść tygodniowo ? PS : ktoś mi może wyjaśnić co to jest "zdrowy cholesterol" albo chociaż gdzieś odesłać ?
[...] wytwarzany przez trzustkę; woda 98%, enzymy i związki jonowe. Żółć – produkowany przez wątrobę; woda 93%, substancje stałe (sole kwasów żółciowych , fosfolipidy i cholesterol); emulgowanie tłuszczów. ENZYMY TRZUSTKI: µ-amylazy – hydrolizują wiązania µ-glikozydowe w polisacharydach. Endoppeptazy [...]
[...] lub dwie miodu dla samku i pobudzenia to daje mi 28,19B 15,38T 112,86WW a w sumie 674,8 kcal W weekendy dla urozmaicenia używam jajek- choć jajka zawierają zarówno zły cholesterol jak i dobry który neutralizuje ten zły ja nie przesadzam z ich ilością.. Co do jaj zostawiam tutaj troche miejsca na własną inwencję- może to być jajecznica [...]
[...] 195(musimy nadrabiać panowie .NIE MA POWODU DO OBAW-CHOLESTEROL W JAJU NIE STANOWI RYZYKA!Zawarte w jajach nienasycone kwasy tłuszczowe uczesniczą w regulowaniu poziomu cholesterolu w org. człowieka i gwarantują utrzymanie jego ilości we krwi na właściwym poziomie-nawet przy spożyciu 2 jaj dziennie-(cholibcia ja jem 5 ) Według najnowszych [...]
Nadmiar cholesterolu szkodzi sercu, sprzyjając powstawaniu zatorów i zakrzepów, ale pedantyczne jego unikanie też nie prowadzi do niczego dobrego: zagraża brakiem choliny występującej na przykład w jajkach, które panika cholesterolowa z lat 80. usunęła z naszych stołów. - Chociaż żółtka zawierają cholesterol, niektórzy żywieniowcy twierdzą, że [...]
Nadmiar cholesterolu szkodzi sercu, sprzyjając powstawaniu zatorów i zakrzepów, ale pedantyczne jego unikanie też nie prowadzi do niczego dobrego: zagraża brakiem choliny występującej na przykład w jajkach, które panika cholesterolowa z lat 80. usunęła z naszych stołów. - Chociaż żółtka zawierają cholesterol, niektórzy żywieniowcy twierdzą, że ich [...]
[...] zdrowia substancje - glikogen i aminokwasy. Przecukrzenie natomiast zmusza ją do zintensyfikowania gospodarki węglowodanowej. Z nadmiaru glukozy wątroba produkuje tłuszcz i cholesterol, które, przechodzą do krwiobiegu. Jeżeli krew też jest przecukrzona, tłuszcz i cholesterol, pochodzące z wątroby, utleniane są w obecności glukozy i tworzą groźną [...]