SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Risotto ze szparagami i polędwiczką wieprzową

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 1104

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 411 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 6493
Składniki:
150g ryżu basmati
pęczek białych szparagów
cebula
pół cukinii
sól
pieprz
sok z połowy cytryny
cooking spray lub olej kokosowy
500g polędwicy wieprzowej
rozmaryn

Rozgrzewamy jedną patelnię spryskaną tłuszczem, wrzucamy na nią posiekaną cebulę i podsmażamy. W tym czasie obieramy szparagi, kroimy je na kawałki odkładając główki, cukinię kroimy w półplasterki. Warzywa dodajemy do cebuli, smażymy aż będą prawie miękkie. Dodajemy ryż i podlewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz, odłożone główki szparagów i przykrywamy patelnię.

Polędwicę kroimy w plasterki, lekko rozbijamy dłonią, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem. Rozgrzewamy drugą patelnię, smażymy plastry polędwicy po 1,5-2 min z każdej strony na dość sporym ogniu. Solimy na koniec.

Gdy ryż wchłonie cały płyn, ale jest jeszcze twardy, podlewamy wodą i dusimy jeszcze chwilę. Jeśli jest al dente, wyłączamy gaz, dodajemy sok z połowy cytryny, świeżo mielony pieprz, ewentualnie jeszcze soli. Przykrywamy, odstawiamy na kilka minut.

Risotto podajemy z usmażonymi polędwiczkami.

Wartość odżywcza: 1132kcal
Białko: 123g
Tłuszcz: 13g
Węglowodany: 131g

2
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
lodzianin1 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 44669 Napisanych postów 296133 Wiek 44 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1445824
łap pochwałe
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Bardzo dietetyczne, wysokobiałkowe naleśniki z serem i truskawkami

Następny temat

Szybka sałatka z grillowanym musztardowym kurczakiem,sosem jogurtowym i kwiatami

Nutlove-choco