SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

zepsute mięso?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 120439

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 40 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 760
witam, kupiłem 3 dni temu filet z kurczaka i tak sobie on lezy w tej lodówce bo troszke o nim zapomniałem, dzis odkrywajac go poczułem, że już troche smierdzi i tu pytanie
nadaje sie on jeszcze do zjedzenia, nic mi po tym nie bedzie?
slyszalem gdzies tez, ze mieso psujac sie (zaczyna smierdziec itp) traci znacznie swoja wartosc odzywcza cos tam sie rozklada cos tam aminowsasy cos tam cos tam.. pytam kogos kto ma o tym jakies pojecie w przeciwienstwie do mnie
z gory dzieki :)
8
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
eveline Trener personalny Moderator
Ekspert
Szacuny 1440 Napisanych postów 15979 Wiek 36 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 230563
Zbyt długo przetrzymywane mięso traci swoją świeżość. Z pewnością też traci wartości odżywcze, ale nie to jest największym problemem. Stare mięso może stanowić bardzo duże zagrożenie dla układu pokarmowego i nie chodzi o zwykłe zatrucie pokarmowe. Bakterie, które wytwarzają się w starym mięsie mogą powodować poważne zakażenia żołądka czy jelita grubego. Mowa o salmonelli i E.coli, które zaczynają się ujawniać zwykle w ciągu 48 godzin od spożycia zatrutego mięsa. Objawia się to w postaci wodnistej biegunki, bólu brzucha i wymiotów. Inne bakterie takie jak listeria mogą swoim działaniem przypominać grypę dlatego dość istotne jest uświadomienie sobie w porę, że zjedliśmy stare mięso.

Jakie są najczęstsze objawy zatrucia mięsem?
- bóle brzucha
- wymioty lub biegunki
- gorączka
- nudności
- wzdęcia
- osłabienie
Jeśli pojawiają się któreś z tych objawów a istnieje ryzyko, że zjedliśmy stare mięso trzeba się mocniej obserwować czy stan zdrowia się nie pogarsza. Jeśli zajdzie potrzeba to należy udać się do lekarza.
Najlepiej jednak przeciwdziałać, więc zwracać uwagę na świeżość mięsa już w sklepie a po zakupie albo zamrozić albo przygotować do spożycia. Szczególnie jest to ważne w okresie letnim kiedy temperatura powietrza jest wyższa. Mięso szybciej się wtedy psuje.

Jak rozpoznać zepsute mięso?
- powierzchnia mięsa robi się lepka i stęchła
- zapach mięsa jest inny, dość nieprzyjemny
- może się pojawić nalot o zielonym odcieniu
- barwa mięsa robi się ciemniejsza od barwy świeżego produktu

Do poczytania:
https://www.sfd.pl/Ile_można_trzymać_ryż_w_lodówce_-t850443.html
https://www.sfd.pl/Pierś_z_kurczaka__Wasze_przepisy-t228766.html
https://www.sfd.pl/ile_moze_leżeć_pierś_z_kurczaka__-t310599.html





Zmieniony przez - lubiekaszke w dniu 2016-11-09 10:49:34
1
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
WYRZUć NIE jedz zepsutego mięsa
2

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 137 Napisanych postów 4191 Wiek 37 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 44168
Jeśli jest rzeczywiście zepsute to fakt, szkoda zdrowia. Aczkolwiek wyjątkowo kurczak lubi śmierdzieć mimo, iż wcale nie jest zesputy (inne mięsa raczej nie). Dobrze go obmyj i obejrzyj.
2
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
i tak bym nie ryzykował łatwo można odróżnić zapach kurczaka świeżego od zepsutego
3

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3159 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 25123
Nie wiem jak jest z innym mięsem typu wołowina i wieprzowina (bo są one tak dobre że wytrzymają w mojej lodówce max pół dnia) ale drób akurat wyjątkowo cuchnie gdy jest zepsuty.

3 dni w lodówce to wg mnie nie jest jednak dużo żeby świeży cyc zmienił się w odpad...inna sprawa ze nie wiesz co było z nim wcześniej.

Zmieniony przez - Detoxik w dniu 2010-09-23 20:58:19
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 11 Napisanych postów 826 Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 203174
Jak go przyprawisz dobrze i wyciągniesz z worka to zawsze dłużej będzie do zjedzenia.
4
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
zależy jak długo wcześniej leżakował w sklepach bo z reguły zamrażają i odmrażają co jest niedopuszczalne
1

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 40 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 760
no właśnie, kupowałem to w gownianym inter marche i teraz ma tylko lekko taki psujacy sie zapach, kiedys zapodzialo mi sie mieso na jakies 1,5 tygodnia w lodowce to tak je*alo, ze prawie doslownie sie pozygalem jak to znalazlem - wlasnie, dobrym sposobem na przedluzenie tego terminu troszke jest wyjecie go z worka, to tez juz zauwazylem
a druga sprawa
jakie bylyby skutki zjedzenia takiego miesa?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 31 Napisanych postów 3159 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 25123
Dobrym sposobem jest po prostu kupowanie z dnia na dzień albo kupowanie hurtowo, porcjowanie wagowo i zamrażanie oczyszczonego mięsa.

Jak faktycznie z mięsem jest źle to pewnie jakies nudności, nie wiem czy od sztuki mięsa grozi biegunka ? Jak już musisz to zjeść to przepij zieloną herbatą - może coś da...ale osobiście niechętnie jadłbym coś przez co podczas jedzenia będę myślał tylko o tym czy się od tego brzydko mówiąc porzygam.

Zmieniony przez - Detoxik w dniu 2010-09-23 21:30:48
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 12 Napisanych postów 40 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 760
no jasne, też mi sie zaraz na rzyganie zbiera, tak tylko z ciekawosci pytam
moim zdaniem smrod zepsutego miesa jest NAJGROSZYM z mozliwych, nie chcialbym wiec kosztowac czegos takiego :)
3
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 431 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
radze oczyścić lodówkę jak mięsa zapominasz albo dawać do zamrażarki bo szkoda wyrzucać
I rposzę was nie doradzajmy jedzenia starego miesa...
2

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na masę, ektomorfik!

Następny temat

Zamiast nabiału ?

WHEY premium