Nie znajde, tylko wiem Bakterie jelitowe przeksztalcaja blonnik rozpuszczalny w kwasy tluszczowe o krotkich lancuchach, ktore sa wchlaniane w jelicie i zuzywane jako skladniki odzywcze. Kwasy tluszczowe o ktrotkich lancuchach dzialaja przeciwmiazdzycowo i hamuja tworzenie sie polipow w jelicie grubym. Zas co tyczy sie blonnika [...]
To że jest trawiony przez bakterie jelitowe to ja doskonale wiem Ale pisałeś o trawieniu błonnika przez ENZYMY TRAWIENNE Chciałbym się od Ciebie dowiedzieć w jaki sposób enzymy trawienne rozkładają błonnik - więc słucham czemu czujesz - nie wiem może Ci się nudzi i czujesz głód przez 3-4h pokarm zacznie się wchłaniać do krwioobiegu, może się [...]
Blonnik jest rozkladany przez bakterie jelitowe, a odnosnie enzymow trafiennych to jedynie metafora A jeszcze jedno co nam daje w takim razie index glikemiczny ;)? Mam nadzieje ze nie opychasz sie samymi paczkami Glod odczuwamy wtedy kiedy brakuje skladnikow energetycznych we krwi. Czyli twoim zdaniem jem ryz i on przebywa w zoladku 2-6h [...]
[...] i wchaniania ww - a to dobywa się na drodze jama ustna - jelito cienkie Więc skąd tam bakterie z jelita grubego???? - bo tam odbywa się proces fermantacji i rozkładu błonnika W jaki sposób miałyby bakterie z jelita grubego przetrawić błonnik na wcześniejszym etapie trawienia i tym zamym zneutralizować jego działanie w ciągu 2h jak pisałeś [...]
Wiem gdzie uzywam metafory i po co. Widac jak twoja interpretacja jest bardzo wybiorcza. Podaj mi przyklad gdzie "unikam". Jezeli nie zadawala cie to co mowilem o blonniku, to nic wiecej na jego temat nie dodam. No moze po za paroma niekonkretnymi dywagacjami Poprostu blonnik wchlania sie z pozywieniem i spowalnia jego trawienie, po [...]
czytałem gdzieś (nie moge znaleść gdzie),że błonnik utrudnia wchłanianie białka!!! więc czy jest senns łączenia jajek z musli (np.w formie omleta), jeśli błonnik utrudnia wchłanianie białek to szkoda mi tego dobrego żródła białka(jakim są jajka)i dochodzę do wniosku, że lepiej jest jeść musli między posiłakami!
ja bym sie tym nie przejmowal. blonnik spowalnia wchlanianie, ale nie w takim stoponiu i nie w takich ilosciach, zeby zaszkodzic temu bialku :) na przyklad moje posilki czesto skladaja sie z platkow owsianych gdzie masz 7g blonnika rozpuszczalnego, a bialko zawsze dodaje. w dodatku musli to nie tylko blonnik ropuszczalny, ale i nierozpuszczalny [...]
blonnik spowalnia wchlanianie bialka wiec spoko pozatym ma wiele dobroczynnych dzialan :d jedyna pora kiedy nalezy uwazac na blonnik jest pora po treningowa - w tedy kazda sekunda sie liczy dlatego jedynie w tej porze unikaj blonnika
nie byk...blonnik zapobiega czesciowemu wchlonieciu bialka...mieszajac sie z bilkiem tworzy on pewna otoczke na bialku przez co organizm nie wchlania tych "polaczen"... zmieniony przez - misoo w dniu 2004-02-07 12:09:16
oczywiście błonnik pokarmowy, szczególnie jego frakcje rozpuszczalne (np. błonnik owsa) moze osłabiać trawienie i wchłanianie białka. Włókno roślinne oplata cząsteczki białka utrudniając do nich dostęp enzymów trawiennych. Ponadto wchłanianie białka moga pogarszać specjalne inhibitory enzymów trawiennych obecne w produktach roślinnych. Ale [...]
Gainer to nie jest cudowny suplement to kalorie /białka/węglowodany. Nie trzeba jeść gainera zeby mieć przyrosty masy. Akurat jako posiłek treningowy się nada bo nie zawiera błonnika więc jest szybko przyswajalny. Przesadzać jednak z gainerem w diecie nie można ponieważ błonnik mimo tego że trawiony nie jest to jest potrzebny. Tak czy siak jak [...]
[...] bardzo je lubie, a co w zamian? A tak swoja droga to zestawianie posiłków wcale nie jest takie łatwe jak się wydaje, albo coś jest za tłuste, albo za słodkie, albo ubogie w błonnik, no i ten zalew sprzecznych informacji w internecie, raz pisza ,że można jeść chleb, i powinny to byc 4 porcje (oroduktów zbożowych), a z drugiej strony chleb ma [...]
[...] . U większości stwierdza się nieprawidłową tolerancję glukozy wyrażoną opóżnieniem i większym wydzielaniem insuliny niż u osób z prawidlową tolerancją glukozy . Zastosować błonnik rozpuszczalny . 5. Składniki mineralne i witaminy . Ważna jest zwiększona podaż witamin A , E , C oraz witamin grupy B . Ze składników mineralnych uwagę należy [...]
[...] mleczne itd.) Tłuszcze nasycone można zastąpić (a nawet trzeba) tłuszczami wielonienasyconymi, jednonienasyconymi (oliwa z oliwek obniża stężenie LDL a zwiększa HDL ), poza tym tłuste ryby, oleje, orzechy itd. Dobrze by było zacząć spożywać produkty zawierające błonnik (pieczywo razowe, warzywa itd.) gdyż błonnik hamuje przyswajanie cholesterolu.
[...] liście) 3. Ryż biały 4. Makaron ale jajeczny (np.Goliard - ma 15g białka, chyba jajecznego, dziwny ma skład, sprawdźcie sobie bo mi się skończył) 5. Chleb graham 6. Ziemniaki Musli - wsumie powino być na miejscu pierwszym, ale ze wzg. na błonnik jem go między posiłkami lub przed treningiem. Nie nadaje się do mieszania z produktami białkowymi.
Ciężo powiedzieć. Na diecie bogatej w błonnik raczej nie powinno dochodzić do zaparć. Może to problem natury psychologicznej? (stres?) naprawdę mając tak niewiele informacji nie jestem w stanie Ci nic poradzić. Zawsze możesz zaglądnąc do apteki po jakiś preparat ziołowy...
[...] naszym przodkom wszystko co niezbędne: kalorie dla męczących polowań i wędrówek w poszukiwaniu zwierzyny, białko do budowy silnych mięśni, witaminy i mikroelementy, błonnik do sprawnego funkcjonowania jelit. Mimo stosunkowo dużego spożycia cholesterolu, jego poziom we krwi był niższy niż u człowieka współczesnego. Przyczyną takiego stanu [...]