Z tym, żeby to było w lodówce to nie ma problemu może niekoniecznie pomoże mi w tym mama bo gdyby miała czas to bym mi sama zrobiła obiad ale nie ma wiec nie robi ;p tylko mi nie mów, że ugotowowanie np fileta z kurczaka zajmie ci 5 minut chociaż na upratego to jeszcze mogę się zgodzić ale to tylko same smażenie a przygotowanie ? i chyba nie mam [...]
Jeśli ktoś chce "zapchać kichę" czy najeść się orzechami i batonikami dzień w dzień to rzeczywiście spoko, jednak gdy ktoś patrzy co je, liczy makro/ kcal to nie do końca jest to dobre rozwiązanie. Wiele osób wolałoby mieć zaplecze kuchenne (jak już wyżej wspomniano) nawet przysłowiowe. Ja akurat pracuję w kuchni więc to nie problem ugotować sobie [...]
jeszcze jedno pytanie, wszystkie miesa zazwyczaj sa gotowane, ale czasem robie je na teflonie i podlewam jedynie woda, zero tluszczu.takie smazenie jest ok? czy zamiast orzechow moge jesc migdaly, to chyba taki sam rodzaj tluszczy, a roznica w cenie ponad 1 zl :) Zmieniony przez - novicee w dniu 2010-02-22 19:33:38
Widzę, że ciężary cały czas idą do przodu, bardzo dobrze :-) W źródłach węgli postawiłbym jeszcze na ziemniaki - na redukcje jak znalazł - teoretycznie duża objętość, a mało kalorii :-) Co do tej oliwy to pamiętaj, że smażenie na niej jest nie do końca wskazane. Wstaw zdjęcia całej sylwetki i wtedy dopiero będzie można cokolwiek powiedzieć.
Można uznać, że dla zdrowia i sylwetki najbardziej korzystne jest parowanie, duszenie, gotowanie, pieczenie, w dalszej kolejności grillowanie i smażenie.
No ja generalnie przecieram zawsze albo ręcznikiem posmarowanym tłuszczem albo daję odrobinę kokosowego, tylko tyle żeby była natłuszczona. I tylko na pierwsze placki, omlety itp. W sumie może jakbym jej nie mył to może by nie trzeba było smarować :-D Odnośnie placków z serka wiejskiego to podkreślam, wolne smażenie, dobry dobór mąki i przykrywka. [...]
Takich artykułów przeczytałem już bardzo dużo.. ale żaden z nich nie wytłumaczył mi "dlaczego?" Co z czym łączyć, kiedy jeść jakie produkty, jakie działają synergistycznie (o ile coś takiego wystepuje) i ogólnie jak to ma działać. Bazowałem na takich artykułach i tworzyłem podstawowe posiłki ale jak wspomniałem mój żołądek tego nie wytrzymywał. [...]
Akurat krótkotrwałe smażenie na oliwie - jak to ma miejsce w przypadku drobiu - nie jest zbrodnią. Można powiedzieć, że oliwa jest dość uniwersalnym rozwiązaniem. Swoją drogą jak brałem kiedyś udział w sprawdzaniu jakości frytury (prościutka metoda LRSM), to oliwa z oliwek zachowywała wysoką jakość nawet po wielogodzinnym smażeniu. Polecany przez [...]
oliwa z oliwek to jedyny tluszcz na ktorym mozna smazyc bez problemow i nie tworza sie szkodliwe zwiazki, jak w przypadku innych T. mozesz tez uzywac patelni teflonowej, lub beztluszczowego smazyka PAM smazenie jako metoda obrobki termicznej zdecydowanie powinna ustepowac gotowaniu/duszeniu/zapiekaniu/grillowaniu mod działu ODŻYWIANIE
Troche dziwią mnie wypowiedzi niektórych forumowiczów.Oliwa podcza smażenie nie wydziela żadnych szkodliwych związków.Nie wydziela przy krótkim smażeniu i przy małym ogniu a przy długim smażeniu najesz się troche wolnych rodników.Co do smaku to na początku jest najgorzej a póżniej się człowiek przyzwyczaja.Co do rozkładu tłuszczy w diecie to z [...]
1 posiłek - 6:30 płatki owsiane(100g) 11,9 B 7,2 T 69,3 W 366 K mleko spożywcze(300g) 10,2 B 6,0 T 14,7 W 153 K jaja kurze(60g) 7,5 B 5,8 T 0,4 W 83,4 K jabłko(100g) 0,4 B 0,4 T 12,1 W 46 K Dynia pestki(50g) 12,3 B 22,9 T 9,0 W 278,0 K suma 42,0 B 42,3 T 105,5 W 926,4 K 2 posiłek - 10:30 chleb żytni [...]
wlasnie chetnie bym zerknął w zrodla. bowiem to ze dostepnosc jest dluzsza, nie znaczy waclae ze nie zaczyna sie ona pozniej. obrobka pokarmow (np smazenie kotleta itp) moze miec zato wplyw na czas w ktorym okreslone skladniki pokarmowe zaczna przenikac z przewodu pok. do krwi.
s.m.p.a. napisał: smażenie smalec ew olej rzepakowy rafinowany reszta do polewania góra-forte napisał: Do smazenia stale(maslo lub smalec) ALbo olej kokosowy lub rzepakowy z 1-wszego tloczenia. Te oleje plasuja sie na 1-wszym meijscu. Smazyc wogole nie mzona na wielonienasyconych....Czyli np.olej z pestek winogron. Chyba można na rzepakowym:-) [...]