Zaczniemy od białek:
Białka same w sobie są stworzone z aminokwasów , elementy białka które znać nie musicie ale mimo to wam je wymienię.
Carbon
Wodór
Tlen
Azot - ten jest ważny dla osób cały czas się rozwijających gdyż powoduje wzrost , więc moje wnioski są takie że to własnie ten element sam w sobie ma funkcje rozwoju , w jakiś sposób stymuluje mięśnie do rośnięcia.
Białka są rożnego pochodzenia , są białka WYSOKIEJ WARTOŚCI JAK I NISKIEJ WARTOŚCI:
Białka wysokiej wartości:
Posiadają wszystkie niezbędne aminokwasy.
Są nazywane kompletnymi Białkami
W większości wypadków pochodzą ze zwierząt.
wyjątkiem w tej grupie z roślin jest fasola sojowa gdyż jest pochodzenia roślinnego a zawiera WYSOKIEJ JAKOŚCI BIAŁKO.
Białka te oczywiście można zastąpić białkami treca które zawierają w sobie białka pochodzenia zwierzęcego i są idealne na braki w diecie!
Między innymi
100% WHEY - świetnie smakujące białko , dobrze się rozpuszczające , idealne na braki w diecie.
Casein 100- Idealne białko na noc ze względu na to że bardzo wolno się wchłania, idealne żeby zapobiec nocnemu katabolizmowi.
Najlepsze źródła wysokiej jakości białka :
Jajka
Mleko
Mięso , ryba
Fasola sojowa.
NISKO WARTOŚCIOWE BIAŁKA
Zazwyczaj brakuje im jednego lub więcej niezbędnych aminokwasów.
nazywane niekompletnymi białkami
Nisko wartościowe białka zazwyczaj są pochodzenia roślinnego
Żelatyna jest wyjątkiem , jest pochodzenia zwierzęcego lecz ma w sobie nisko wartościowe białka.
Jeżeli odczuwacie że nie spożywacie wystarczająco wysoko jakościowych białek które zawierają tak cenne nam aminokwasy to spróbujcie Aminokwasów treca , są naprawdę wysokiej jakości i w zupełności zaspokajają potrzeby i braki organizmu w aminokwassch.
Źródła nisko wartościowych białek
Ryż
Pszenica
Kukurydza
Żelatyna
Oczywiście białka są dzielone na różne pochodzenia
Pochodzenie zwierzęce
Źródła
Mięso
Ryby
Kurczak
Jajka
Ser
Pochodzenie roślinne
Źródła
Sojowa fasolka
Orzechy
Soczewica
Groszek
Ser
Oczywiście jest wiele sprzeczek że białka są tracone w wysokich temperaturach czego nie można wykluczyć ale nie jest to na pewno w takim wysokim stopniu żeby się z tym liczyć , no chyba że się jest na wysokim poziomie Zawodowym.
Niedługo napisze drugi artykuł o węglowodanach lecz to jak złapie chwilkę
Zmieniony przez - Przesta w dniu 2011-02-12 16:20:18
Nic wielkiego w życiu nie przyjdzie bez poświęcenia.