Generalnie żadnego pokarmu nie powinniśmy długo smażyć (unikać agresywnej obróbki), niemniej jednak oliwa jest stabilnie termicznym tłuszczem, także jest pełna zgoda na smażenie z jej udziałem. Rzepakowy bowiem zawiera ok. 30% tłuszczy wielonienasyconych, zatem jak widać nie jest optymalnym rozwiązaniem. W diecie występują niedobory na poziomie [...]
Oczywiste jest to, że dieta to podstawa kształtowania sylwetki i utrzymania zdrowia. Dlatego też zdecydowanie warto skupić się na niej, aby zrealizować swoje cele w jak najlepszym stopniu. Twoje założenia, jak i dieta zawierają błędy, które warto wyeliminować. 1. Przede wszystkim jest to ilość białka. Masz wysoki poziom tkanki tłuszczowej, więc [...]
a jeśli chodzi o tłuszcze (chodzi mi o stosunek kwasów ) jem codziennie tak: 2x 15 g oleju(oliwa smazenie, kokosowy nierafnowany do posilku ) 1x 15 g z źółtek jaj 3x 15 g orzechy(włoskie,nerkowca,migdaly) trec 3 6 9 2 kapsulki oliimp omega 3 - 2 kapsulki Zmieniony przez - goscinnie123 w dniu 2018-01-15 22:19:39
Smażenie i pieczenie nie ma negatywnego wpływ na funkcjonowanie żołądka. Przyjęło się to z tego względu, że ludzie nie potrafią smażyć. Smażą źle, na złym tłuszczu lub produktów, których się nie smaży.
Witam, planuję wprowadzić 10 zasad zdrowego odżywiania z Precision Nutrition, jednak nie wszystko jest dla mnie jasne i mam parę pytań na ten temat. Precision Nutrition: http://www.sfd.pl/10_wskaz%C3%B3wek_%C5%BCywieniowych-t315293.html 1. Z tego co zrozumiałem w każdym posiłku należy dostarczać organizmowi węglowodanów oraz białka pochodzącego z [...]
Warto zatem podnieść ilość kalorii do pożądanej wartości. Jeśli do tej pory jadałeś więcej w DT to możesz sobie ustalić np: 3200 - w DT, zaś w DNT - 2800. Z biegiem czasu zwiększać podaż energii, na podstawie zmiany obwodów/ogólnej kompozycji sylwetki. Najlepiej sobie robić pomiary na czczo co 2 tyg. i zdjęcia przykładowo co miesiąc ( w tej samej [...]
Warto zatem podnieść ilość kalorii do pożądanej wartości. Jeśli do tej pory jadałeś więcej w DT to możesz sobie ustalić np: 3200 - w DT, zaś w DNT - 2800. Z biegiem czasu zwiększać podaż energii, na podstawie zmiany obwodów/ogólnej kompozycji sylwetki. Najlepiej sobie robić pomiary na czczo co 2 tyg. i zdjęcia przykładowo co miesiąc ( w tej samej [...]
Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]
Gdyby nie to smażenie na głębokim oleju to przepis byłby całkiem całkiem, głównie białko i węgle. A upieczone w piekarniku pewnie wyjdą słabo. Zmieniony przez - Tygrysekk w dniu 2018-02-07 10:27:21
Tłuszczyca jest chorobą pochodzenia autoimmunologicznego, na którą choruje coraz więcej osób. Problem z jej występowaniem objawia się poprzez pojawienie na skórze: - miejscowej egzemy, - tłuszczącej i suchej skóry na całym ciele, - swędzenia i pieczenia, - trudno gojących się zmian skórnych. Niestety jest to choroba nieuleczalna. Można jednak [...]
No ja generalnie przecieram zawsze albo ręcznikiem posmarowanym tłuszczem albo daję odrobinę kokosowego, tylko tyle żeby była natłuszczona. I tylko na pierwsze placki, omlety itp. W sumie może jakbym jej nie mył to może by nie trzeba było smarować :-D Odnośnie placków z serka wiejskiego to podkreślam, wolne smażenie, dobry dobór mąki i przykrywka. [...]
Dlaczego zdecydowałeś się na śniadanie białkowo-tłuszczowe? o ile jaja stanowią zdrowy składnik diety, to smażenie ich na boczku już nie. Jak wygląda kwestia spożycia warzyw? oprócz kaszy jaglanej i ryżu warto wybierać inne źródła węgli jak ziemniaki, bataty, inne rodzaje kaszy, owoce. W diecie występuje kiepski stosunek kwasów tłuszczowych, warto [...]
jak smazyc omlety bialkowe (robie je blendujac wszystko razem czyli platki owsiane , jaja , banany i odzywke) ? przyklejaja sie i ciezko je przewracac, daje olej jak cos :)
Nie, jest bardzo nie ok. 44 g tłuszczu i to ze słabych źródeł jak twaróg i mleko, to proszenie się o problemy hormonalne. Minimum 1 g tłuszczy na kg masy ciała. Smażenie w jakiś papierach nasączonych chemią, to też słaby pomysł. Trzeba jeść nieprzetworzone, wartościowe produkty.
Jakieś krótkotrwałe smażenie na oliwie z oliwek może być. Coś z tą oliwą musi być nie tak ze takie jaja się dzieją, masz czystą czy moze z jakimiś dodatkami
1 Każda obróbka czy to smażenie czy mrożenie powoduje jakieś straty,, ale one są na tyle małe ze nawet głowy tym sobie nie zawracaj, sam kupuje jak jest promocja, jeszcze mam w zamrażalniku kuraka z przed 3 tygodni jak był w promocji. 2 w rozsądnych ilościach jak najbardziej, twaróg rzadko jadam, ale zółty do kanapki z kurakiem i do pieca ok. 3 [...]
Jeśli ktoś chce "zapchać kichę" czy najeść się orzechami i batonikami dzień w dzień to rzeczywiście spoko, jednak gdy ktoś patrzy co je, liczy makro/ kcal to nie do końca jest to dobre rozwiązanie. Wiele osób wolałoby mieć zaplecze kuchenne (jak już wyżej wspomniano) nawet przysłowiowe. Ja akurat pracuję w kuchni więc to nie problem ugotować sobie [...]
"A co do jajecznicy np. jeżeli smażysz cebula + pieczarki + pomidory to ja nie widze potrzeby lania oleju , pomidory i pieczarki mają wystarczająco duzo wody w sobie, żeby to móc usmażyć ( Dziś sprawdzone osobiście ) " To nie jest smażenie tylko ewentualnie duszenie w wodzie, która wyciekła z pieczarek i pomidora. Jak Ci pasuje - to jasne, ze nic [...]
Tak, nam takie smazenie ja najbardziej pasuje A co do schudniecia do ślubu to nie powiedziałbym ze kombinujemy, Od stycznia odstawilismy calkowicie jakies chipsy, białe pieczywo, napoje gazowane, z 2 posilkow dziennie nauczyliśmy sie jesc 5razy dziennie , jakos nas nie ciągnie do poprzedniego trybu zycia. Fakt czasem wyżej wymienione rzeczy sie [...]
Po treningu, czy w kazdym innym posiłku warto zjeść pełnowartościowy posiłek. Bazuje on na źródle białka, tłuszczów i węglowodanów. Np.: ziemniaki/kasza lub ryż i mięsem/rybą czy jajami. Jak nie masz czasu na pieczenie/smażenie/gotowanie, to. odżywka bialkowa jest pomocna.