Szacuny
12
Napisanych postów
40
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
760
witam, kupiłem 3 dni temu filet z kurczaka i tak sobie on lezy w tej lodówce bo troszke o nim zapomniałem, dzis odkrywajac go poczułem, że już troche smierdzi i tu pytanie
nadaje sie on jeszcze do zjedzenia, nic mi po tym nie bedzie?
slyszalem gdzies tez, ze mieso psujac sie (zaczyna smierdziec itp) traci znacznie swoja wartosc odzywcza cos tam sie rozklada cos tam aminowsasy cos tam cos tam.. pytam kogos kto ma o tym jakies pojecie w przeciwienstwie do mnie
z gory dzieki :)
Szacuny
1440
Napisanych postów
15979
Wiek
36 lat
Na forum
11 lat
Przeczytanych tematów
230563
Zbyt długo przetrzymywane mięso traci swoją świeżość. Z pewnością też traci wartości odżywcze, ale nie to jest największym problemem. Stare mięso może stanowić bardzo duże zagrożenie dla układu pokarmowego i nie chodzi o zwykłe zatrucie pokarmowe. Bakterie, które wytwarzają się w starym mięsie mogą powodować poważne zakażenia żołądka czy jelita grubego. Mowa o salmonelli i E.coli, które zaczynają się ujawniać zwykle w ciągu 48 godzin od spożycia zatrutego mięsa. Objawia się to w postaci wodnistej biegunki, bólu brzucha i wymiotów. Inne bakterie takie jak listeria mogą swoim działaniem przypominać grypę dlatego dość istotne jest uświadomienie sobie w porę, że zjedliśmy stare mięso.
Jakie są najczęstsze objawy zatrucia mięsem? - bóle brzucha
- wymioty lub biegunki
- gorączka
- nudności
- wzdęcia
- osłabienie
Jeśli pojawiają się któreś z tych objawów a istnieje ryzyko, że zjedliśmy stare mięso trzeba się mocniej obserwować czy stan zdrowia się nie pogarsza. Jeśli zajdzie potrzeba to należy udać się do lekarza.
Najlepiej jednak przeciwdziałać, więc zwracać uwagę na świeżość mięsa już w sklepie a po zakupie albo zamrozić albo przygotować do spożycia. Szczególnie jest to ważne w okresie letnim kiedy temperatura powietrza jest wyższa. Mięso szybciej się wtedy psuje.
Jak rozpoznać zepsute mięso? - powierzchnia mięsa robi się lepka i stęchła
- zapach mięsa jest inny, dość nieprzyjemny
- może się pojawić nalot o zielonym odcieniu
- barwa mięsa robi się ciemniejsza od barwy świeżego produktu
Szacuny
137
Napisanych postów
4191
Wiek
37 lat
Na forum
20 lat
Przeczytanych tematów
44168
Jeśli jest rzeczywiście zepsute to fakt, szkoda zdrowia. Aczkolwiek wyjątkowo kurczak lubi śmierdzieć mimo, iż wcale nie jest zesputy (inne mięsa raczej nie). Dobrze go obmyj i obejrzyj.
Szacuny
31
Napisanych postów
3159
Wiek
37 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
25123
Nie wiem jak jest z innym mięsem typu wołowina i wieprzowina (bo są one tak dobre że wytrzymają w mojej lodówce max pół dnia) ale drób akurat wyjątkowo cuchnie gdy jest zepsuty.
3 dni w lodówce to wg mnie nie jest jednak dużo żeby świeży cyc zmienił się w odpad...inna sprawa ze nie wiesz co było z nim wcześniej.
Zmieniony przez - Detoxik w dniu 2010-09-23 20:58:19
Szacuny
12
Napisanych postów
40
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
760
no właśnie, kupowałem to w gownianym inter marche i teraz ma tylko lekko taki psujacy sie zapach, kiedys zapodzialo mi sie mieso na jakies 1,5 tygodnia w lodowce to tak je*alo, ze prawie doslownie sie pozygalem jak to znalazlem - wlasnie, dobrym sposobem na przedluzenie tego terminu troszke jest wyjecie go z worka, to tez juz zauwazylem
a druga sprawa
jakie bylyby skutki zjedzenia takiego miesa?
Szacuny
31
Napisanych postów
3159
Wiek
37 lat
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
25123
Dobrym sposobem jest po prostu kupowanie z dnia na dzień albo kupowanie hurtowo, porcjowanie wagowo i zamrażanie oczyszczonego mięsa.
Jak faktycznie z mięsem jest źle to pewnie jakies nudności, nie wiem czy od sztuki mięsa grozi biegunka ? Jak już musisz to zjeść to przepij zieloną herbatą - może coś da...ale osobiście niechętnie jadłbym coś przez co podczas jedzenia będę myślał tylko o tym czy się od tego brzydko mówiąc porzygam.
Zmieniony przez - Detoxik w dniu 2010-09-23 21:30:48
Szacuny
12
Napisanych postów
40
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
760
no jasne, też mi sie zaraz na rzyganie zbiera, tak tylko z ciekawosci pytam
moim zdaniem smrod zepsutego miesa jest NAJGROSZYM z mozliwych, nie chcialbym wiec kosztowac czegos takiego :)