dobra, nie biore E - chodzi mi o TS tylko pytam o TS, E to moj dopingowy dopalacz, ktorego nikomu nie polecam, bo jest b. niezdrowy i ma dluga liste skutkow ubocznych <yes> audiofil, to nie mogla byc wina TS. TS moglo tylko spotegowac dzialanie/brak czegos. moze masz jakas ukryta wade, moze byles maksymalnie wycienczony, b. niski cukier - [...]
Zdecydowanie sam twarog lub w polaczeniu z oliwa. Do przedtreningowego dalbym ryz/makaron/kasze. No i po trzecie jest za malo warzyw... A laktoza to po prostu cukier (glukoza + galaktoza), ja po prostu nie jestem zwolennikiem zbyt duzej dziennej dawki... Pozatym przez swoj niski IG niezbyt dobrze nadaje sie jako wegiel potreningowy... Zmieniony [...]
Kobiety, które jadły boczek, smalec i tłuste sery w ciągu roku schudły 4,7 kg. To co najmniej dwukrotnie więcej niż te, które do minimum ograniczały ilość spożywanego tłuszczu i węglowodanów. Tego dowodzą badania specjalistów z Uniwersytetu Stanforda. Najbardziej zaskakuje, że wszystkie uczestniczki badań miały idealny poziom tzw. dobrego [...]
Macie tutaj pany bardzo ciekawy art bardzo fajnie sie czyta zawira duzo porzytecznych info warto wytrzymac do konca! INSULINA i jej wpływ na metabolizm wykład dr Ron Rosendale tłum. pani Karolina z internetowej listy dyskusyjnej optymalnych Dr Ron Rosendale Insulina i jej wpływ na metabolizm Jakie funkcje spełnia insulina? Jak już wspomniałem, u [...]
Weglowodany(cukrowce) sa wynikiem fotosyntezy w roslinach zwiazkow energetycznych i budulcowych. Dzieje sie tak za sprawa kwantow swiatla i chlorofilu(zielonego barwnika roslin). Autotrofy wykorzystuja je do asymilacji dwutlenku wegla, dzieki czemu powstaje nowe zycie. Oczywiscie do zaistnienia tych reakcji potrzebne sa rowniez zwiazki [...]
Przeglądając forum widzę, że jednym z najczęściej wałkowanych tematów jest kwestia gainerów. Nie mówię już tutaj nawet o początkujących małolatach, którzy uważają wiaderko gainera za środek gwarantujący im 50 cm w łapie, ale także o doświadczonych forumowiczach polecających na lewo i prawo tą odżywkę jako uzupełnienie diety. Osobiście zaś uważam [...]
Żmudny proces zdobywania siły i masy mięśniowej w głównej mierze uzależniony jest od odpowiednio dobranej intensywności i objętości treningu jak i od prawidłowego odżywiania. Aby wytrzymać trudy wielogodzinnego wysiłku fizycznego i mieć ze stanu tego efekty w postaci przyrostów mięśniowych należy dostarczyć pracującym mięśniom określoną ilość [...]
Opiszę tu bydle wyjątkowo trudne do wytępienia, a coraz powszechniej występujące wśród społeczeństw (szczególnie tych wysokouprzemysłowionych ). Szczególnie ważnym wydaje się rozpowszechnianie wiedzy o tym dość poważnym zagrożeniu, gdyż właśnie to niewiedza bywa najczęstszą przyczyną przerostu drożdży, jak powszechniej nazywana jest grupa grzybów [...]
Proszę bardzo tu jest dalszy ciąg do poszczególnych punktów mam nadzieję że teraz będzie lepiej. Dalszy ciąg do punktów: Ad.1 Tłuszcz- przyjaciel czy wróg? Nie wolno nam zapominać o tym, że podobnie jak białka, węglowodany i masę innych składników tak i tłuszcze niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, gdyż biorą aktywny udział w [...]
SUPLEMENTY 1. Kreatyna : jest ergogenikiem sportowym gdyż poprawia zarówno wydolność tlenową jak i beztlenową oraz poprawia wytrzymałość, siłę i masę mięśniową. Szerokie działanie kreatyny związane jest z jej funkcją transportową i magazynową rodników fosforanowych - najważniejszych molekuł energetycznych i regulatorowych komórek. Wiele osób [...]
artykół dosc ciekawy,nie wiem czy to juz bylo jak co to prosze usunac Czym jest hormon wzrostu? U podstawy mózgu, w tzw. siodle tureckim położonym mniej więcej na wysokości górnej okolicy nosa i oczu znajduje się niezwykły narząd - przysadka mózgowa. Ma ona zaledwie 1 cm średnicy i wazy około 0,5-0,7g. Pomimo swych niewielkich rozmiarów wywiera na [...]
Przypomne tylko jak dobrym zrodlem bialka jest mleko(ok. 80%kazeina, 20% bialko serwatki) A teraz tekst: Fermentowane napoje mleczne Napoje mleczne fermentowane są to produkty otrzymywane z mleka i przetworów mlecznych w wyniku działania specyficznej mikroflory, powodującej obniżenie pH i koagulację białek mleka. Przemysłowa produkcja [...]
bardzo interesujący artykuł z ,, Kulturystki ". Podstawowy skład diety przedstartowej 1. Z asortymentu używanych produktów wyłączyć wszystkie produkty mleczne. Zalecenie to jest na pierwszy rzut oka kontrowersyjne, bowiem w okresie diety przedstartowej zwykło się przede wszystkim używać koncentratów proteinowych, z których 99% produkowanych jest [...]
nie iwem czy to czytałels czy nie w każdym razie jeśłi nie to napewno ci sie przyda ten art który mam na twardym: FAQ insuliny przez Acneman (tlumaczenie Destiny21) dużo pytań i odpowiedzi, które wchodzą w regularny, ładny i bezpieczny przewodnik, by używac insuliny. Zajeło mi to dużo czasu ktory spedzilem w poszukiwaniu badan,wiec badzcie mili [...]
1* To jest mój pierwszy art. w którym nie zadaje pytan, tylko odpowiadam A odpowiadam na wiele pytań których jeszcze nie zadacie, to dla nowicjuszy w kulturystyce, a także już tych zaawansowanych też się przyda. Mój art. będzie pisany prosto z głowy, daltego że sam jestem nowicjuszem nie bedzie to taki świetny poemat Ale wiem że wielu [...]
4 Mało energii do życia NIE ZDECYDOWANIE< AŻ ZA DUŻO 4 Łatwe marźnięcie (szczególnie dłoni i stóp) TAK 4 Historia chorób tarczycy w rodzinie TAK<MAMA 4 Łatwe tycie, kłopoty z utratą tłuszczu WRECZ PRZECIWNIE 3 Niechęć do ćwiczeń fizycznych NIE, NADWYŻKA ENERGII 4 Bardzo trudne poranki - kłopoty ze wstawaniem, spowolnione funkcjonowanie itp. [...]
Wielu rodziców martwi upodobanie dzieci do cukierków. Woleliby, żeby w ich domu słodycze były na indeksie... Czy to dobre rozwiązanie? Wcale niekoniecznie - przekonuje doc. dr hab. Janusz Książyk z Centrum Zdrowia Dziecka. Czy słodycze rzeczywiście są tak bardzo niezdrowe? Ależ nie, są potrzebne. Szkodliwy jest tylko ich nadmiar. Nie ma nic [...]
Trening aerobowy Wysiłek aerobowy (inaczej tlenowy, w odróżnieniu od beztlenowego, czyli anaerobowego) to praca, podczas której energia dla pracujących mięśni dostarczana jest w wyniku przemian tlenowych. Stosowany jest w celu wypracowania tzw. wydolności (wytrzymałości) tlenowej lub w celu redukcji podskórnej tkanki tłusz- czowej. To [...]