[...] Jej odkrycia (badania nad kwasami tłuszczowymi omega-3 i olejem lnianym) znalazły zastosowanie min. w leczeniu takich chorób jak: choroba Alzheimera, nowotwory, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. [...]
Skaza białkowa, czyli inaczej alergia pokarmowa, może być reakcją nie tylko na mleko krowie (choć to jest najczęściej spotykany alergen), ale również na gluten, orzechy, kakao, ryby, jaja i niektóre owoce - zwłaszcza cytrusy. Odstaw mleko i nabiał i obserwuj organizm. Jeśli problem nadal będzie udaj się do lekarza. Zmieniony przez - idolize89 w [...]
[...] jeśli dziecko jest kilka razy karmione sztucznie, ulega zmianie stan jelit, czyniąc organizm bardziej podatnym na infekcje. Przeciwciało IgA chroni małego człowieka przed alergiami i zawarte jest tylko w mleku surowym. Takie mleko spożywa dziecko od matki. Natomiast mleko krowie zawsze jest poddane obróbce, przez co to przeciwciało ginie [...]
To, że ktoś jada codziennie coś nabiałowego nie spowoduje nagle "alergii" na mleko (vel nabiał), ale jeśli ktoś zauważył, że jest problem po takich słodkich jogurtach (które notabene warto wyeliminować z diety, bo nie bardzo są coś warte), to owszem alergia, czy nietolerancja na któryś ze składników może istnieć.
Problemy z alergią możesz mieć od alergenów występujących w pożywieniu a niekoniecznie od ilości białka. Sęk w tym, że alergeny w sporej ilości występują w nabiale i jajach. Na pewno warto ograniczyć w takiej sytuacji nabiał a niekoniecznie ilość białka w diecie.