Przepis powstał gdy część wędzonej piersi zalegającej w lodówce domagała się o utylizację. Połączenie dwóch konsystencji mięsa okazało się jak dla mnie całkiem smaczne.
Składniki:
150g piersi z kurczaka
150g piersi wędzonej
100g pieczarek
cebula
80g kukurydzy konserwowej
garść groszku mrożonego
200 g pomidorów
czosnek
50 g papryki konserwowej
60 g ryżu brązowego
sos sojowy
pół kostki rosołowej
chili, bazylia, oregano, sól, papryka słodka.
Na patelni na niewielkiej ilości wody z sosem sojowym podduszamy pokrojoną w półtalarki cebulę. Następnie dorzucamy pieczarki, pokrojoną surową pierś, paprykę i ryż (suchy) i podlewamy rozpuszczoną w nieco ponad połowie szklanki wrzącej wody kostką rosołową. Przykrywamy i duszimy ok 10 min. W tym czasie sparzamy pomidory i zdejmujemy z nich skórkę, a miąższ siekamy. Wrzucamy je na patelnię, dodajemy przyprawy, zioła, czosnek, kukurydzę i groszek, oraz pokrojoną pierś wędzoną. Dusimy dalej ok 10 min i odkrywamy by trochę odparował płyn. Gotowe.
Czas: ok 30 min
kcal: 730
B/T/W: 79g /8g /83g