Hehe, a to, ze Lancet (czy jakikolwiek journal) opublikowal artykul tylko na podstawie tego, ze autorzy byli znani to jakas bzdeta
Zanim sie z takim czyms wyskoczy, nalezaloby sie zapoznac z tym, jak dziala peer reviewing
I zgadzam sie z
wrong: pisemka w stylu Newsweek to w swiecie naukowym najzwyklejsze szmatlawce i jak juz slusznie
obliques zauwazyla, gonia za sensacja.
Wezmy tez pod uwage fakt, ze takie czasopisma jak Science i Nature publikuja badania pionierskie, ktore staja sie punktem wyjscia do dalszych badan.
Co do cholesterolu, to coz...
Nie tak dawno analiza post-hoc 2 badan (przeprowadzonych na wysokim poziomie) IDEAL i EPIC wykazala zalezonosc pomiedzy wysokim poziomem HDL (skorygowanym o apolipoproteiny A-I i B) a zwiekszonym ryzykiem schorzen serocowo-naczyniowych:
vanderSteeg WA, Holme I, Boekholdt SM, Larsen ML, Lindahl C, Stroes ES, Tikkanen MJ, Wareham NJ, Faergeman O, Olsson AG, Pedersen TR, Khaw KT, Kastelein JJ. High-density lipoprotein cholesterol, high-density lipoprotein particle size, and apolipoprotein A-I: significance for cardiovascular risk: the IDEAL and EPIC-Norfolk studies. J Am Coll Cardiol. 2008 Feb 12;51(6):634-42.
Nie zmienia to jednak faktu, ze nalezy dazyc do tego, aby w obrebie wartosci cholesterolu calkowitego, wartosc HDL przewyzszala laczne wartosci LDL, VLDL oraz IDL. Tak mowia statystyki oparte na wieoletnich badaniach, a one nie klamia.
Ktos moze wcinac dziesiatki jajek dziennie i miec lipidogram z wartosciami HDL>>LDL a mimo to miec postepujaca miazdzyce. Wtedy zaleca sie ograniczenie spozycia zoltek do max. 3 tygodniowo
I zeby nie bylo, ze tak sobie pisze na podstawie jednego artykulu
Mialam okazje przedyskutowac problem z profesorem Ole'm Faergeman'em (wlasciwa pisownia: Færgeman), z ktorym mam zaszczyt dzielic biuro
Zmieniony przez - Martucca w dniu 2010-05-04 09:12:08