Moglibyście ocenić mój przykładowy jadłospis? Jest to dzień treningowy. Drugi posiłek (potreningowy) jest w postaci omleta. Najtrudniej było mi określić ilości w obiedzie, ale mam nadzieję, że mniej więcej mi się to udało :-) W kolacji chleb jest domowej roboty na zakwasie (3 kromki). /SFD/2018/3/7/5f78a5d8a018418dbec1946fe496decd.jpg
[...] to skorzystaj z warzywnej palety kolorow, salatki z pora, marchwi i innych, jak patrze na jadlospis to w glowie mam dwa slowa - suche to, kolacja to taka spartanska, na ten chleb to bym dal paste z awokado a z kurczakiem to salatke cezar czy jakos tak to sie zwalo, mysle ze bardziej przystepna forma, sniadanie probuje polaczyc w glowie ale mi [...]
Po każdym chlebie (jem tylko chleb domowej roboty na zakwasie np pszenny, żytni) mam wydęty brzuch, czuję jak puchnę od środka. Dlaczego tak sie dzieje? Czy to znaczy, że nie moge jeść żadnego chleba? :-(
[...] jednak wzdęcia są częściej wynikiem nasilonej fermentacji bakteryjnej. Aby móc cokolwiek dokładniej spróbować poteoretyzować, musiałabyś podać dokładny skład takiego chleba oraz najlepiej inne produkty wywołujące u Ciebie takie problemy. Jeśli to tylko chleb, a nie jeszcze jakaś inna grupa produktów, to bardziej prawdopodobne że mamy do [...]
Przykładowy skład chleba: mąka orkiszowa jasna typ 680, oliwa, miód, czasem jakieś ziarna typu siemie, dynia + zakwas z mąki żytniej. A płatki owsiane mogę zjeść i nic mi się nie dzieje (a mają one gluten). Płatki owsiane nie nie posiadają naturalnie glutenu. Zostają zanieczyszczone na sortowniach, gdyż w polskie fabryki zajmują się prawie [...]
Jak chleb na Ciebie tak działa to go odstaw, znam osoby co nie mogą jeść ciemnego pieczywa tylko białe bo inaczej mają problemy ze strony układu pokarmowego Dokładnie, bo biały jest bardziej oczyszczony => mniej błonnika => mniej polisacharydów fermentujących. Tutaj problemem są prawdopodobnie wybrane frakcje polisacharydów. Radzę w takich [...]
[...] tak, że szukasz problemów? Bo "nietolerancje", "Diety eliminacyjne" - sa teraz trendy, bo nagle gluten szkodzi wszystkim, nabiał 90% populacji, a "bezwartościowe owoce" 73,5% ;-) No i jak tu zjeść chleb i kawałek sera? Toż to takie prymitywne ;-) Jedzenie to naturalna funkcja życiowa, należy do niego podchodzić rozsądnie, acz nie obsesyjnie.
[...] strasznie puchnę i mam brzuch jak balon. "najprawdopodobniej mam nietolerancję glutenu. " a jak to sprawdziłaś ? Skąd wiesz czy to nie alergia na pszenice czy lektyny .Może wystarczy tylko zmienić na inny chleb Próbowałam różnych chlebów - pszennych, żytnich, orkiszowych i zawsze jest to samo: bardzo mam wzdęty brzuch, puchnę po chlebie.
Czy chleb domowej roboty zrobiony z mąki ryżowej, gryczanej i jaglanej NA DROŻDŻACH SUSZONYCH jest zdrowy? Co w ogóle sądzicie o drożdżach - warto je jeść? Słyszałam, że ponoć są zdrowe, mają wiele witamin z grupy B czyli są np dobre na cerę. Faktycznie tak jest? :-)
Kromka chleba jak i każdy inny produkt, np. plasterek wędliny, udko z kurczaka, ziemniaki, czy arbuz może ważyć bardzo różnie. Nie widzę nic dziwnego w tym, że ukrojona przez Ciebie waży 56 gramów. Innym razem może ważyć 25 gramów, a jeszcze innym 75 gramów. Przecież to dość oczywiste, że zależne jest to od grubości krojenia i ogólnej objętości [...]
U mnie chleb to zawsze mieszanka jakiś mąk + ziarna np dynia, słonecznik, siemie lniane + zakwas +troche miodu. To jakie wartości ogólne można przyjmować dla chleba, aby zawsze mniej więcej pasowały do każdego chleba?
[...] brzuszek tak na zmianę nie wiem co o tym myślicie, martwi mnie jeszcze temat diety no bo w lodowce jest masa zdrowych rzeczy no ale na co mam to obłożyć jak nie na bułkę czy chleb możecie bardziej opisać taka przykładową dietę np. 1 dzień żebym mógł to sobie wyobrazić http://www.sfd.pl/Dzienniki_treningowe_dla_pocz%C4%85tkuj%C4%85cych-f162.html [...]
Ja robię gryczano-jaglany w proporcji 50/50 i wychodzi mega. Z tym, że właśnie za pierwszym razem, gdy chleb robiłem na kaszy palonej wyszedł taki średni, łamał się - przy białej jest bajka :)
[...] przy wszelkich wypiekach (a szczególnie z gryki, żyta itp.), bo kilka łyżek za dużo psuje konsystencję i całą robotę... Zawsze lepiej mniej, niż za dużo. A dodatkowo, ten chleb fermentuje, więc na pewno kiedy jest chłodno - trzeba mu dać więcej czasu na podrośnięcie, żeby był później pulchny... Pozdrawiam :-). Zmieniony przez - M-ka w dniu [...]
W sumie powyżej M-ka Ci odpisała na to pytanie ;-) Chleb podczas "oczekiwania" na pieczenie - zakwasza się , przez co tworzą się pęcherzyki powietrza a on przez to jest mniej zbity . Postaraj się trzymać go w ciepłym pomieszczeniu,blisko kaloryfera np.:-) Zmieniony przez - Malinowa w dniu 2016-12-17 17:21:39
Mi też się papier przyklejał do tego typu chlebów - za długo mają z nim styczność i zamaka. Polecam żaroodporne naczynie wysmarowane masłem (olej koko pewnie też się sprawdzi) i wysypane np. otrębami albo czymś innym dość gruboziarnistym. Ewentualnie mąką gryczaną. W szkle fajnie się piecze, bo widać, kiedy chleb jest wystarczająco zrumieniony, a [...]
W jakiej foremce najlepiej piec ten chlebek, aby łatwo go można było z niej wyciągnąć? I ile czasu i jak go przechowywać najlepiej? :-) Czy ktoś próbował mrozić ten chleb? Bo zastanawiam się, czy mogłabym upiec go więcej od razu i zamrozić, tylko obawiam się, że może się kruszyć po rozmrożeniu.