SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Dietetyka Od Podstaw , lekcja 1 - Białka

temat działu:

Trec

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 4058

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1718 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15969
Witam , widzę dużo osób ostatnio w dziale treca które mają problem z dobraniem diety.A tak więc postanowiłem ułatwić pracę trec teamowi i będę czasem dodawał tematy na temat dietetyki , którą każdy początkujący zrozumie.

Zaczniemy od białek:
Białka same w sobie są stworzone z aminokwasów , elementy białka które znać nie musicie ale mimo to wam je wymienię.
Carbon

Wodór

Tlen

Azot - ten jest ważny dla osób cały czas się rozwijających gdyż powoduje wzrost , więc moje wnioski są takie że to własnie ten element sam w sobie ma funkcje rozwoju , w jakiś sposób stymuluje mięśnie do rośnięcia.


Białka są rożnego pochodzenia , są białka WYSOKIEJ WARTOŚCI JAK I NISKIEJ WARTOŚCI:

Białka wysokiej wartości:


Posiadają wszystkie niezbędne aminokwasy.
Są nazywane kompletnymi Białkami
W większości wypadków pochodzą ze zwierząt.
wyjątkiem w tej grupie z roślin jest fasola sojowa gdyż jest pochodzenia roślinnego a zawiera WYSOKIEJ JAKOŚCI BIAŁKO.

Białka te oczywiście można zastąpić białkami treca które zawierają w sobie białka pochodzenia zwierzęcego i są idealne na braki w diecie!
Między innymi
100% WHEY - świetnie smakujące białko , dobrze się rozpuszczające , idealne na braki w diecie.

Casein 100- Idealne białko na noc ze względu na to że bardzo wolno się wchłania, idealne żeby zapobiec nocnemu katabolizmowi.


Najlepsze źródła wysokiej jakości białka :
Jajka
Mleko
Mięso , ryba
Fasola sojowa.

NISKO WARTOŚCIOWE BIAŁKA
Zazwyczaj brakuje im jednego lub więcej niezbędnych aminokwasów.

nazywane niekompletnymi białkami

Nisko wartościowe białka zazwyczaj są pochodzenia roślinnego

Żelatyna jest wyjątkiem , jest pochodzenia zwierzęcego lecz ma w sobie nisko wartościowe białka.

Jeżeli odczuwacie że nie spożywacie wystarczająco wysoko jakościowych białek które zawierają tak cenne nam aminokwasy to spróbujcie Aminokwasów treca , są naprawdę wysokiej jakości i w zupełności zaspokajają potrzeby i braki organizmu w aminokwassch.

Źródła nisko wartościowych białek
Ryż
Pszenica
Kukurydza
Żelatyna

Oczywiście białka są dzielone na różne pochodzenia

Pochodzenie zwierzęce
Źródła
Mięso
Ryby
Kurczak
Jajka
Ser

Pochodzenie roślinne

Źródła
Sojowa fasolka
Orzechy
Soczewica
Groszek
Ser


Oczywiście jest wiele sprzeczek że białka są tracone w wysokich temperaturach czego nie można wykluczyć ale nie jest to na pewno w takim wysokim stopniu żeby się z tym liczyć , no chyba że się jest na wysokim poziomie Zawodowym.

Niedługo napisze drugi artykuł o węglowodanach lecz to jak złapie chwilkę


Zmieniony przez - Przesta w dniu 2011-02-12 16:20:18

Nic wielkiego w życiu nie przyjdzie bez poświęcenia.

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 5422 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 45681
Doceniam pracę, ale jest kilka błędów, które być może wynikły z nieuwagi: kurczak jest mięsem , a ser białkiem pochodzenia zwierzęcego, a nie roślinnego. Należało by dodać, że jest coś takiego, jak białka, które aktywują się w wyższej temperaturze, a także to, jakie funkcje zdrowotne pełnią.

Wydaje mi się, że to jest opisane BARDZO z grubsza, można by było głębiej zasięgnąć po info, ale mimo wszystko, zostawię SOGa, czekam na pracę o węglach.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1718 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15969
To po prostu moje błędy Fakt , trochę z grubsza ale co do białek które się aktywują w wyższych temperaturach to chodzi o Koagulacje , która występuje tylko w jajkach dlatego jak się je gotuje to są na "twardo" ale tak to myślę że z grubsza to wszystko co najważniejsze dla kulturysty początkującego jest najważniejsze. Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły co dorzucić do art to piszcie

Nic wielkiego w życiu nie przyjdzie bez poświęcenia.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 132 Napisanych postów 23197 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 224261
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1718 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15969
Dobra to zmontuje coś "grubszego" i jak będzie gotowe to wrzucisz to jabi w ten temat Ok?

Nic wielkiego w życiu nie przyjdzie bez poświęcenia.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 5422 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 45681
Chodziło mi o białka, które w naszym organizmie się uaktywniają pod wpływem temperatury. Czytałem o tym w KiFie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
jabolcokk A.Jabłoński
Ekspert
Szacuny 132 Napisanych postów 23197 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 224261
Tak wrzucę , lub jak będziesz chciał usunę temat i założysz/założycie nowy.

Nie ma problemu.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1718 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15969
Santiago92 - Z tego co wiem , i z tego co mi wytłumaczono to temperatury uaktywniania/ rozdrabiania przez nasz organizm.Lecz przyjże się temu bliżej i dam znać w następnym temacie.
Jabi-Możesz usunąć nie ma sensu syfu robić , temat do następnego tyg powinien być gotowy , i o wiele bardziej rozwinięty tak jak chcieliście.

Nic wielkiego w życiu nie przyjdzie bez poświęcenia.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 1966 Wiek 31 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 20366
Jesli w jednym posilku jemy ryż i kurczaka to białko z ryzu staje sie pełnowartosciowe bo "bierze" aminokwasy ktore mu brakuja z kurczaka ;)

"Musicie od siebie wymagać, nawet gdyby inni od Was nie wymagali" Jan Paweł II 1983 r.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 17 Napisanych postów 1718 Wiek 30 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 15969
Można by to tak wyjaśnić , jak najbardziej.Proste do zrozumienia

Nic wielkiego w życiu nie przyjdzie bez poświęcenia.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 30 Napisanych postów 5422 Wiek 32 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 45681
Ale na chłopski rozum - ryż zabiera, więc kura traci. Więc pełnowartościowego i tak jest tyle, co w kurze.
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Trening na mase .

Następny temat

Nie pewność ... Proszę o poradę .

forma lato