czyzby ten kwas asparginowy był w białku serwatki czy dodają go specjlanie?
...
Napisał(a)
nawet Ostrowia WPC 80 ma kwas asparaginowy , może on i dobry nie wiem, ale akurat szukam bez tego aminokwasu, ideałem byłoby tez bez kwasu glutaminowego (ale to jeszcze mniej prwdopodobne).
czyzby ten kwas asparginowy był w białku serwatki czy dodają go specjlanie?
czyzby ten kwas asparginowy był w białku serwatki czy dodają go specjlanie?
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!
Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.
Sprawdź...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
właśnie tak mi się wydaje, że jest przegięcie tych cco krytykują aspartam, bo według nich ten związek rozpada się na 3 części i każda z nich ma być szkodliwa (jedna z nich to alkohol metylowy - który jest w minimalnych dawkach także w owocach i też tradycyjnym etylowym
tak więc z tą szkodliwośćią aspartamu okazuje się że to zagrywka konkurencji (jest jeszcze 3 związek ale to zdaje się też jakiś aminokwas :) czyli wygląda na to że można brać to co ma słodzik aspartam.
ale jak szukałem trochę informacji o kwasie glutaminowym to jego szkodliwość (nadmiar) jest bardziej potwierdzona.
gdzieś czytałem że człowiek sam wytwarza glutaminę i kwas aspraraginowy w potrzebnej mu ilości. w sumie to można się zastanowić czy nie ograniczyć suplemetów z tymi składnikami.
z tymi jajkami że natura nie lubi wyjadaczy piskląt to całkiem możliwe w sumie przeżyły te ptaki których za bardzo nie wyjadano, a zwierzęta wiedzą instyntktownie co im szkodzi. akurat w jajkach jest dużo tych dwóch kwasó - najwięcej, ale to pół żaretm oczywiście jakby nie było widać
a na serio może ktoś zna gdzie są taabelki z robiciem pokarmów na aminokwasy, dls głównych produktów białkowych mięso wołowe, wieprzowina, kura, indyk, itp ???
tak więc z tą szkodliwośćią aspartamu okazuje się że to zagrywka konkurencji (jest jeszcze 3 związek ale to zdaje się też jakiś aminokwas :) czyli wygląda na to że można brać to co ma słodzik aspartam.
ale jak szukałem trochę informacji o kwasie glutaminowym to jego szkodliwość (nadmiar) jest bardziej potwierdzona.
gdzieś czytałem że człowiek sam wytwarza glutaminę i kwas aspraraginowy w potrzebnej mu ilości. w sumie to można się zastanowić czy nie ograniczyć suplemetów z tymi składnikami.
z tymi jajkami że natura nie lubi wyjadaczy piskląt to całkiem możliwe w sumie przeżyły te ptaki których za bardzo nie wyjadano, a zwierzęta wiedzą instyntktownie co im szkodzi. akurat w jajkach jest dużo tych dwóch kwasó - najwięcej, ale to pół żaretm oczywiście jakby nie było widać
a na serio może ktoś zna gdzie są taabelki z robiciem pokarmów na aminokwasy, dls głównych produktów białkowych mięso wołowe, wieprzowina, kura, indyk, itp ???
...
Napisał(a)
To jest kolejny aminokwas-który będzie pewnie nawet w chlebie.
[][][]--140kg--[][][]
...
Napisał(a)
dokladnie j/w
praktycznie wszystkie pokarmy zawierające chocby sladowe ilosci bialka - zawierają te dwa w/w aminokwasy
co Ci one przeszkadzają?
praktycznie wszystkie pokarmy zawierające chocby sladowe ilosci bialka - zawierają te dwa w/w aminokwasy
co Ci one przeszkadzają?
...
Napisał(a)
To już kolejny temat, tylko z innym aminokwasem, o co w tym chodzi?
[][][]--140kg--[][][]
...
Napisał(a)
http://www.zigzag.pl/jmte/Kwasparagin.htm
http://www.eioba.pl/a84988/aspartam_rakotworcza_slodycz
http://wegedzieciak.pl/printview.php?t=1115&start=0&sid=0f54d5e7059d3416ea981252aaf85b95
wrzuciłem 3 linki mówiące o aspartamie i kwasie asparaginowym.
troche na ten temat poczytałem wcześniej i jest dużo informacji w tym ciekawe filmy video.
do tego sa badanioa epidemiologiczne oraz zadziwiający bój o wprowadzenie aspartamu na rynek - ten sam osobnik co wprowadził aspartam na rynek później robił lewe interesy w Iraku.
pewnie ciężko byłoby zrezygnowac z biznesu z aspartamem (słodziki. light żywność, itp.)
http://www.eioba.pl/a84988/aspartam_rakotworcza_slodycz
http://wegedzieciak.pl/printview.php?t=1115&start=0&sid=0f54d5e7059d3416ea981252aaf85b95
wrzuciłem 3 linki mówiące o aspartamie i kwasie asparaginowym.
troche na ten temat poczytałem wcześniej i jest dużo informacji w tym ciekawe filmy video.
do tego sa badanioa epidemiologiczne oraz zadziwiający bój o wprowadzenie aspartamu na rynek - ten sam osobnik co wprowadził aspartam na rynek później robił lewe interesy w Iraku.
pewnie ciężko byłoby zrezygnowac z biznesu z aspartamem (słodziki. light żywność, itp.)
...
Napisał(a)
To jest aminokwas, nie ma możliwości nie spożywania go, żywienie człowieka tego wymaga, a o aspartamie-wiadomo, dlatego większość nowych odżywek jest aspartame-free.
[][][]--140kg--[][][]
...
Napisał(a)
tylko że w tym aspartamie niezdrowy jest właśnie kwas asparginowy, m.in do którego sie przekształca.
skoro słodzik jest szkodliwy, a nie spozywa się go wiele to kwas asparginowy jako dodatek do odzywek białkowych stanowi dawkę o wiele większą, np w odzywce TRECa jest go 6,5% co daje ponad 7 gram przy spozyciu 120 gram odzywki. Te 7 gram to by musiało odpowiadać co najmniej kilkunastu jesli nie kilkudziesięciu gramom aspartamu!
być może dla mięśni jest korzystny, nawet na pewno - ale może być szkodliwy dla ukladu nerwowego, bądź co badź izolat serwatkowy to nie jest naturalny pokarm, ba nawet mleko nie jest naturalne dla dorosłych. do tego nie wiadomo czy akurat tych dwóch aminokwasów nie dodaja specjalnie(kw. asparginowy i glutaminowy).
zabawne jest pisac w odżywce że jest aspartam free i dawać kwas asparginowy :)
skoro słodzik jest szkodliwy, a nie spozywa się go wiele to kwas asparginowy jako dodatek do odzywek białkowych stanowi dawkę o wiele większą, np w odzywce TRECa jest go 6,5% co daje ponad 7 gram przy spozyciu 120 gram odzywki. Te 7 gram to by musiało odpowiadać co najmniej kilkunastu jesli nie kilkudziesięciu gramom aspartamu!
być może dla mięśni jest korzystny, nawet na pewno - ale może być szkodliwy dla ukladu nerwowego, bądź co badź izolat serwatkowy to nie jest naturalny pokarm, ba nawet mleko nie jest naturalne dla dorosłych. do tego nie wiadomo czy akurat tych dwóch aminokwasów nie dodaja specjalnie(kw. asparginowy i glutaminowy).
zabawne jest pisac w odżywce że jest aspartam free i dawać kwas asparginowy :)
...
Napisał(a)
co to lobby odżywkowe? :)
aspartam jest szkodliwy ze względy na 3 związki na jakie się rozkłada, jednym z nich jest kwas asparginowy - IMO najbardziej szkodliwy.
zastanawia mnie czy jest jakiś naturalny produkt zawierający tyle kw. asparginowego ile jest w typowej odżywce białkowej.
bo izolat serwatki nie wystepuje w przyrodzie :)
a też nie wiadomo czy nie dorzucono tego kwasu do odżywki extra tak jak to sie czyni w wielu produktach do których dodaje sie kwas glutaminowy.
aspartam jest szkodliwy ze względy na 3 związki na jakie się rozkłada, jednym z nich jest kwas asparginowy - IMO najbardziej szkodliwy.
zastanawia mnie czy jest jakiś naturalny produkt zawierający tyle kw. asparginowego ile jest w typowej odżywce białkowej.
bo izolat serwatki nie wystepuje w przyrodzie :)
a też nie wiadomo czy nie dorzucono tego kwasu do odżywki extra tak jak to sie czyni w wielu produktach do których dodaje sie kwas glutaminowy.
...
Napisał(a)
Ale do odżywek białkowych nie dorzuca się aminokwasów, mają określony aminogram-są to białka poddane obróbkom.
[][][]--140kg--[][][]
...
Napisał(a)
Wg podręczników akademickich do fizjologii, w barierze krew-mozg transport glutaminianu jest wyłacznie ODMÓZGOWY. Źrodłem tego aminokwasu dla mózgu jest tylko i wyłacznie endogenna synteza mózgowa, ilsoc poszytego z pokarmem -jest w tej mierze bez znaczenia.
Z resztą: nawet jesli te aminokwasy byłyby szkodliwe - to tylko stosowane w nadmiarze. Tymczasem spozywając produkt białkowy - dostarczasz zazwyczaj pelnej puli aminokwasów.
Nikt tez nie dodaje kwasu asparaginowego do odzywek.
Poza tym bialko serwatkowe - to produkt pochodzenia naturalnego. Jako ze jest skoncentrowane -bedzie zawierac wiecej aminokwasów w ogole - niz nieskoncentrowane zrodla bialka. Chcesz unkac asparaginy i glutaminianu - zaprzestan jedzenia produktów bialkowy w ogóle.
Na rynku słodzików toczy sie wojna pomiedzy poszczegolnymi producentami. I tak raz mozna przeczytac ze aspartam zabija a alkternatywa moze byc sukraloza, innym razem ze sukraloza rozklada się na chloroglukozę i chlorofruktozę - które zabijają, a alternatywa moze byc xylithol itd...
Z resztą: nawet jesli te aminokwasy byłyby szkodliwe - to tylko stosowane w nadmiarze. Tymczasem spozywając produkt białkowy - dostarczasz zazwyczaj pelnej puli aminokwasów.
Nikt tez nie dodaje kwasu asparaginowego do odzywek.
Poza tym bialko serwatkowe - to produkt pochodzenia naturalnego. Jako ze jest skoncentrowane -bedzie zawierac wiecej aminokwasów w ogole - niz nieskoncentrowane zrodla bialka. Chcesz unkac asparaginy i glutaminianu - zaprzestan jedzenia produktów bialkowy w ogóle.
Na rynku słodzików toczy sie wojna pomiedzy poszczegolnymi producentami. I tak raz mozna przeczytac ze aspartam zabija a alkternatywa moze byc sukraloza, innym razem ze sukraloza rozklada się na chloroglukozę i chlorofruktozę - które zabijają, a alternatywa moze byc xylithol itd...
Polecane artykuły