Ryby polecam jadać świeże/mrożone a niekoniecznie puszkowane. Tuńczyk przyda dię w sytuacjach, gdy nie mamy czasu na pieczenie/smażenie. Na tzw. czarną godzinę. Zamiast miodu ksylitol i świeże owoce.
To jest smażenie beztłuszczowe. Pieczenie charakteryzuje się swobodnym termoobiegiem. Wartości odżywcze nie znikają, ale każda obróbka cieplna powoduje obniżenie przyswajalności. IG obrabianych cieplnie pokarmów rośnie. Tabele IG wybranych produktów po obróbce cieplnej są dostępne w internecie. Zauważ jednak, że pewne produkty i tak musisz poddać [...]
Błędem jest mówienie, że robienie mięśni na sucho to tylko bez suplementów, jeśli większość z nich to po prostu makroskładniki te same co w żarciu. Oczywiste jest, że jeśli jesteś w stanie pożreć w ciągu dnia 5-7 dosyć obfitych posiłków z odpowiednimi dla swojej wagi i celu proporcjach i o odpowiednich porach, to suplementy odpuszczasz i już o [...]
cala dieta wymaga urozmaicenia. po co pijesz oliwe bezposrednio? polewaj nią mieso, sałatki, etc... poza tym ona nie jest jeydnym slusznym tłuszczem. smazenie jest najgorszą formą obrobki i na pewno nie robi sie tego na olejach roslinnych, a na maśle/klarowanym, smalcu, oleju kokosowym badz beztluszczowo na teflonie czy PAM'ie. diete wklep do [...]
Dlaczego nie chcesz jeść smażonych posiłków ? Owszem , lepiej jest jeść gotowane na parze lub pieczone , ale nie dajmy się zwariować :) Uważam ,że smażenie na oliwie z oliwek lub odpowiednim oleju nam nie zaszkodzi.
kukurydziane sa bardzo przetworzone - zawierają mniej witamin i mikroelementów niż owsiane oraz mają wysokie IG. nie smaż tylko piecz, smażenie to najgorszy sposób obróbki termicznej. gainer jest zbędny, na noc jedz białko+tłuszcz aby spowolnić wchłanianie. pzdr.
smażenie - oczywiscie palm ... ale ja wolę smak więc stosuję olej z pestek winogron (właśnie do smażenia jest dobry) a jajecznica to niestety ... innej niż na maśle nie przełknę
agataq, czytałam te artykuły ale nie wyjaśniły mi wszystkiego... Bardziej chciałam zwrócić uwagę na to czy oliwa z oliwek extra virgin może być używana do smażenia i sałatek, czy lepiej zakupić inny olej do smażenia. Olej rzepakowy jest polecany na krótkie smażenie, a co z tym dłuższym? Wtedy można przeczytać że lepsza jest oliwa rafinowana która [...]
Wolę odrazu taki koktail z białkiem,mniej roboty:) Jeszcze jedno pytanie chciałbym dorzucić: czy olej MCT poddany obróbce termicznej (smażenie) traci swoje właściwości?
Odpowiedź na pytanie wielkiego_ala: Z fizycznego punktu widzenia wzrost temperatury (gotowanie, smażenie, pieczenie) wiąże się ze wzrostem energii. Doprowadzając energię cieplną do posiłku zwiększamy całkowitą ilość jego energii. Jeśli zjemy go w takiej postaci to powinniśmy przyjąć większą ilość energii niż z produktu nieobrobionego termicznie [...]
ogólnie przjmuje się że pierś najlepiej robić na parze, pieczona lub grilowana.. Jeżeli chodzi o smażenie może być ale proponuje tutaj albo teflon albo np: olej ryżowy albo pam... ---------- Indyk, Wołowina,
1. Wszystko ważymy przed obróbką (gotowanie , smażenie , parowanie , duszenie....) , to normalne ze po ugotowaniu makaron wazy więcej bo nasiąka wodą ale ty go waż przed gotowaniem 2. 1-2 razy to normalnie , ja chodze podobnie jak ty ale mój kolega 3-4 razy dziennie i też ma się dobrze. normalne ze po posiłku może chcieć się kupke zrobić bo [...]
jesli chcesz i bedzie dla ciebie smaczniejsze,ja poprost mam jakies problemy i nie moge jesc smazonych rzeczy(albo takich z ktorych ocieka tluszcz) ostatnio jednak robilam szwagrowi kotlety ugotowane w bulionie warzywnym potem do rozmemlanego jajka dodalam ta przyprawe chinska potem kotleta w to wsadzilam& na koniec obtoczylam w bulce,lekkie [...]
Wywal to masło lurpak z posiłków okołotreningowych(rozumiem, iż to do smażenia, gotuj/piecz/gotuj na parze w takim razie), podbij białko do 200g, reszte wpakuj w węgle(do tych 4 tysięcy). Na noc daj może twaróg zamiast tej tuny. Białko niech będzie te 190-200. Najlepiej jakbyś ograniczył całkowicie smażenie, zamiast tego podbił tłuszcze orzechami, [...]