Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
53
Witam,
Mam pewien problem i mam nadzieje ze ktoś z was mi pomoże. Otóż podczas robienia brzuszków ( szczególnie podczas ćwiczenia w którym wykonujemy tak zwaną świece i przyciągam nogi do klatki piersiowej ) odczuwam silny ból pleców w odcinku lędźwiowym. Nie wiem czy jest to spowodowane tym ze źle wykonuje ćwiczenia, czy tym ze mięśnie pleców są źle rozwinięte a może zupełnie czymś innym. Czy mam sie tym nie przejmować a ból sam minie? Liczę na fachową pomoc i pozdrawiam.
Szacuny
5
Napisanych postów
3287
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19996
Po 1 - moze to wynikac , ze zŁego wykonania cw.
Po2- może wynikac, z nie rozciagania miesni brzucha.
po 3- nie rozumiem jak Ty wykonujesz to cwiczenie Nogi masz kąt prosty, i za glowe je przenosisz, czy jak?? bo nie potrafie jakos sobie tego wyobrazic , po tym co napisales.
Szacuny
0
Napisanych postów
4
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
53
dzięki za szybka odpowiedz.
Wykonuje ćwiczenia tak jak na tym filmiku ( https://www.sfd.pl/ABS_One!_Faq-t285234.html )a chodzi mi dokładnie o ćwiczenie 5 czyli reverse crunch i o 9 czyli leg pushes. Przy tych ćwiczeniach najbardziej bolą mnie plecy i nie.
Szacuny
5
Napisanych postów
3287
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19996
Za pewne nie rozciagasz mięsni brzucha przed ich cwiczeniem , a to bŁąd( proponuje tzw foczke) . Kolejna sprawa to , moze byc to zwiazane ze zbyt szybkim wykonywaniem ruchów( moze za bardzo szarpiesz??)Przyczyn moze być wiele.
Wykonujesz cw na materacu czy podlodze??
ABS to trening , w ktorym nic Cie nie powinno boleć.
Szacuny
5
Napisanych postów
3287
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
19996
Jeśli nadal , bedziesz odczuwaŁ ból pleców, to podkŁadaj poduszke pod odcinek lędźwiowy pleców. A jak to nie pomoże, to będziesz musiaŁ się wybrać do lekarza...
ALe miejmy nadzieję, że rozciąganie mięsni w czymś pomoże.
I pamiętaj NIE NAPIE****j byle jak, daj mięsniom popracować
Szacuny
5
Napisanych postów
69
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
151
*maltesers fajny jest ten filmik pierwszy.Właśnie jestem po 8 minutach ćwiczenia z tą trójką.Dzieki/dodałam do ulubionych,jak tylko będzie czas,bede to właczać i ćwiczyć z nimi.
Szacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
Nie rób pełnych brzuszków przynajmniej w poczatkowym okresie .
Rób spięcia leząc na plecach na boku i unoszenie nóg do pionu w lezeniu na plecach .
W ten sposób będziesz pobudzać/wzmacniać wszystkie części brzucha.
Druga sprawa ćwiczysz brzuch = ćwicz plecy
Nie poprzestawaj tylko na brzuchu jak wzmacniasdz brzuch wzmacniaj tez prostowniki grzbietu i rozciągaj brzuch i plecy po treningu.
Jeśli ból sie powtarza odpuśc ćwiczenia i poczekaj kilka dni moze po prostu nadwyrężyłas mięsnie zbyt mocnym treningiem jeśli nie przejdzie udaj sie do lekarza