Osobiście uważam że życie jest za krótkie żeby tak się poświęcać i trzymać takie restrykcyjne diety. Bynajmniej w momencie kiedy nie jest się zawodowcem. Nie znam się aż tak bardzo na tym modelu żywienia ale będę obserwował z zaciekawieniem. przewaznie o to sie rozchodzi nalezy rozdzielic PRO a AMATOR amator nie musi a nawet nie moze robic co [...]
2013-10-12 sobota - DT Cykl - 9 / dzień - 34 po wczorajszym treningu nóg czuję się jakbym wpadł pod tira, uda rozbite totalnie, chodzę jak jakiś inwalida wchodzenie po schodach jest jakimś koszmarem wczorajszy trening zrobił z moich nóg totalną miazge PARAMETRY PODSTAWOWE Waga 90,1 Waga tłuszczu [...]
[...] upałów, gasi pragnienie, orzeźwia i odświeża. Można objadać się nim bezkarnie, wielki plaster to zaledwie 50 kcal, śladowe ilości tłuszczu i węglowodanów. Zawarty w owocu błonnik wywołuje uczucie sytości. Warto więc czasem zafundować sobie oczyszczający dzień arbuzowy. Nie będziemy jęczeć z głodu, jak przy innych owocowych lub warzywnych [...]
[...] organizmu. Dlaczego tak jest? Cały sekret tkwi w składnikach odżywczych zawartych w pożywieniu. PRAWIDŁOWE POŁĄCZENIA Makaron + warzywa Warzywa mają witaminy, minerały i błonnik, zaś makaron - węglowodany. Jeśli dodasz trochę oliwy z oliwek i posypiesz je parmezanem, zawierającym białko, otrzymasz kompletny posiłek. Owoce + sok z cytryny [...]
[...] Osoby otyłe nie narzucają sobie takiej dyscypliny, co sprzyja postępującemu tyciu. Dzieje się tak dlatego, że ludzie szczupli zwykle zjadają dużo pokarmów bogatych w błonnik, co powoduje szybkie uczucie sytości. Natomiast preferowane przez otyłych tłuste potrawy nie mają takiego działania. Mała ilość wysokokalorycznego pokarmu słabo [...]
[...] lat i to przeciętnie. Porozmawiajmy o węglowodanach, czym są? Rozróżniamy proste i złożone węglowodany, to jest zupełnie nieważne, nie znaczy nic. Węglowodany są takie z błonnikiem i bez. Niewiele rzeczy w życiu jest tak prostych. Błonnik jest dobry, a węglowodany bez błonnika są złe. To jest pewne. Nie ma zbyt wiele pośrodku. Jeżeli zjemy [...]
Miałem kliente co od lat u gastrologów się leczyła. Odstawiłą błonnik którego miała nadmiar, zaczęła suplementować probiotyki, odstawiłą leki od ów lekarzy, piła więcej i nagle cuda się stały %-) W sumie odpowiadam na pytania a trenowac tez mi się zdarza ;-) Piersi Wyciskanie poziomo sztangi 4s 15-6p do 150kg Wyciskanie w skosie górnym sztangi 4s [...]
[...] wymienione w filmie • w przypadku kobiet zatrzymanie okresu • nieświeży oddech • wzdęty brzuch • zaparcia wskutek braku błonnika • niewydolność nerek i wątroby • odwapnienie kości i zakwaszenie organizmu • awitaminoza • utrata jędrności skóry [...]
[...] w jednym posiłku może wpłynąć np. na niedokładne rozdrobnienie posiłków, połykanie większych porcji, co już będzie miało bezpośredni wpływ na trawienie. ► Jeszcze kwestia błonnika. Potreningu.pl sugeeruje 25-40g, Ty wspominałeś o tej mniejszej wartości. Zakłądając, że nie mam problemów trawiennych to mogę celować w takie 40g do maksymalnie [...]
[...] czy węglowodanów. Wniosek: białko spożywaj na dosyć wysokim poziomie, tłuszcze ogranicz, na węglowodany uważaj-również je trochę ogranicz. Nie zapominaj także o dodaniu błonnika pokarmowego do diety, którego znajdziesz np. w otrębach pszennych czy brązowym ryżu. to pisal -Mezomorfik. Powodzenia Zacznijmy od początku.Wiele osób słysząc słowo [...]
pozytywne funkcje: * zwiększenie objętości i masy kału - błonnik posiada zdolności dużego wiązania wody i tworzy podłoże dla rozwoju korzystnej mikroflory a także posiada właściwości gazotwórcze. Ułatwia to szybsze usunięcie resztek pokarmowych z ustroju i zapobiega zaparciom * regulowanie perystaltyki jelit - frakcje rozpuszczalne tworząc żele [...]
[...] gazów w jelicie grubym powoduje jego „rozdymanie” się, co połączone jest z dotkliwym bólem. Wiatropędne są niektóre owoce i warzywa. Wiatropędny jest błonnik z owoców i warzyw oraz węglowodany z fasoli i grochu (tzw. rafinozy i stachyozy). Toteż popularna dieta wegetariańska i spożywanie w nadmiernych ilościach powyższych [...]
Owsianka czy pełnoziarniste rzeczy, ryż brązowy to masa błonnika, doliczcie ten z warzyw i jest ogień. Spróbujcie jeść przez cały dzień w każdym posiłku owsiane, dodajcie warzywa i gwarantuje że codziennie będziecie mega wzdęci. A nie którzy jeszcze sypią błonnik dodatkowo z suplementów, bo powstał bzdurny mit że błonnik to dobro dla naszego [...]
[...] substancji antyodzywczych w prod roslinnych jest ich wadą - polecam więc staranny dobór i odpowiednią obróbkę. Trudno zgodzić mi się jednak ze stwierdzeniem dotyczącym błonnika, czesto to jego brak właśnie doprowadza do spowolnienia motoryki przewodu pokarmowego - a nadmiar skutkuje nadmiernym jej przyspieszeniem. Błonnik rozkładany jest [...]
u osob z drazliwym jelitem i podobnymi problemami, nadmiar blonnika w diecie bedzie powodowal problemy. Przede wszytskim wywal blonnik nierozpuszczalny, czyli przede wszystkim wszystko co pelnoziarniste, owies itd. Blonnik rozpuszczalny spoko, ale nie w ogromnych ilosciach. Warzywa raczej gotowane, nie surowe. Jesli dalej bedzie problem, to [...]
[...] podejmujący poważny trening mogą mieć nawet większe zapotrzebowanie na białko, 2. b. Węglowodany złożone muszą najpierw ulec rozłożeniu no mniejsze łańcuchy glukozy; błonnik rozpuszczalny jest trawiony powoli, błonnik nierozpuszczalny nie jest trawiony. 3. c. 4. a. 5. b. Jedzenie pochodzenia zwierzęcego jest uznawane za pełnowartościowe [...]
[...] mleka - to poroniony pomysł. podam teraz kilka czynników odpowiedzialnych za wchłanianie wapnia: Poprawia wchłanianie: - witamina D - aminokwasy - laktoza - po części błonnik ( fermentując tworzy krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe które wzmagaja wchłanianie wapnia) Utrudnia wchłanianie: - po części blonnik - zawarty tam kwas uronowy tworzy [...]
[...] trzustkowych. Natomiast surowa marchewka dociera niestrawiona do jelita grubego, gdzie dopiero bakterie uwalniają substancje odżywcze i przerabiają po swojemu. Skrobię i błonnik przerabiają na nasycone kwasy tłuszczowe. Dokładnie tak samo sianem żywi się koń . Tylko, że koń ma znacznie większe niż my jelito ślepe i grube, dzięki czemu proces [...]
[...] trzustkowych. Natomiast surowa marchewka dociera niestrawiona do jelita grubego, gdzie dopiero bakterie uwalniają substancje odżywcze i przerabiają po swojemu. Skrobię i błonnik przerabiają na nasycone kwasy tłuszczowe. Dokładnie tak samo sianem żywi się koń . Tylko, że koń ma znacznie większe niż my jelito ślepe i grube, dzięki czemu proces [...]
[...] - od razu po ćwiczeniach mam zjeść węglowodany proste, czy mam je zjeść z białkiem (np: twaróg z syropem klonowym), czy same (sok) i ile ich zjeść - gdzie upchać ten błonnik - do posiłków, w których jem mniej białka, czy w ogóle darować sobie martwieniem się o błonnik? W sumie to pasowałoby mi tak jak dzisiaj dodać trochę otrębów do [...]