To jeszcze dodam, że pszenny razowiec jest o wiele zdrowszy od żytniego. Zresztą... prawdziwy chleb to coś, czego się nie spotyka w sklepach. Drożdże powinny go przez kilka dni (!) trawić, tak się kiedyś chleb robiło. Ma całkiem inny skład, więcej białka, wszystko o wiele łatwiejsze do strawienia, dosłownie kilkakrotnie więcej witamin. Dzisiaj [...]
21.06.2020 Dziś już nie chciałem kręcić trzeci dzień z rzędu na chomiku, więc czekałem aż wyschnie. Nie wyschło. Ale i tak poszedłem w plener. Trening - Tlen. https://i.ibb.co/2nV4TfJ/Zrzut-ekranu-2020-06-21-o-20-48-36.png Trochę zmokłem, ale nie było dramatu. Nogi już podmęczone, kolano czułem, więc moc bez szaleństw. Ciągła jazda bez akcentów. [...]
[...] podobnie. O tym chyba kiedyś Fighter pisał. Tak czy siak coś nowego, nowe potrawy do przerobienia, więc przyjemnie mi się testuje :-D Z ciekawostek proponowane produkty: chleb tylko pszenny, mąka tylko pszenna, budyń z cukrem, sporo nabiału. Czyli rzeczy, do których zazwyczaj podchodziłem ostrożniej hehe. Widzę to tak, że mocno rozchodzi się [...]
7:00 - Płatki owsiane 100g + 200ml mleka Dorzuciłbym porcje warzyw lub chociaż rodzynki, nie widzę również źródła zdrowych tłuszczy, tak jak Ernii pisał dorzuć 2-3 sztuki orzechów włoskich. 10:35 - Makaron 100g, Serek wiejski 200g Jakiego rodzaju makaronu używasz? Znów brakuje warzyw oraz zdrowych tłuszczy roślinnych. 13:30 - Chleb żytni lub [...]
Mój pierwszy pełnoziarnisty chlebek (pszenny) Skład: Mąka (Lubella pełnoziarnista - po składzie minerałów wnioskuję, że typ mieści się w granicach 1750-2000, pod warunkiem, że nic do niej nie dodają) Woda Sól Relacje z posiłku: Zrobiłem sobie kanapki z szynką, twarogiem i pomidorem - masakra. Ten chleb jest 100x lepszy niż taki zwykły kupowany w [...]
[...] wycieczce ludzie mieli ciepłe kurtki i czapki, a ja koszulkę z rękawem ¾ i bezrękawnik... I się skumulowało :-O Jestem wściekła, trening odpuściłam }:-(( DIETA 1. Whey, chleb pełnoziarnisty organic, banan, masło 2. Tuńczyk, basmati, buraki, oliwa z oliwek, cukinia, bakłażan, natka pietruszki, chilly sos 3. Pierś z kurczaka, makaron pszenny [...]
[...] jak sie ma IG lub inny wskaznik np. dla platkow owsianych poddanych obrobce hydrotermicznej i zwyklych, nieprzetworzonych, tak samo ryz bialy, ryz paraboliczny, ryz brazowy, chleb razowy zytni, chleb razowy zytnio-pszenny, itd. Ogolnie jakas NAPRAWDE SPRAWDZONA tabela czy podzial produktow dzieki ktorej bedzie mozna naprawde ulozyc dobra diete [...]
[...] spala więcej kwasów tłuszczowych, jeśli zaś dominują węglowodany - one stanowią główne paliwo. Kilka lat temu sportowcom zalecano spożywanie przed treningami kartofli i chleba, gdyż węglowodany zawarte w tych produktach utrzymywały stały poziom cukru we krwi. Węglowodany proste były natomiast uważane za substancje, które powodują jego [...]
Spoko, ja jednak nie będę tego zapijał sokiem bo wole unikać cukrów prostych Wiem że chleb ma dodatki pszennej mąki czy też karmelu/barwników itd, jem go co drugi dzień mniej więcej, nie mogę jeść cały czas kasz,ryżów, makaronu durum czy owsianych bo zwariuje I tak odpuściłem biały pszenny chleb. Było to dla mnie bardzo trudne bo od dzieciństwa [...]
[...] się tak, że aż mi czasami było przykro to czytać. Kalorie głodowe, treningi do porzygu i wyśrubowana dieta, w której wszystko było syfem, nawet pierś z kurczaka i pszenny chleb razowy. Inna sprawa, że znowu wracamy do dyskusji, która ostatnio nieładnie się skończyła. Nie porównuj siebie pod opieką trenera, który Ci wyznacza spokojniejsze [...]
[...] i banan, tak myślę, biorąc pod uwagę wasze głosy Progress jakiś jest, może nie niebiański i tutaj troche tez pomogło swiatło ale jest(mam nadzieję) Adzika zmiote-to wiadome chleb o ile wiem jest z mąki orkiszowej z ziarnami czyuli raczej nie-pszenny Przysiady tak po to, zebym trafił na talerze, tyłem się bąłem po 1 serii a zarzucanie już [...]
Tłuszcz jełczeje jak już, stęchła mąka to jest jak się ją w wilgoci przechowuję. Tak się składa że każdy technolog żywności rozróżni czy chleb jest razowy żytni czy pszenny, nie na zakwasie i podbarwiony. Wskazuję na to ogół czynników - wygląd, smak, tekstura, zapach i trwałość. To co napisałaś to jakaś teoria spiskowa. Idąc Twoim tokiem [...]
właśnie akurat to jełczenie jest ważne bo chleb razowy ma więcej tłuszczu niż pszenny i też dlatego jest mniej trwały - kolejna rzecz umożliwiająca ocenę produktu. Co do jakości to niczego pewnym być nie można ale te wszystkie metody które wcześniej wymieniłam ułatwiają ocenę i dla mnie to jest jasne że jeśli kupie chleb o ciemnym kolorze, który [...]
Nie tworzyłam zadnej teorii spiskowej (pierw czytajac posty zobacz co kto pisze ), Nie pisalam tez ze chleb chrupki jest dobrym zamiennikiem prawdziwego chleba. Niepotrzebnie sie zloscisz, odpowiedzialam tylko na twoje uwagi dotyczace chleba poniewaz jestem niepoprawnym wielbicielem tegoz i troche tego i owego wiem w temacie. I nie [...]
[...] na złym tłuszczu jak i złych węglach i na tym i na tym czuć się źle i ociężale proste przykłady : ryż biały vs komosa ryżowa czy nawet ryż naturalny banan vs maliny pszenny chleb tostowy vs batat kiełbasa byle jakiej jakości vs owoce morza pakowany boczek vs jaja wszystko rozchodzi się o regulacje poziomu cukru we krwi poprzez jakość produktu [...]
Wrzucam jutrzejszą miskę. Nie dobiłam do 120g białka. :'-( Ciągle się uczę. Ten chleb ze śniadania, podam skład, bo nie wiem do końca czy udaje zdrowy czy nim jest: woda, mąka żytnia 32% (w tym razowa 18%), ziarno żyta, siemię lniane, ziarno słonecznika 6,7%, sól, drożdże, ocet spirytusowy, ekstrakt słodowy jęczmienno-pszenny ciemny, ekstrakt [...]