SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Keks wysokobialkowy - idealne ciasto na sniadanie i nie tylko

temat działu:

Kuchnia SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 9749

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1276 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 14359
idealny posilek na sniadanie dla kazdego - na masowke jak i na redukcje, w zaleznosci co dodamy do ciasta. Ogolnie do keksu mozemy dodawac owoce jakie tylko chcemy, bakalie, rodzynki, miod, etc, oczywiscie nalezy to wliczyc w bilans.

dla ludzi ktorzy jedza 6-8 posilkow lub sa na masowce mozna tez go dodac do diety w ciagu dnia.

skladniki:
platki owsiane 150g
woda (opcjonalnie mleko)
miod 20 g
5 orzechow wloskich
1 srednie jablko
kakao/wiorki kokosowe/inne rzeczy na posypke (opcjonalnie)
3 jaja cale
opcjonalnie odzywka bialkowa jesli uwazamy ze mamy za malo bialka




przygotowanie:

potrzebujemy jakiejs miski, sreberka i foremki do upieczenia keksu




jedziemy:

1. Platki owsiane mieszamy z okolo 100ml wody lub mleka tak, aby platki wchlonely cala wode, jednak aby zadne nie byly suche. Jesli ktos chce, do wody lub mleka mozna dodac odzywke bialkowa lub gainera. odstawiamy miske na pare minut.




2. orzechy wyluskujemy i mielimy je lub siekamy (jesli ktos lubi je chrupac podczas jedzenia naszego keksu mozna dawac polamane). dodajemy do miski z mokrymi platkami.







3. do michy dodajemy pokrojone jablko (moze to byc owoc jakikolwiek sobie zapragniesz, byle by pasowal do Twojej diety), wbijamy jajka (jesli dodajesz samo bialko ubite na piane ciasto bedzie bardziej puszyste), dodajemy 15g miodu (5 zostawiamy na pozniej jesli uzyjemy posypki)




4. wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy




5. wykladamy sreberko na do naszej foremki (po to, aby ciasto nie przywarlo do niej, nie uzywamy w tym przepisie zadnych tluszczy poza naszymi skladnikami)




6. wylewamy ciasto do naszej foremki, dokladnie rozprowadzamy je lyzka/nozem




7. rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni (jesli uzylismy samych bialek z jajek to do 140), po rozgrzaniu wkladamy ciasto do pieczenia. pieczemy 50 minut (z piany z bialek 60)

8. 10 minut przed wyjeciem ciasta (czyli 40 minut dla normalnego i 50 z samych bialek) wyciagamy na moment ciasto, rozsmarowujemy pozostale 5g miodu na powierzchnie (najlepiej pedzelkiem) i posypujemy nasza posypka (kakao, wiorki, cokolwiek zdrowego). wkladamy ciasto zeby sie dopieklo

9. wyciagamy, kroimy, wkladamy do lodowki lub jemy na miejscu




10. cieszymy sie zarabista szama




bilans dla okolo 250g produktu (okolo 30g to pozostala woda):
Kalorie: 1300kcal

Bialko :50g
Weglowodany: 132g
Tluszcze: 47g

Zmieniony przez - Precedens w dniu 2010-01-16 01:17:52

Zmieniony przez - Precedens w dniu 2010-01-16 01:19:41

Zmieniony przez - Precedens w dniu 2010-01-16 01:20:11

"gdzie Ty widzisz żebra? to mięśnie zębate...."

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1150 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 30337
Ja bym to nazwał keks wysoko węglowodanowy bo tu jest tylko jedno źródło białka te jajka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 815 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 40011
sog, a nie za suche to przypadkiem?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1276 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 14359
jaja owies i orzechy sa zrodlem bialka przeciez, na dodatek napisalem, ze mozna dodac odzywke/gainera.

co do suchosci - nie jest suche.

"gdzie Ty widzisz żebra? to mięśnie zębate...."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 5 Napisanych postów 1150 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 30337
jaja czy odżywka to są źródła białka, a owsiane to węgle , a orzechy to tłuszcze . Nie chce się kłócić , ale węgle to owsiane, miód, jabłko , a tłuszcze to wiórki kokosowe, orzechy , a dobre źródła białka to jajka i odzywka. I spójrz na rozkład, keks wysoko białkowy to bym miał 100g białka i znikome ilości tłuszczy i węgli.
Ale już nie wtrącam się do twojego przepisu .



Zmieniony przez - misterjo w dniu 2010-01-16 20:13:10
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 48 Napisanych postów 4505 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 35524
sog za bialy usmiech
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1276 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 14359
nie no spoko, masz racje, zle nazwalem. nie zmienia to jednak faktu ze jedzac to dostarczysz wystarczajaca ilosc bialka (prawie 30g na 100g)

"gdzie Ty widzisz żebra? to mięśnie zębate...."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11150 Napisanych postów 51594 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
zapłace 500zł za solówke z typem ze zdjęcia !!!

Aż mi ciśnienie podskoczyło




A co do przepisu, niby wszystko git ale dla kogoś kto ma moc i czas kotłować sie w garach przez godzine z rana
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 25 Napisanych postów 1276 Wiek 35 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 14359
akurat meczenie sie z robieniem to 5 minut, ciasto sie samo piecze

co do solowki to nie skomentuje

"gdzie Ty widzisz żebra? to mięśnie zębate...."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 463 Wiek 31 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11903
Jeśli po zrobieniu tego będe miał taką mine, to chyba będe robił to codziennie
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 16 Napisanych postów 1485 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 17897
sog, a nie za suche to przypadkiem?

keks czy typek z foty ?
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Batoniki białkowe

Następny temat

zayebista pełnoziarnista pizza %-) ;D

forma lato