No i lipa :D Pierwszy chleb i poległem :) ale się nie poddaje i zaraz robie kolejny . Nie wyrósł i wyszedł zakalec :( Czy winny był zbyt świezy zakwas i powinienem dodac drożdże dodatkowo do ciasta ? ( miał 6 dni - był robiony według przepisu i wyszedł na 100% dobrze ) Ciasto rosło 10h i urosło troche ale jednak nie na pełną foremkę . [...]
Bułki z mąka zytniej też moga wchidzic w gre wszystko z tej samej firmy chleb też znalazłem jednak bułki zawierają drożdże chleb niby jest bez drożdży znalazłem taki za chwile podeślę zdjęcie chlebka i skład bułki /SFD/2019/9/3/9e58d621df3443bc99cfbc91ac257778.jpg /SFD/2019/9/3/e24e75d0faa644c6af655e773f926d61.jpg Zmieniony przez - baczek1997 w [...]
Taaa.... chleb żytni na zakwasie, a w składzie drożdże. To urósł dzięki czemu? Zgaduje, ze drożdżom - szybciej, taniej i bardziej przewidywalnie - zakwas kapryśny jest i czasu potrzebuje - więc na skalę produkcji masowej (chleb w worku) dobrego chleba żytniego, który urósł na zakwasie nie wyprodukujesz. Nie mam nic przeciw drożdżom - tylko po co [...]
Ja też to stosuje jako rezerwę na czarną godzinę. U mnie częściej tak, że Piotrek nie zje obiadu albo coś zamówi i mi się nie chce robić dla mnie tylko to wolę coś wyciągnąć z zamrażarki i się cieszyć z zaoszczedzonego czasu. Albo jak wiem że nie zjemy takiej ilości a następnego dnia mam już coś innego itd. Dobrze wiedzieć że z dodatkami też [...]
Czy mozliwe jest zeby ten chleb w 100g mial 103kcal? tak pisze na etykiecie... Skład : mąka żytnia razowa (90% w tym zakwas naturalny), woda, maka pszenna, drozdze, sol
Każdy chleb tyle samo kcal i makroskładników. Patrz na skład. Twoj jest średni. Warto wyelimnować mąkę pszenną i drożdże. Dobrej jakości będzie z pewnością na zakwasie.
Czy mozna jesc taki chleb? i jakie moze miec kcal i makro na 100g bo nie ma podanej kalorycznosci Skład : mąka żytnia razowa (85% w tym zakwas naturalny), woda, mąka pszenna, slonecznik (5%), drozdze, sol
ten od walkowiaga chyba najlepiej wyglada, zbyt bogate skąłdy te chleby mają, nie masz jakiejś dobrej piekarni w poblizu. U mnie w piekarni osiedlowej np chleb żyni ma taki skałd zakwas żytni, rozczyn pszenny, mąka żytnia, mąka pszenna, woda, sól, drożdże. Zadnego cukru, kwasu akrobinowego, jakiejś maślanki, słodu, jakiejś meiszanki do [...]
[...] Zbyt dużo spięć brzucha, nieprawidłowo dobrana dieta, nieprawidłowa krzywizna kręgosłupa. Jak się go pozbyć: 1. Zdrowa dieta i więcej błonnika. Zielone warzywa liściaste, chleb pełnoziarnisty i inne źródła błonnika powinny koniecznie znaleźć się w diecie. 2. Zrezygnuj z ćwiczeń, w których nie pracujesz prawidłowo. Jeśli wykonujesz dane [...]
[...] - odrzucamy wyroby pełnoziarniste (podałem pieczywo, ale też makarony, płatki itd) - szamamy oczyszczone produkty, jak chińska szlachta! (nie wiem co na taki biały chleb powie poziom glukozy, ale pewnie podskoczy z radości). W tym właśnie paradoks, ale może coś się wyjaśni w dalszej części. Rośliny mają mechanizmy obronne: - zjemy [...]
[...] - z różnym skutkiem. OK, koniec tematu :-) Odpowiedział Pan: Gdy ciasto wyrośnie to odkłada żona na zakwas ok. 1/3 słoika 0,7 l Po co zakwas na sam koniec? Coś to daje? Zwłaszcza jak są drożdże? Może posmak :-) Może żywe kultury bakterii, które potem i tak giną w piekarniku.. :-) Pierwszy raz mi taki fajny chleb wyszedł. Planuję zgłębiać temat.
[...] składniki. Gdy ciasto wyrośnie to odkłada żona na zakwas ok. 1/3 słoika 0,7 l - ilość nie ma większego znaczenia bo i tak robotę robią drożdże. Moja siostrzenica robiła chleb z mąki żytniej na zakwasie bez drożdży (rozrabiała wieczorem a rano lub później piekła) - wyglądał jak pumpernikiel. Mięso piekę w piekarniku - cieczy wydziela się [...]
[...] jestem specjalistą, więc może wam uda się ocenić po zdjęciu, czy to drożdże, czy zakwas: https://images82.fotosik.pl/1036/140f086a38535023gen.jpg - ten występuje pod nazwą "chleb razowy" https://images81.fotosik.pl/1020/05f4dea92a35f266.jpg - ten występuje pod nazwą "chleb żytni" (to chyba nie jest razowy, nie? Jeśli jest, to tam wyżej w [...]
Jestem piekarzem czy jak zrobie sobie chleb w 100% z mąki graham pszennej 1850 w skład jego wchodzi mąka graham 1850 ,woda ,sól drożdze to nada sie to jako zamiennik ryzu czy kasz ,makaronu ,bardzo go lubie .
[...] w pieczywie znajdziemy różnego rodzaju nasiona, ziarna, pestki czy płatki bądź otręby. Zdecydowanie łatwiej znaleźć pieczywo chrupkie z dobrym składem niż tradycyjny chleb, gdyż do wyrobu chrupkiego pieczywa nie potrzeba zbyt wielu dodatków i polepszaczy. Porównanie produktów Chaber Pieczywo chrupkie lekkie Skład: ryż 93%, woda, sól 1%. [...]
Przed :-) A skoro już tu jestem spiszę skład chleb, który wczoraj piekłam, a który będzie stanowił dzisiaj połowę jak nie 3/4 dziennego wyżywienia (czasowo). Skład chleba: mąka ryżowa, mąka lniana, mąka gryczana, skrobia modyfikowana tapiokowa, mielona łuska babki płesznik, mono i diglicerydy kw. tłuszcz, hydroksypropylometyloceluloza, sól [...]
Raz robiłam sama (jak znajdę przepis, to Ci podrzucę tutaj), wyszedł bardzo dobrze. Ale kupuje (zazwyczaj w Tesco) Schulstad Chleb z amarantusem, ma 400g skład jakoś mega nie powala, ale chwalę sobie, za smak ;-) Skład: mąka żytnia (30%), woda, mąka pszenna (19%), naturalny zakwas żytni 14% (woda, mąka żytnia (7%)), ziarno żyta, płatki nasion [...]
Bułka grahamka Wartości odzywcze w 100g Wartość energetyczna 252,00 kcal Białko 9,00 g Węglowodany 56,10 g Tłuszcz 1,70 g Składniki: mąka pszenna, woda, otręby pszenne, olej roślinny, drożdże, sól, płatki ziemniaczane. Pieczywo graham powstaje na grubo mielone mące pszennej, ego produkcja odbywa sie przy udziale drozdzy. Chleb razowy [...]