[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] co jest powodem Twoich problemów trawiennych. Może być być bardzo wiele, niekoniecznie związanych z odżywianiem. Np. zatrucie wirusowe, bakteryjne, nietolerancja laktozy, celiakia, zbyt dużo/mało błonnika, sibo, refluks, itp. Być może rzeczywiście jest to nadmiar błonnika. Nie zjadłeś to jakoś specjalnie dużo, ale każdy organizm jest inny i [...]
Gluten w obiegowej dietetyce jest przedstawiany jako wróg co jest mocno przejaskrawione. Generalnie gluten może jedynie stanowić problem dla osób chorych na celiakie lub osób z nadwrażliwością na gluten nie związaną z celiakią. Prawdopodobnie też dla jednostek z chorobami autoimmunizacyjnymi zatem nie ma przekonujących dowodów na to, iż ten [...]
[...] co jest powodem Twoich problemów trawiennych. Może być być bardzo wiele, niekoniecznie związanych z odżywianiem. Np. zatrucie wirusowe, bakteryjne, nietolerancja laktozy, celiakia, zbyt dużo/mało błonnika, sibo, refluks, itp. Być może rzeczywiście jest to nadmiar błonnika. Nie zjadłeś to jakoś specjalnie dużo, ale każdy organizm jest inny i [...]
[...] jelita grubego, (ang. Ulcerative Colitis), choroba Crohna (ang.Crohn's Disease), zespół wrażliwego jelita (ang. Irritable Bowel Syndrome), nieprzyswajalność glutenu - celiakia - są konsekwencją nadmiernego wzrostu i braku równowagi flory bakteryjnej w jelitach. Poprzez zmianę stosowanej diety, możemy spowodować zmianę w składzie naszej [...]
W ogole to przy jelitowkach to ta dieta to lomatko...Jezeli cos tam siedzi i nawet oryginalnie nie bylo celiakia tylko np nieceliakalna nadwrazliwosc to jedzac to co jesz to masz na bank sieczke zamiast jelit teraz. Ja bym sie na tym skupila i np nie katowala jelit jakimis dawkami blonnika jakby to bylo najwazniejsze. Blonnik to akurat moze tu [...]
rzabba - po 5 latach diety jadłam normalnie i po 2 latach (19 lat) zrobili mi gastro, potem po 21 i wyszło ok, jakby była celiakia kosmki by się znowu zniszczyły ; )
[...] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15688807?dopt=Abstract i cos jeszcze - moze ciezko w to uwierzyc, ale to ma znaczny wplyw na psychike, osobom z klasyczna celiakia potrafi sie wrecz zmienic charakter po odstawieniu glutenu. ja to tez zauwazylam w jedna i druga strone (niestety). ogolnie swoje obserwacje pod katem glutenowym [...]
Celiakia nie oznacza jedzenia malo wartosciowego jedzenia. Ziemniaki sa tak uniwersalne, ze mozna je przygotowac smacznie - placki, pieczone, salatki,zapiekanki, nawet jakies kluski ziemniaczane będa lepsze niz te sztuczne, konserwowane chleby bezglutenowe. To co jest zle w tej diecie, czyli niestety prawie wszystko w zaden sposób nie pozostaje w [...]
Celiakia nie oznacza jedzenia malo wartosciowego jedzenia. Ziemniaki sa tak uniwersalne, ze mozna je przygotowac smacznie - placki, pieczone, salatki,zapiekanki, nawet jakies kluski ziemniaczane będa lepsze niz te sztuczne, konserwowane chleby bezglutenowe. To co jest zle w tej diecie, czyli niestety prawie wszystko w zaden sposób nie pozostaje w [...]
[...] : bieganie, jazda na rowerze, siłownia (FBW) Dostęp do sprzętu (np. full osprzęt siłownia, sztanga/sztangielki) : siłownia, własne obciążenia w domu Dieta : bezglutenowa (celiakia) Przeciwwskazania medyczne : brak Zażywane suplementy : lek Letrox 50 na niedoczynność Ostatnio przerabiany plan: podam poniżej Ciężary w podstawowych ćwiczeniach [...]
u osob z celiakia maka kukurydziana nie jest najlepszym zrodlem ww, zwlaszcza gdy staje sie jednym z glownych zrodel Makarony kukurydziane, ktore jadasz sa zapewne z kukurydzy GMO Moze lepiej byloby wprowadzic wiecej bezglutenowych kasz, ryz, bataty, ziemniaki, kasztany jadalne, topinambur? Mysle tez, ze ogolnie moglabys poniesc podaz tluszczy [...]
[...] CHCESZ OSIĄGNĄĆ PO PRZEZ DIETĘ I TRENING? Kondycja, wygląd, odporność i wzmocnienie. ****STAN ZDROWIA***************************************** CHOROBY PRZEWLEKŁE: grzybica, celiakia PRZEBYTE KONTUZJE: popękanie i rozsypanie się chrząstki w kolanie (aktualnie się nie odzywa) WADY POSTAWY: krzywa miednica, skolioza, przykurcze, w odcinku [...]
[...] Chcę być piękna, silna i zdrowa :-D. Czyli wzmacnianie, kondycja i zmniejszone centymetry. ****STAN ZDROWIA***************************************** CHOROBY PRZEWLEKŁE: celiakia, jestem 2 lata po operacji laparoskopowej w obrębie jamy brzusznej PRZEBYTE KONTUZJE: popękana chrząstka w kolanie (9 lat temu), ale w ogóle tego nie odczuwam WADY [...]
[...] CO CHCESZ OSIĄGNĄĆ PO PRZEZ DIETĘ I TRENING? Schudnąć i ujędrnić ciało ****STAN ZDROWIA***************************************** CHOROBY PRZEWLEKŁE: celiakia i niedoczynność tarczycy PRZEBYTE KONTUZJE: brak WADY POSTAWY: brak ALERGIE: brak PROBLEMY ZDROWOTNE NIEWIADOMEGO POCHODZENIA: kiedyś uraz kolana ale chyba miałam [...]
Raupe, ja jestem osoba do ktorej badania nt glutenem i obserwacja tego co sie dzieje przemawia za odstawieniem lub unikaniem. I nie dlatego, ze celiakia. Dla mnie gluten to po prostu szajs i tyle. A zboza juz dzisiaj zmodfikowane do granic mozliwosci po prostu nam szkodza i zeby bylo ciekawiej na kazdego dzialaja inaczej, a teorie o dostarczaniu [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]
[...] jeść jakieś 1800 kcal - makro 100B/70T/194W (tłuszcze i węglowodany wolę trzymać na wyższym poziomie ze względu na tarczycę. Co będę jeść - przede wszystkim bezglutenowo (celiakia od urodzenia): mięso, chleb bg, warzywa, owoce, kasze, nabiał. Postaram się MŻ ale pod kątem rozkładu BTW. Dorzucać będę białko w proszku w razie potrzeby. W planie [...]
[...] 200 mg/dl. U cukrzyka lub osoby z insulinoopornością wartość może wynieść nawet 300 mg/dl po zjedzeniu owsianki. Dodatkowo, coraz więcej osób cierpi na choroby takie jak celiakia, alergie i nietolerancje pokarmowe. Owies co prawda nie zawiera glutenu, jednakże zawiera frakcje białkowe zwane aweiną oraz gliadyną. Płatki owsiane poza aweiną i [...]