SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[art] Drobne ciekawostki o przyrządzaniu potraw. Dla początkujących.

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 1676

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
W tym artykule postanowiłem napisać jak prawidłowo przyrządzać potrawy, by stracić jak najmniej cennych wartości, czy to podczas smażenia, gotowania czy pieczenia. Mam nadzieję, że przyda się Wam tych kilka cennych wzkazówek i skorzystacie z nich w przyszłości. Myślę że nie ma co dalej przedłużać, przejmy więc do konkretów.

1. Mięso, podroby i ryby myć należy najlepiej w całości, nie przetrzymywać w soli. Porcjujemy je dopiero przy podawaniu lub pod koniec przyrządzania, zapobiega to wyciekaniu białka, witamin i związków mineralnych. Oczywiście pamiętamy że jest to dla nas najbogatsze źródło białka.
2. Jak gotować ?
Otóż gdy potrzebujemy zachować dużą wartośc odżywczą mięsa wrzucamy je oczywiście do wrzątku, powoduje to ścinanie się białka na zewnątrz i żadne cenne składniki odżywcze nie przenikną do wody. Cenny jest także bulion, jeśli mięso wrzucamy do zimnej wody i gotujemy w niej dłuższy czas. Może nie ma ono niesamowitych wartości odżywczych ale sam bulion jest essencyjny. Podczas takiego gotowania tworzy się często „piana" na powierzchni, większość z nas na pewno pozbywa się tych „szumowin" otóż jest to pełnowartościowe ścięte białko którego nie należy wyrzucać. W gotowaniu pomoże na szybkowar jeśli mamy fundusze.

3. Potrawy pieczone zachowują dużą wartość odzywczą najlepiej piec je na ruszcie lub rożnie, piekąc w piekarniku polewamy co jakiś czas mięso wodą lub bulionem który z niego powstał.
4. Podczas duszenia mięso zaleca się obsmażać. Najlepiej będzie to robić na tłuszczach stałych lub na Pamie czy dobrym teflonie bez tłuszczu. Dlaczego? Na pewno już wiesz jeśli czytałeś drugi punkt 
5. Smażenie. Jak sprawdzić czy patelnia jest już nagrzna? Najlepiej będzie skropić wodą jeśli nie używamy tłuszczu i aptrzeć jak się zachowuje ( „tańczy"? ). Pamiętajmy jednak że gdy za długo smażymy i pojawia się dym pojawia się wtedy szkodliwa dla zdrowia akroleina. Pamiętajmy że po smażeniu na tłuszczu nie nadaję się on do niczego !!!! zachodzi polimeryzacja!!! DLACZEGO JEŚLI MAMY MOZLIWOŚĆ WYBIERAJMY DOBRY TEFLON I SMAŻMY BEZ TŁUSZCZU
6. Jeśli mamy dostęp warto wybrać gotowanie na parze pozwala zachować najcenniejsze witaminy i minerały szczególnie w warzywach i owocach w większości jest to ponad 90% witamin i minerałów czego nie można powiedzieć o gotowaniu w wodzie. Można poszukać inny mój artykuł jest tam napisane o tym szerzej.
7. Gotując ziemniaki, warzywa czy nawet owoce gotujmy je na DUŻYM ogniu w małej ilości wody, jeśli nie jesteśmy pewni ich pochodzenia wywar najlepiej wylać gdyż może zawierać szkodliwe związki z gleby pochodzące ze środków ochrony roślin itp. Pamietajmy również iż w ziemniakach (które zresztą są świetnym wyjście po treningu) wycinamy „oczka". Młode ziemniaki zawierają solaninę dla nas trującą.
8. Owoce i warzywa spożywajmy na surowo, jeśli mamy zamiar zrobić z nich sałatkę czy surówkę pamiętajmy by używać nierdzewnego noża gdyż witamina C w zetknietciu z metalami inaktywuje się a przecież owoce i warzywa są bogate w nią. Jeśli wrzucamy do gotowania należy to zrobić również szybko gdyż eliminujemy wten sposób enzymy niszącę witaminy. Nie muszę chyba dodawać że myjemy w całości i przyrządzamy najlepiej też w całości.
9. O przechowywaniu krótko. Nie narażamy na przetrzymywanie posiłku gdyż tlen niszczy witaminę C, jeśli nie damy rady zjeść wszystkiego przechowujemy w lodówce gdyż jest tam ciemno i chłodno. Wiele witamin jest wrażliwych na działanie światła słonecznego. Odnoście ogórków, zawierają one sporo askorbinazy, niszczy ona wit. C jeśli chcemy dodawać do surówek, sałatek dodawajmy je w ostatniej chwili. Dodając oliwy z oliwek czy oleju lnianego zapobiegamy przechodzeniu powietrza do potrawy a dodatkowo przyśpiesza to konwersję beta karotenu do witaminy A.
10. Kwaszonki spożywamy w miarę możliwości w całości, przechowujemy w domowych naczyniach przykryte sokiem, który może potem posłużyć nam do sporządzania na przykład napojów.
11. Mleko gotujemy na dużym ogniu unikniemy dzięki temu strat witaminy B2. Twarożki sporządzone samodzielnie mają dużą zawartośc B2 , wapnia, składników mineralnych i witamin. O dużej zawartości witaminy B2 świadczy żółty kolor serwatki.

Przy przyrządzaniu stary białka wynoszą ok. 6% tłuszczów 8% a węglowodanów 10%. Nie będę tutaj rozpisywał się o mrożonkach bo to również już pisałem „przechowywanie i przetwarzanie żywności" ten krótki tekst przeczytajcie jako ciekawostkę . Mam nadzieję że komuś kiedyś się przyda.
Pomogła mi książka „Żywienie w sporcie"
Pozdr

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 8 Napisanych postów 340 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 5710
nic dodac nic ujac duzo konkretow przydatne wskazowki dziekoweczka pozdro

Zmieniony przez - krolikgce w dniu 2009-11-29 20:43:41

Wszystko czym jesteśmy jest rezultatem tego o czym myśleliśmy.

Buddha

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 390 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3636
NO powiem Ci że Nawet ciekawe! SOG Leci z mojej strony!
,,Młode ziemniaki zawierają solaninę dla nas trującą'' - To ciekawe zawsze uwazałem ze młode są lepsze :)
Co do ptk 2 to tez dobrym rozwiazaniem jest garnek na pare (tani ok 40 zł, i skuteczny)

Po co Ci masa, skoro masz gruby sweter
Mój Blog : http://www.sfd.pl/waliclogin_/_dziennik_,,Praca_nad_Miechem_-t553873.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
jeśli chodzi o solaninę nie chodzi tu o młode o których myślisz, chodzi natomiast o ziemniaki które są jeszcze zielone lub zawierają zielone części czyli nie do końca dojrzałe podobnie jest z pomidorami. Dodam że solanina może być kancerogenna.
Garnek oczywiście

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 364 Wiek 33 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 2852
sog JAK WEJDZIE ;P



Zmieniony przez - UQASH w dniu 2009-11-29 21:50:02

W tych haniebnych czasach, ta gra stała się dla mnie religią...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 390 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 3636
aha No to teraz rozumiem .. hehe ale kto je zielone ziemniaki:D
a co kolego teraz nie jest kancerogenne ... wiekszosc rzeczy jest napchana chemikaliami i nie zdrowymi rzeczami

Po co Ci masa, skoro masz gruby sweter
Mój Blog : http://www.sfd.pl/waliclogin_/_dziennik_,,Praca_nad_Miechem_-t553873.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
s.m.p.a. ODŻYWIANIE
Ekspert
Szacuny 430 Napisanych postów 56364 Wiek 37 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 184874
zobacz czasem czy nie sprzedają zielonych ja często widywałem, kiełkujące też ją zawierają

Niedostępny do odwołania. Zdrowia dla WSZYSTKICH!

https://www.facebook.com/pages/Wszystko-Ch**/363238457019620 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 22 Napisanych postów 4383 Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 43252
ładnie napisane i na pewno warte przeczytania.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 1163 Wiek 47 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 13357
Dobra robota. Ważny temat.

Denerwować się, to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

DIETA NA MASE DO SPRAWDZENIA

Następny temat

Pomoc w ułożeniu diety

WHEY premium