Tak, praktycznie wszystko jedno smażenie czy pieczenie - liczy się wysokość temperatury i czas, jaki jest potrzebny. Do pieczenia mięsa olej rzepakowy już nie bardzo się nadaje, bo to jest długotrwała obróbka i w dość wysokiej temperaturze. Chociaż jeśli jest to marynata z dodatkiem ziół i przypraw, to antyoksydanty w nich zawarte częściowo na [...]
dobra- zacznijmy od poczatku: w 100g bialka mamy 48 kcal, 10,80 g bialka, 0,00 tluszcu 0,80 gram cukru. W 100g zoltka mamy odpowiednio:354,00 kcal, 16,30 gram bialka,31,90tlusczu i 0,70 gram wegli. i dla porownania cale jajo o masie 100 gram (przecietnie- 2 male jajka): 151kcal, 12,50g bialka, 10,70 tluszczu i 1g weglowdanow. Co bystrzejszy [...]
Ciężko coś doradzić, jeśli nawet nie podałeś podstawowych danych o sobie, wiek, waga, wzrost, aktywność fizyczna, itp. Najlepiej wypełnij ankietę. Jeśli chcesz jeść bez wyliczeń i zdrowo to stosuj się do 10 wskazówek żywieniowych. Smażenie jest najgorszym rodzajem obróbki termicznej, piecz/griluj/gotuj/duś Jeśli chcesz ciekawych i zdrowych [...]
intensywnie nie ale długo bo ja lubie taka lekko zadka dlatego smaze na malym ogiu dlatego odpada no chyba ze opanuje sztuka smazenia szybko i tak jak lubie Ale co do smalcu to częste smażenie też chyba nie jest dobre?? Dlatego wybieralem miedzy masłem a margaryną a wiadomo że każdy badający ma swoją teorie na ten temat gdzie wymienia swoje [...]
no i fajnie. smazenie na smalcu jest akurat najzdrowsze chodzi o to ze jest to tluszcz w formie stalej, naturalny, bez ingerencji czlowieka alternatywa jest olej kokosowy ktory ma tez wysoki stopien utleniania jak smalec. jednak wydaje mi sie ze to nie bedzie dobre do jajecznicy. a co do oliwy to chodzi o to zebys nie doprowadzil do dymienia jej [...]
smazyc to nie bardzo bedzie mi sie chcialo zreszta smazenie na tluszczu to lipa jest a inaczej rybki sie nie da smazyc. A te wszystkie paluszki rybke i inne takie co mozna do lodowki ladowac i pozniej tylko podgrazc to dobre jest ?
Olej kokosowy jest bardzo zdrowy i lekkostrawy, a także posiada wiele korzystnych właściwości np. przeciwpatogenne regulujące prawidłową równowagę flory bakteryjnej. Jest świetnym źródłem energii dla sportowców, gdyż energia z jego metabolizmu kumuluje się pośrednio w mitochondriach, więc stanowi szybkie i łatwo dostępne źródło jej źródło. Jest [...]
A jaki typ wieprzowiny kupować? Jak to wygląda cenowo w porównaniu do kurczaka? No i pytanie czy smażenie na patelce przejdzie, nie posiadam niestety piekarnika - studencki budżet, studenckie warunki :P Teraz tak to ułożyłem - jakieś opinie? /SFD/2017/4/6/296f03a3040b417ba32d416f43e7e817.jpg Zmieniony przez - WojtasSiwas w dniu 2017-04-06 22:50:40
zależy jakie smażenie, na oliwie można smażyć ale KRÓTKO do 10 minut, wtedy kwasy tłuszczowe nie ulegną uwodornieniu. Możesz zrobić tak , że kurczaka podsmażasz lekko, a potem podlewasz wodą, żeby się dusił
1 Krótkotrwałe smażenie na oliwie z oliwek jak najbardziej moze być, mozesz się zaopatrzyć w takie cudo https://www.sfd.pl/sklep/Wellsley_Farms_Cooking_Spray-opis34765.html 2 dobrej jakości ciemne pieczywo 3 jako dodatke mogą być 4 próbuj, kiedyś próbowałem robić z wysokiego typu i nie dało rady, nim wyzszy tym tym mocniej wchłania wodę z ciasta. [...]
Z tym smalcem to mnie zaskoczyliście. Zawsze wydawało mi się, że to najgorszy "syf", którego pod żadnym pozorem nie można tykać... Już korzystam z teflonu na smażenie piersi. Korzystacie z panierki? Czy na "sucho"? Z tymi jajkami to rzeczywiście trzeba zrobić zmianę. Nawet smaczniej będzie z samego rana... A nie będzie [...]
Nie ma w tym manipulacji - wiele zalezy od odmiany pomidora ;-) Dalej w to brniesz? Może jednak sprawdź fakty i wtedy o tym napisz. Która odmiana pomidora ma tyle tak samo szkodliwych glikoalkaloid co źle przechowywany ziemniak? Manipulacja tkwi jednak w Twoim stwierdzeniu dot 170 stopni. Wiesz, ze we wnetrzu ziemniaka temp jest niższa niż we [...]
To chyba offtop ale jak dla mnie podroby nie bardzo,jakoś nie uznaję.Jednak są i zwolennicy,takie wątróbki mają w 100g 19g białka,6,3 g tłuszczy,0,6g węglowodanów i 136 kcal.Teoretycznie można coś z tego zrobić,jakieś smażenie z cebulką etc.Jednak ja wolę pierś z kurczaka
-sałatki -sosy (dolewam lyzeczke do "sosu" wlasnego z piersi) -twarog -tunczyk w sosie wlasnym+oliwa z oliwek zamsit tunczyka w oleju wiecej pomyslow nie mam :P
Surowe białka zawierają sporo inhibitorów enzymów, substancji toksycznych itp. mających chronić rozwijający się zarodek ptaka przed grzybami, wirusami, bakteriami itp. Niestety są one w większości też szkodliwe dla nas, utrudniają np. wchłanianie witamin i mogą powodować choroby autoimmunologiczne. Gotowanie czy smażenie niszczy ich większość, [...]
Jak Ci to pomoże to ok zostań przy nabiale w jednym posiłku na początek :-) z chleba można zrezygnować w każdym posiłku. Trzeba tylko chcieć ;-) zamiast kanapek możesz zjeść np. dwa razy kaszę lub ryż z mięsem/jajami itp. Można zrobić omlety, muffinki i inne rodzaju placków, które łatwo włożyć do pojemnika i zabrać ze sobą Dżem też wywal :-) weź [...]