[...] nieszkodliwy; • aluminium stosuje się podczas produkcji sera topionego i w niektórych metodach konserwowania (np. suchych kiełbas, czy warzyw w occie); • biała mąka zawdzięcza swoją biel procesowi wybielania, w którym stosuje się związki aluminium i potasu. Aluminium w organizmie uszkadza wiele funkcji organizmu, zanim dotrze [...]
[...] wyjdzie 3 sek Źródła magnezu w pożywieniu Najbogatsze źródła (zawartość magnezu w 1 kg produktu): nigari – 165g kakao gorzkie 16% – 4,2 g kasza gryczana – 2,2 g fasola biała – 1,7 g czekolada gorzka – 1,7 g orzechy laskowe – 1,4 g płatki owsiane – 1,3 g ciecierzyca – 1,2 g groch – 1,2 g szpinak – 0,5 g makrela, dorsz – 0,3 g banan – 0,27 g
[...] występuje też w produktach które nie potrzebują żadnej obróbki podroby – szczególnie wątróbka; mięso i ryby, ostrygi; nabiał; strączki – szczególnie fasola biała, groch, zielony groszek; pełnoziarniste produkty zbożowe; pestki dyni i słonecznika, migdały; gorzka czekolada i kakao gorzkie; jaja; kiełki [...]
biała to nie czekolada. sam tłuszcz, cukier i masło. miazgi kakaowej tam bracie nie uświadczysz, ale jak lubisz to....nie żałuj sobie jednej. pomyśl czy przez pare miechów na diecie, gdy 3małeś miche i łącznie wyszło kilkaset czy kilka tysięcy posiłków, jeden mały cheat może ci to zniszczyć??? byle na jednej sie skonczyło ;)
[...] w 10%, takze warto wziac pod uwage aby ich niedobor uzupelniac z pozywienia - Najbogatsze źródła (zawartość magnezu w 1 kg produktu) kakao gorzkie 16% – 4,2 g kasza gryczana – 2,2 g fasola biała – 1,7 g czekolada gorzka – 1,7 g orzechy laskowe – 1,4 g płatki owsiane – 1,3 g ciecierzyca – 1,2 g groch – 1,2 g szpinak – 0,5 g makrela, dorsz – 0,3 g
Źródła magnezu w pożywieniu Najbogatsze źródła (zawartość magnezu w 1 kg produktu): nigari – 165g kakao gorzkie 16% – 4,2 g kasza gryczana – 2,2 g fasola biała – 1,7 g czekolada gorzka – 1,7 g orzechy laskowe – 1,4 g płatki owsiane – 1,3 g ciecierzyca – 1,2 g groch – 1,2 g szpinak – 0,5 g makrela, dorsz – 0,3 g banan – 0,27 g Łatworozpuszczalne [...]