...
Napisał(a)
czy mógłby ktoś opisać jak powinien wyglądać trening kardio?Mam na myśli kolejność ćwiczeń i czas jaki powinnam na nie przeznaczyć.Dodamze mam zamiar korzystać z bieżni, stepera, orbitreka i rowerka.
...
Napisał(a)
Co daje trening kardio dla początkujących?
- zdecydowanie poprawia wydolność/wytrzymałość w strefie tlenowej (czyli jesteśmy w stanie np. długo biec z określonym tempem, wykonywać dłuższą jazdę na rowerze itd.),
- może przyczyniać się do pozbycia się tkanki tłuszczowej.
Jeśli chodzi o redukcję tkanki tłuszczowej to za najlepsze uznaje się aktywności, w których wydatkuje się najwięcej energii przykładowo: bieganie na bieżni.
Więcej na ten temat w naszym artykule: https://www.sfd.pl/art/Trening/Cardio__czym_jest_trening_kardio_i_jakie_daje_efekty-a2344.html
Jeżeli potrzebujesz odpowiedniego kopa na treningu to polecamy dobre przedtreningówki:
https://sklep.sfd.pl/Przedtreningówki-k154.html
- zdecydowanie poprawia wydolność/wytrzymałość w strefie tlenowej (czyli jesteśmy w stanie np. długo biec z określonym tempem, wykonywać dłuższą jazdę na rowerze itd.),
- może przyczyniać się do pozbycia się tkanki tłuszczowej.
Jeśli chodzi o redukcję tkanki tłuszczowej to za najlepsze uznaje się aktywności, w których wydatkuje się najwięcej energii przykładowo: bieganie na bieżni.
Więcej na ten temat w naszym artykule: https://www.sfd.pl/art/Trening/Cardio__czym_jest_trening_kardio_i_jakie_daje_efekty-a2344.html
Jeżeli potrzebujesz odpowiedniego kopa na treningu to polecamy dobre przedtreningówki:
https://sklep.sfd.pl/Przedtreningówki-k154.html
Certyfikowany dietetyk i trener personalny
Najlepsze odżywki i suplementy -> http://sklep.sfd.pl
Witaj, przygotowaliśmy kilka tematów które mogą Cię zainteresować:
Z białkiem SZTOS łatwiej zdobędziesz prawdziwie SZTOS formę!
16 porcji w opakowaniu, w tym 19g białka w 1 porcji!
Sprawdź
...
Napisał(a)
Strefa cardio...tak nielubiana i ignorowana przez "rasowych" pakerów
Najbardziej sensowne byłoby spytanie co lubisz robić najbardziej ? Cardio to cardio - może jedno działa troszeczkę lepiej, czy ingeruje bardziej w daną grupę mięśni...ale cel i efekt mniej więcej będzie ten sam. Śmiało możesz więc wybierać to co LUBISZ. Różnorodnosc oczywisćie jest wskazana wszędzie więc od czasu do czasu możesz zrobić coś co lubisz mniej - ale nic przeciw sobie.
Częstotliwosc i czas:
Jezeli nie masz zamiaru dodawać do tego siłowni to mozesz trenować cardio nawet 7 raazy w tygodniu. Osobiscie jednak uwazam że jak juz bedziesz cwiczyc czesto to lepiej dac 6 razy w tyg - masz wtedy przynajmniej cotygodniowo jakis punkt odniesienia i "cel" w kazdym tygodniu
Mówię o tym 1 dniu wolnym np: niedziela.
Co do czasu takiego treningu akurat tu jest dosc prosto. Zaczynasz od granicy swojej kondycji. Powiedzmy jest to 20 minut, wiec tyle cwiczysz. Kierujesz się w stronę cardio trawającego około 60 minut.
- nie forsuj się, nie rób nigdy na MAX mozliwosci, nie warto ! (miej te 1-2 minuty zapasu i koncz trening)
- nie jedz bezposrednio przed cardio
- mozna na czczo ale to ma inne konsekwecje tez
- przyjemnosc z treningu przede wszystkim
- rob sobie cele, zapisuj czasy, predkosc, cwicz nie tylko na spalanie tluszczy ale tez na pokonanie pewnych swoich limitow
Zmieniony przez - Detoxik w dniu 2010-08-27 11:57:50

Najbardziej sensowne byłoby spytanie co lubisz robić najbardziej ? Cardio to cardio - może jedno działa troszeczkę lepiej, czy ingeruje bardziej w daną grupę mięśni...ale cel i efekt mniej więcej będzie ten sam. Śmiało możesz więc wybierać to co LUBISZ. Różnorodnosc oczywisćie jest wskazana wszędzie więc od czasu do czasu możesz zrobić coś co lubisz mniej - ale nic przeciw sobie.
Częstotliwosc i czas:
Jezeli nie masz zamiaru dodawać do tego siłowni to mozesz trenować cardio nawet 7 raazy w tygodniu. Osobiscie jednak uwazam że jak juz bedziesz cwiczyc czesto to lepiej dac 6 razy w tyg - masz wtedy przynajmniej cotygodniowo jakis punkt odniesienia i "cel" w kazdym tygodniu

Co do czasu takiego treningu akurat tu jest dosc prosto. Zaczynasz od granicy swojej kondycji. Powiedzmy jest to 20 minut, wiec tyle cwiczysz. Kierujesz się w stronę cardio trawającego około 60 minut.
- nie forsuj się, nie rób nigdy na MAX mozliwosci, nie warto ! (miej te 1-2 minuty zapasu i koncz trening)
- nie jedz bezposrednio przed cardio
- mozna na czczo ale to ma inne konsekwecje tez
- przyjemnosc z treningu przede wszystkim

- rob sobie cele, zapisuj czasy, predkosc, cwicz nie tylko na spalanie tluszczy ale tez na pokonanie pewnych swoich limitow
Zmieniony przez - Detoxik w dniu 2010-08-27 11:57:50
...
Napisał(a)
Dzięki, trochę mi się rozjaśniło w głowie:) \, ale muszę jeszcze spytać czy kolejność ćwiczeń ma jakieś znaczenie?tzn. wiem tyle, ze powinnam zacząć wolno, potem przyspieszyć tętno i pod koniec treningu znowu je uspokoić, czyli zwolnić tempo,mam rację??
...
Napisał(a)
W treningu cardio tętno powinno utrzymywać się na stałym poziomie i to na takim gdzie tłuszcz będzie palony najbardziej efektywnie. Jest to przedział mniej więcej 60% - 75% HRmax. Ogolnie na biezni jest to taki lekki truchcik podczas ktorego możesz rozmawiac z inną osobą (na biezni zwlaszcza na początku i tak ciezko nie wyjsc PONAD ten zakres)...na rowerku o WIELE łatwiej się w nim utrzymac.
Po treningu o zwolnieniu to chodzi po prostu o wyciszenie organizmu, chociaz po aerobach chyba nie jest to aż tak istotne co np: po interwałach
Po treningu o zwolnieniu to chodzi po prostu o wyciszenie organizmu, chociaz po aerobach chyba nie jest to aż tak istotne co np: po interwałach

...
Napisał(a)
Ok, co do treningu , już mniej więcej wiem o co chodzi, to teraz zapytam o dietę:).Tzn. nie mam zamiaru jakoś specjalnie się męczyć z dietką, ale chcę porzucić pieczywo, makaron no i oczywiście słodycze i np na śniadanie jeść płatki tylko nie wiem jakie wybrać??chcę schudnąć jakieś 5 kg i poprawić kondycję ogólnie.Możecie coś jeszcze polecić co powinnam jeść?Głodzić się nie będę i wiem, ze 5 małych posiłków dziennie.No i trening 3 razy w tygodniu na początek.Tylko czy to naprawdę pomoże?:/
3
Polecane artykuły